Sunt unul din cei care au susţinut mereu că televiziunea are, vrea, nu vrea, un rol educativ. Orice televiziune, oricât de comercială ar fi. Faptul că cei mai mulţi manageri şi jurnalişti nu-şi asumă responsabilitatea pentru efectele “educative” pe care producţiile lor le au asupra telespectatorilor, nu le fac pe acestea să dispară ca prin minune. Ba, dimpotrivă, cu cât se neagă şi, implicit, se ignoră influenţa pe care emisiunile le au asupra scării de valori, educaţiei nonformale şi viziunii asupra lumii şi lucrurilor, cu atât se riscă un impact mai distructiv. Sunt printre cei puţini care au avut curajul de a realiza la un post comercial documentare istorice şi geografice şi talk show-ri cu personalităţi culturale. Desigur, într-o vreme când acest lucru era posibil :)
Acestea fiind spuse, să trecem la noua isterie care a cuprins hipsterii români. Desfiinţarea TVR Cultural! Vaiete şi plânsete, petiţii naţionale, poze şi bannere meşteşugit concepute, de zici că dispare un post cu audienţă decentă, restricţionând, astfel, accesul la cultură a milioane de români, care nu au alternative pentru satisfacerea nevoilor spirituale profunde. Dacă toţi cei care au găsit un nou prilej pentru a ataca puterea “comunistă” (care distruge cultura naţională, condamnând naţiunea la noaptea grea a spiritului şi obligând-o să se uite doar la Capatos, DD, şi Becali), ar fi telespectatori fideli ai postului în cauză, audienţa acestuia n-ar fi mereu atât de sensibil apropiată de 0. Şi dacă dintre aceştia, unii ar fi acceptat să realizeze emisiuni pe bani puţini la canalul sus amintit, altfel ar fi arătat lucrurile acum. Aceeaşi ipocrizie care caracterizează, în general, mai toate mişcările de protest intelectualiste actuale.
Eu, unul, nu cred că, în sine, dispariţia TVR Cultural este o catastrofă. Dimpotrivă, dacă ea va fi urmată de ridicarea nivelului posturilor rămase, prin inserarea în programele lor a acelor producţii de calitate ale canalului sucombat, există şansa unei revigorări a TVR 1 şi 2, care, în mod normal, ar trebui să aibă o greutate mult mai mare pe piaţa media de la noi. Una dintre explicaţii este luată din exemple străine. Un documentar difuzat de BBC a avut audienţe mult mai mari decât acelaşi film prezentat pe Discovery Channel. De ce? Simplu. Pe canalul public de televiziune a crescut posibilitatea de a ţine în faţa micilor ecrane şi oameni care, în mod obişnuit, nu caută special astfel de programe. Dar care vor sta să vadă despre ce e vorba şi, dacă le place, vor rămâne până la sfârşit.
În cazul nostru, al românilor, e şi mai simplu. Din motive vechi şi pe care nu mi-am propus să le explic aici, cuvântul “cultură” nu are o conotaţie pozitivă decât pentru cei care n-au nevoie de el pentru a citi, asculta muzică bună, pentru a merge la teatru sau la o expoziţie, sau pentru a se uita la emisiuni despre toate aceste creaţii ale spiritului uman. Pentru toţi ceilalţi, mai ales pentru (prea) mulţi tineri, pune eticheta “cultural” pe ceva şi rişti să îl evite. Pentru că, din pacate, la noi, “culturalul” este asociat cu plicticos, bătrânicios, tern. Ceea ce, din păcate, se poate spune şi despre unele din producţiile postului public aflat acum în pragul dispariţiei.
De aceea, completarea grilelor unor televiziuni generaliste (TVR 1, 2 şi 3) cu ştiri, emisiuni, documentare, talk-show-ri cu valenţe culturale şi educative, are mult mai multe şanse de a atrage un public nou, mai tânăr, mai dinamic, în afara celui (după cum o arată cifrele, puţin numeros şi relativ îmbătrânit) fidel canalului special. Două dintre cele mai puternice televiziuni publice din Europa, BBC şi RAI, nu au un canal special dedicat ridicării nivelului intelectual al popoarelor. Ele îşi folosesc audienţa foarte mare pe care o au (în ambele ţări, sunt pe primul loc) pentru a promova şi producţii cultural-educative, e adevărat, făcute profesionist şi modern.
De aceea, nu dispariţia TVR Cultural trebuie deplânsă cu lacrimi de crocodil, ci lipsa unei strategii editoriale a postului public, de a face din canalele TVR ceea ce trebuie să fie în competiţia cu televiziunile comerciale.
Un articol de bun simt,ca absolut tot ceea ce este scris si semnat de domnul Radu Herjeu.
Am facut parte dintre colaboratorii TVR Cultural pana de curand, asa ca imi permit cateva observatii vizavi de articolul de mai sus.
Productiile TVR Cultural, atatea cate mai erau – se realizau cu buget si resurse minime (contributia producatorilor care reuseau “sa se invarta” de sponsorizari era mai mult decat vitala pentru a existenta emisiunii). Poate si de aceea, productiile, altfel ok conceptual, aratau chinuite, prafuite, lipsite de dinamism… Atata se putea face din banii smulsi cu multa greutate.
TVR Cultural era postul care niciodata n-a contat pentru PDG si CA.
In ultimii doi ani, TVR Cultural a difuzat mai mult reluari de emisiuni decat productii noi. La fel au procedat si TVR 1 si 2 (preluand reluari de emisiuni vechi). Nu s-a mai investit nimic in canalul cultural. Mai mult, nici de acum incolo nu se vor mai face investitii in productie… o foarte lunga perioada de timp. Deci transeferarea “misiunii culturale” catre celelalte posturi e o poveste de adormit copii si oameni mari.
TVR Cultural e un post care merita mai mult, inclusiv o promovare care sa-l desprafuiasca. Nu a avut parte nici de asta, nici de sefi integri, care sa nu cedeze diferitelor presiuni si interese.
Nu cred ca e doar fitza hipstereasca deplangerea pierderii postului. Desi acum, evident, o multime de snobi care nici ocazional nu urmareau Culturalul se indigneaza pe retele sociale… Cei 3-4 telespectatori fideli ai postului cu rating 0 (si neconsumatori de Capatos si Acces direct) chiar au suferit o pierdere. Cum o pierdere este si pentru angajatii neinregimentati politic care si-au pus sufletul in munca si au crezut ca au o misiune culturala.
Cred ca TVR Cultural putea fi remodelat si facut competitiv. Daca cineva ar fi avut bunavointa.
Dana, de acord cu multe din cele spuse de tine. dar nu cred ca in Romania, un canal cu specific cultural putea fi facut vreodata competitiv. Emisiuni culturale si educative, insa, da!
…eu am inteles ca…TVR2 o sa difuzeze si programele TVR cultural….
care cultura? cate puncte de rating au? emisiunile de pe TVR Cultural pot fii urmarite si pe TVR 1, 2 sau 3 in locul serialului ala chinezesc (sau japonez) “Legendele Palatului” la care nu se uita nici dracu’ si care este difuzat 7-8 ore pe zi (mai putin acum cand se difuzeaza Jocurile Olimpice). si TVR HD trebuie desfiintat din aceleasi motive ca si Cultural si Info.
Ai sa razi, dar la Legendele Palatului se uita muuuult mai multa lume decat la TVR Cutural!
Trebuie sa marturisesc ca de Becali am auzit pentru ca mai urmaresc ce face Steaua.
Dar Capatos si DD nu am habar cine sunt!
Capatos face emisiunea de mare ispiratie de la Antena 1, noaptea. Iar DD este Dan Diaconescu.