băsescu, drumul de la “ţiganca împuţită” la catafalcul “regelui” rromilor

23 iunie 2013. 18 români, aflaţi în concediu, mor într-un tragic accident de circulaţie, în Muntenegru. Se-ngălbenesc ecranele, autorităţile intră în alertă, doliu naţional. Preşedintele TB, nicio vorbă. Aflat la mare, n-a simţit nevoia, atât de acută în alte împrejurări, de a ieşi public, măcar pentru o vorbă de susţinere a rudelor victimelor nevinovate. Câteva săptămâni mai târziu, trecută emoţia momentului, se gândeşte să-şi justifice tăcerea: nu era treaba lui, ci a guvernului! El n-avea ce face, nu era printre factorii de decizie şi acţiune etc. Explicaţia e, însă, mult mai simplă şi mai meschină. Nu mai avea nimic de câştigat. Apucaseră alţii să se mobilizeze: doctorul Arafat, premierul, ministrul de externe. Era inutil să apară şi el după ei!

13 august 2013. Un român, aflat în concediu, ajunge în spital, în Turcia. Ulterior moare. Se-ngălbenesc ecranele, Traian Băsescu intră în alertă. Ud încă de băile de mulţime, dă telefoane, intervine, insistă, se agită. Şi are grijă să afle toată lumea cât de preocupat e el. Cu tupeu-i formidabil, care i-a adus atâta admiraţie de la unii votanţi, îl roagă pe doctorul Brădişteanu să meargă la Antalya, să-l vadă pe bolnav. Premierul reacţionează, EBA şi Duduia sar în apărarea tătucului. Că el face ce trebuie, are grijă de soarta chiar şi a unui singur român, aflat în nevoie, aşa cum trebuie să facă un responsabil şef de stat. Analiştii de curte reacţionează în cor şi ridică osanale modului în care preşedintele îşi rupe din timpul preţios pentru a se preocupa de viaţa unui prieten. Explicaţia este, însă, mult mai simplă şi mai meschină. Acum, TB este primul care poate profita de situaţie pentru a o transforma în voturi. Pentru fi-sa, pentru Duduia sau pentru popularii lui amorfi.

Coetnicii celui decedat departe de ţară sunt interesanţi ca masă electorală pe care nu a prea reuşit nimeni s-o aducă la urne în ultimii 20 de ani. Abil ca de obicei, TB profită de starea emoţională a membrilor minorităţii pentru a poza în mare iubitor al acesteia. Mai rămâne să explice, aşa cum bine ştie el, că vara nu-i ca iarna şi că “ţigancă împuţită” a fost o metaforă prost înţeleasă, care, de fapt, ascundea o neţărmuită dragoste părintească şi prezidenţială faţă de cea căreia îi fusese adresată. Ştie că oamenii au memoria scurtă şi IQ-ul oscilant. Participarea lui la funeraliile lui Cioabă ar fi încununarea firească a strategiei familiei prezidenţiale de a obţine voturile etniei. Mă întreb doar dacă îşi va obliga soţia să îmbrace iar veştmintele colorate tradiţionale, sau, de data asta, rolul va reveni fiicei, că doar ea e cea care va beneficia prima de pe urma eforturilor paterne. Dar, dincolo de toate calculele politicianiste, rămâne de văzut dacă fanii lui de dreapta vor fi încântaţi de noua găselniţă a idolului lor.

PS. Acum 13 ani, în timpul unei emisiuni electorale pentru alegerile locale, pe care o moderam, TB a făcut o remarcă rasistă la adresa minoritarilor de care promitea c-o să-i apere pe bucureşteni. Rugându-l să o explice, a izbucnit cu vehemenţă, acuzând nu ştiu ce mişculaţii absconse menite să-l facă să spună ce, de fapt, nu intenţiona. Şi-a cerut scuze după aceea, recunoscând că încerca doar să iasă dintr-o situaţie în care-l băgase gura slobodă. Atunci am ştiut că nu voi vota niciodată pentru el.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. o ,,caracatita”romaneasca,un ,,lant al slabiciunilor” greu de desfacut;oare cate sacrificii sa mai faca un popor,a carui soarta depinde de niste fiinte malefice,dornice de imbogatire pana la apogeu,pe spinarea altora?un material demn de toata lauda,care reflecta adevarata fata a asa numitului presedinte al tarii,o tara care ar fi putut sa se dezvolte pe propriile sale puteri,daca n-ar fi avut ghinionul sa fie condusa de niste rebuturi sociale,cu pretentii de intelectuali!felicitari pentru articol!

  2. Radu Herjeu,comentariul este superb si tamaduitor pentru inimile milioanelor de romani jigniti si injositi de catre TB.Acest personaj odios a facut ce a vrut in tara asta,e adevarat ca nu i-au reusit toate relele ce le-a avut in minte,dar pe majoritatea dintre noi ne-a “protejat “si de democratie.Ne-a lasat sa mai vorbim,sa ne mai racorim sufletul dar ne-a calarit si ne-a hahait in nas.Pacat,mare pacat ca ne-am lasat intimidati si pacaliti la referendum .

  3. Pentru bt şi mai ales ue nu este nimic anormal. În viziunea lor, noi românii nu ştim ce vrem, dar îmi pare rău, trebuie să le dau dreptate. Alte popoare îşi fac curăţenie în propria ogradă iar noi stăm şi vegetăm. Mergem după biblicul proverb “Pica pară mălăiaţă în gura lui nătăfleaţă”.