când doi se ceartă…

Acum aproape un an, când Antonescu a decapitat filiala de Bucureşti a propriului partid, făcând din Chiliman un paria intern, am fost uşor intrigat. Până atunci, primarul de la 1 nu se remarcase public printr-o opoziţie acerbă la adresa liderului liberal. Ştiam că, din cauza specificului societăţii româneşti, coabitarea cu guvernul pedele născuse oareşce legături mai neprincipiale între ocupanţii de funcţii, aleşi sau numiţi, indiferent de partidul de origine, dar aşa se fac lucrurile pe aici. În plus, veneau alegerile, şi fiecare lider încerca să-şi extindă influenţa şi să-şi planteze oamenii în vederea viitoarei împărţiri a plăcintei.

Nu credeam, însă, că asta înseamnă trădare, mai ales că bunul simţ spunea că asemenea atitudine ar fi ilogică, în momentul în care corabia pe care pluteşti se apropie de intrarea victorioasă în golful guvernării. Sigur că n-am avut naivitatea să cred că principiile îi despart pe cei doi. Dacă ar fi fost aşa, Chiliman trebuia să demisioneze din PNL şi să candideze independent. N-a făcut-o, aşa cum nici Antonescu nu l-a dat afară din partid. Atunci. Acum, lucrurile s-au acutizat şi edilul se promovează intens ca fiind, dacă nu capul, măcar purtătorul de cuvânt al deizidenţei faţă de dictatorul cu nume de floare.

Poate ţine morţiş să fie dat afară, pentru că mi-e greu să cred în intenţia naivă de a scăpa de Antonescu din interiorul partidului. De aceea iese public din ce în ce mai agresiv, ca să poată cât mai curând, aureolat de urma şutului în fund, să se prezinte la uşa lui MRU, pentru a întări Forţa civică a acestuia. Pare să-şi pregătească zgomotos cea mai bună variantă în cazul în care… În cazul în care ce? În care MRU devine cândva preşedinte? În cazul în care PNL se rupe de PSD şi se lipeşte de cioburile domniei lui TB? Va deveni atunci Chiliman eroul lui “v-am spus eu?” Şi, implicit, mâna dreaptă a mâinii drepte a oricui va comanda dreapta în acel moment?

Eu mă gândesc la o altă explicaţie. Singurul care are de câştigat din acest conflict dintre Antonescu şi Chiliman este Tăriceanu. Chiar dacă se ştie că nu este un fan al celui care i-a luat locul în fruntea PNL, fostul premier a avut mereu grijă să se manifeste nestrident şi neagresiv, chiar dacă unele ieşiri conţineau critici voalate la adresa conducerii liberale. Acum, prins la mijloc în schimbul de focuri, pare o victimă a acestora. Era uşor de anticipat că, în impulsivitatea-i cunoscută, Antonescu va împărţi lovituri în stânga şi-n dreapta. În cazul lui Chiliman, ele pot părea justificate de transformarea acestuia în portavocea aceloraşi prostii vituperate de tabăra lui TB: atac la statul de drept, subordonarea justiţiei, antioccidentalism etc. În cazul lui Tăriceanu, ele tind să pară chiar şi celor care nu-l antipatizează pe Crin, disproporţionate şi nedrepte, o expresie a fricii acestuia de a piede controlul partidului şi, implicit, statutul de prezidenţiabil al USL.

Or, după cum istoria recentă ne-a arătat, nimic nu i-a folosit lui Tăriceanu mai mult decât rolul de victimă nevinovată a altui lider autoritar care a încercat ani buni să scape de el.

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

 

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. nu stiu cati ,si din oamenii carora le este primar ,cred in acest CHILIMAN .Omul,se vede de la o posta ,nu are nimic de spus ptr. binele partidului ,a natiunii, a oamenilor din sector ,are ceva de zis doar despre pozitia lui ,despre importanta lui ….si Tariceanu ar trebui sa fie atent sa nu-i cada in plasa .Cand a mers peneleul mai bine ca acum? a cui unealta o fi si chilimanul asta ? ca-n romanica nimic nu e ce pare ,sau ce zic astia ,,marii,,ca alde chiliman .Punct.

  2. Tariceanu nu poate juca rolul unei victime nevinovate in cazul acesta. Chiliman nu se opreste doar la debitarea penibila a temelor cunoscute de propaganda ci defileaza peste tot cu numele lui Tariceanu prezetandu-l pe acesta ca ultima speranta in lupta cu dictatorul Antonescu. In aceste conditii Tariceanu este obligat sa ia o pozitie, sa explice daca impartaseste pozitia lui Chiliman sau nu. Cat timp nu se delimiteaza clar de Chiliman inseamna ca isi asuma atat rolul pe care acesta i-l atribuie cat si argumentele acestuia.
   Nu sint de uitat nici acuzele bizare ale lui Tariceanu la adresa lui Antonescu in timpul campaniei ca nu ar fi prezentat un program economic. De aceea cred ca declaratiile lui Antonescu la adresa lui Tariceanu nu sint nici disproportionate nici nedrepte ci-si gasesc justificarea in comportamentul acestuia.

   Tariceanu are numai de pierdut din asocierea cu Chiliman.
   Pentu mine steaua lui politica a apus oricum atunci cand dupa inundatii se ratoia la sinistrati ca doar nu o sa le construiasca el hotel de lux. Atitudine pe care dupa ani am regasit-o la alt om promovat de el: MRU – aceeasi scoala acelasi narav.

  3. Modul direct şi tranşant al domnului Crin Antonescu de a-şi expune punctul de vedere poate părea unora la prima vedere puţin impulsiv, dar consider că este un om consecvent în ceea ce spune şi am toată stima că în ciuda străduinţelor unora de a dezbina USL-ul , nu le-a reuşit, şi tocmai când în sfârşit se pot face paşi înainte, acum unii din PNL dau din coate să ajungă în faţă, deşi cred că i-ar onora mai mult să păstreze o poziţie demnă de dragul unităţii partidului, şi nu numai.

  4. USL a castigat alegerile parlamentare,detasat,nu numai ca e formata din briliante politice ci si din cauza ca marea majoritate a votantilor ,s-a saturat de scandaluri ,de minciuni si furaciuni.Acum ,cei ce au votat cu USL asteapta ca acestia sa guverneze responsabil,sa comunice cu poporul,sa actioneze ferm pentru stoparea risipei banului public ,pentru recuperarea ,pe cale legala ,de la cei vinovati, a valorilor si banilor furati,risipiti.Chiar nu avem nevoie de rafuielile din PNL,de ifosele lui Chiliman,Orban si ale lui Tariceanu care,intre noi fie vorba,a facut multe lucruri bune in guvrnarea lui,dar a si cedat mult in fata UDMR si a vecinei noastre Ungaria.Din orgoliu macar,cum sa faci jocurile lui MRU,ale preavopsitului PDL si ale altora care actioneaza sistematic ,dar si haotic pentru spargerea USL ? Crin Antonescu si conducerea actuala a PNL este datoare sa faca liniste in partid si sa ne vedem de treaba,cum se zice,fiindca sunt multe de facut si de rezolvat.Raspunderea actuala a guvernantilor este majora si nu avem chef de harjoneli nici in PNL,nici in PSD.Dorim RESPONSABILLITATE ,SERIOZITATE….!

  5. Chiar nu-i inteleg pe liberali …. au castigat mandate , primarii ,consilii cate nici in visle lor cele mai eroico -erotico le-ar fi avut , in acesta formula struto-camilesca cu psd-eii . de mama lor nu stau frumos pe fund …. si sa …. guverneze , in ce ma priveste nu am chef de ifosele si orgoliile lor i-am investit si cu umilul meu vot vreau fapte , nu le ajunge coflictualul tb /