să conducem beţi, că suntem amărâţi!

De vreo câteva zile, a apărut iar motiv de frăsuială politică şi, mai ales, de lamentări publice. Se schimbă codul rutier. Şi cum, la noi, mereu s-a pus căruţa înaintea boilor, nu se operează modificări la şcolile de şoferi şi la examenele auto, astfel încât să nu mai obţină oricine carnet, nu se interzice vânzarea alcoolului către cei sub 21 de ani, nu se fac ore de dirigenţie în anii terminali de liceu, pentru responsabilizarea viitorilor şoferi. Se lucrează la amenzi, adică la penalizarea efectelor şi nu la îndepărtarea cauzelor.

Într-o ţară în care bogătaşii, beizadelele şi vedetele scapă fără nicio zi de puşcărie după ce au umplut şoselele de sânge, poate părea inutil să măreşti pedepsele. Oricum, vor spune mulţi, acestea nu se aplică, sau se face discriminatoriu, doar cei amărâţi, fără bani şi relaţii ajungând să plătească pentru greşelile lor. Se pierde din vedere un lucru: aceştia chiar trebuie să plătească. Problema nu e să scape şi ei, dacă potentaţii ruşesc s-o facă. Ci ca şi aceştia din urmă să răspundă pentru greşelile lor, oricât de “accidentale” ar fi ele.

Trecem peste stupizenia cu “faceţi întâi şosele, apoi daţi amenzi”. Regulile trebuie respectate şi pe autostradă şi pe uliţa de ţară. Aşa cum corectitudinea n-are legătură cu valoarea portofelului în care îţi ţii banii, ci cu propria conştiinţă şi, dacă n-o ai, cu regulile de convieţuire socială.

O parte dintre politicieni, mai ales cei liberali, şi-au făcut nişte calcule electorale. Care sunt votanţii lor? Cei din clasa de mijloc şi din cea superioară, adică exact cei care, călare pe sute de cai putere şi plini de bani de dat şpagă, nesocotesc cel mai des legile, purtându-se pe drumuri exact cum o fac în firmele proprii. Aceştia nu trebuie deranjaţi. Ce dacă se urcă la volan cu nişte wiskey la bord? N-are voie omul să se simtă bine? Ce dacă vor conduce şi cu permisul suspendat? Se ştie că astfel de oameni au treburi importante de rezolvat, nu pot sta în loc doar pentru o formalitate birocratică. Aşa că politicienii mai sus pomeniţi s-au agitat până au reuşit să coboare amenzile şi sancţiunile până la niveul la care să nu-i mai deranjeze pe electori.

Dar cei mai înverşunaţi împotriva noului cod rutier sunt, surpriză, exact cei pe care-i vizează acesta. Cei care nu au nicio problemă să treacă pe roşu, că se grăbesc, sau să nu acorde prioritate, că sunt şmecheri, sau să gonească, pentru că e păcat să nu se bucure de bolidul pe care-l au, care depăşesc aiurea şi te forţează să opreşti, ca să se strecoare în faţa ta în ultimul moment, care ocolesc pe linia de tramvai toată coloana oprită la stop, pentru că ştiu că vor găsi un prost care să le permită revenirea pe bandă. În sfârşit, cei care se urcă băuţi la volan, pentru că ei sunt nişte zmei, nu-i doboară un kil de ţuică, au totul sub control şi, oricum, ceilalţi “e nişte proşti”, dacă se aruncă în faţa maşinii lor, ce să le facă?

Şi unde nu s-a declanşat un cor al bocitoarelor, care deplâng ticăloşia guvernului ce vrea să spolieze nişte amărâţi, dându-le amenzi mari şi suspendându-le carnetul câţiva ani. Ei au salarii mici, să li se permită să mai încalce legile din când în când, fără să fie taxaţi! Suntem o ţară săracă, aşa că nesimţirea, tupeul, inconştienţa şi nemernicia trebuie tratate cu indulgenţă, în funcţie de nivelul de trai.

Se pare că toţi aceştia nu pricep, sau se prefac a nu înţelege: acestea nu sunt nişte taxe sau impozite exagerate, pe care, vrei, nu vrei, trebuie să le plăteşti, că aşa vrea statul cel rău! Sunt AMENZI! Adică se dau pentru încălcarea legilor! Mici, mari, nu are ncio importanţă pentru cel corect! Vrei să nu ajungi să-ţi vinzi maşina ca să le achiţi? Nu încălca legile! E la fel de simplu ca şi regula priorităţii de dreapta într-o intersecţie nesemaforizată!

PS. Aştept ca fiecare maşină de poliţie să fie dotată cu cameră video, astfel încât să fi descurajată orice intenţie a vreunui om al legii de a primi şpagă. Altfel, cu noile amenzi n-o să scadă nici infracţionalitatea pe şosele, nici n-o să crească încasările la buget. Ci doar numărul agenţilor cu vilă şi piscină! Ceea ce n-ar fi rău, dacă n-ar fi construite pe cadavrele viitoarelor victime ale celor care au dat mită!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. ce bine ar fi sa puna camere pe masinile de politie sai vedem ,isi mai fac vile cu piscina,, dar de ce vorbesc prostii ca la noi la CERNAVODA este posibil orice …seful politiei NICOLAIE EMIL are ditamai vila ..sa nu imi spuneti ca dintrun salariu ,ma rog doua si al sotiei ,poti sa iti permiti atitea,,,:) scuzama dar eu una nu cred….

  2. Deoarece nu demult am luat sala pot spune ca şi eu cunosc oarecum codul rutier . Cel mai mult timp mi-a luat sa învăţ amenzile , nu mi se par nici mici dar nici mari … actualul cod mi se pare ideal şi eu una personal cred că nimeni nu vrea sa schimbe legile ci doar fac zarvă mare deoarece aşa se obişnuieşte pe la noi .

  3. Oamneni buni nu simţiţi nu vedeţi că ne îndepărtăm tot mai mult de la drumul real ,normal cinstit şi corect. Aceşti …fac ce fac şi ne îndreaptă spre distrugere. Atît deocamdată.