superaleşi cu ultraimunitate

Dacă tot nu mai pot plânge de mila românaşilor simpli, în timp ce le cheltuie banii pe vegetat în hoteluri de 4 stele, că deh, obrazul subţire cu cheltuială se ţine, parlamentarii s-au gândit să se imunizeze în faţa posibilelor tentative ale justiţiei de a-i extrage din mijlocul colegilor şi de a-i băga în procese, ca pe un muritor de rând. Că doară ei sunt deasupra poporului, fiind aleşi de acesta ca cei mai buni dintre cei mai buni, nu?

După ce au crâcnit că nu vor mai avea portar cu fireturi şi uşă rotativă la intrarea în dormitor, măcar de imunitate sporită să se bucure. Aşa că au decis să transforme legislativul în tribunal suveran, care să analizeze cu minţile strălucite care-l compun, dacă probele strânse de procurori, care-i privesc pe auguştii cârmuitori ai ţării, sunt pe bune şi au consistenţă juridică. Căci numai aşa vor binevoi să fie de acord ca justiţia să-şi facă treaba, în timp ce ei se gândesc înfricoşaţi la momentul în care le va veni rândul.

În orice ţară normală la cap, imunitatea unui parlamentar se rezumă la protejarea lui în faţa posibilelor efecte ale unor declaraţii sau gesturi politice. Ea nu acoperă furtul, înşelăciunea, uciderea unor oameni sau violul. Nici fraudarea statului cu milioane de euro, nici falsul în declaraţii de avere sau incompatibilităţile. Nici traficul de influenţă, nici solicitarea şi primirea de mită. Sau evaziunea fiscală şi spălarea de bani. De aceea, în orice stat sănătos, problema se tranşează simplu: o comisie analizează dacă solicitarea procuraturii are legătură cu o acţiune politică a impricinatului. Dacă nu, dă automat avizul pentru ca respectivul să poată fi cercetat, eventual judecat, condamnat sau achitat. La noi ca la nimenea. Îl şi vezi pe Becali (membru mai mult ca marcant al comisiei juridice) răcnind la un procuror că probele sunt inadmisibile, apoi altoindu-l cu dosarul peste cap şi dându-i şi un şut în fund ca altădată să nu-l mai deranjeze cu prostii. Că doar el are timpul drămuit şi ocupat exclusiv cu transformarea României într-un loc cu verdeaţă…

Mă întreb, dacă tot vor să analizeze probe, cu nebănuita lor expertiză în domeniu, de ce nu cheamă şi martori? Şi, dacă tot şi-au descoperit ei căderea de a decide cine e vinovat sau nu, să renunţăm naibii de tot la tribunale şi să dăm de muncă mult prea mulţilor aleşi ai patriei, care vor putea judeca, astfel, furtul de găini, trecutul pe roşu, inundarea vecinului de dedesubt, sustragerea samavolnică a corcoduşelor din pomii din cimitire…

PS. După ce vor da înapoi, pentru că o vor face curând, să-i vezi cum se vor înghesui toţi să declare pe la televiziuni cum ei n-au fost de acord cu această măsură anormală!

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Bine spus Cătălin, nu-i doare deloc, și nici măcar la început de mandat nu-i mână entuziasmul de a face ceva util pentru țară și cei care i-au ales.

  2. ce nu pricepi in mintea ta
   alegator drag ,
   tu nu stii oare ???
   ca sunt imnun si nu ma doare