românul, frate cu televizorul

Români, puneţi-vă treningul ăla bun, desfaceţi sticlele de vin spumant şi punga nouă de seminţe, aruncaţi petarde pe balcon, iertaţi-vă soacrele şi rugaţi-le să vă ierte, chemaţi-vă nevestele de la bucătărie şi sărbătoriţi! În sfârşit suntem şi noi pe primul loc la ceva în Europa! În sfârşit nu mai suntem coada cozilor, ca în cazul nivelului de trai, al igienei personale, alfabetismului, kilometrilor de autostradă, caselor cu toaletele înăuntru, După ce am reuşit, cu un efort milenar, să ne clasăm printre primii băutori ai vechiului continent, e timpul pentru o nouă performanţă, mai spectaculoasă!

Suntem pe primul loc, da, da, aţi auzit bine, suntem campionii uitatului la televizor! Nu ne întrece nimeni… nici italianul macaronar, nici neamţul rigid, nici francezul uşuratic, nici britanicul plin de el, nici măcar bulgarul cu ceafa groasă! Nu, nu, noi deţinem recordul absolut la numărul de ore petrecute în faţa micilor ecrane!

Institutul francez Médiamétrie a făcut un studiu aprofundat, la nivel mondial, despre consumul de televiziune. Se pare că, în 2012, omenirea s-a uitat la televizor, în medie, 3 ore şi 17 minute, cu un minut mai mult decât în 2011. Şi, pentru că era în recesiune şi nu prea mai avea ce face la serviciu (cine-l avea), Europa a decis să petreacă mult mai mult timp pe canapea sau fotoliu, cu ochii la cutia fermecată.

Şi, aşa cum vă spuneam la început, cine-s mai cu moţ printre europeni? Românii! Că doar şi la ei a fost criză, iar viaţa e amară, trebuie îndulcită cu un can-can, o subretă proastă, dar dezbrăcată, cu o înmormântare, un divorţ, o păruială politică, un incendiu, un viol, cu chiloţii vreunei cântăreţe de debara, cu fundul lui Boc sau ceara din urechea Ioanei Tufaru. Astfel, dacă nu v-aţi cronometrat, dragi conaţionali, aţi stat în faţa televizoarelor… atenţie… să bată tobele…. 5, adică cinci, ore şi 30 de minute!!! În medie! Cu o oră mai mult decât grecii, care-s pe locul doi, fiind ei mai ocupaţi cu incendiat instituţiile publice! Şi încă o veste bună! Nu suntem doar mai tari decât europenii, ci şi decât americanii! Da, ţaţa Florica a reuşit s-o bată pe celebra Peg Bundy!

Aşa aflăm şi noi, indirect, o posibilă explicaţie a locului pe care îl ocupăm în celelalte topuri, de care pomeneam mai sus. Suntem săraci pentru că ne uităm toată ziua la televizor, sau stăm atâtea ore în faţa ecranelor pentru că suntem amărâţi? Aceasta-i întrebarea! Retorică, desigur, că nu mă aştept la un puseu de sinceritate din partea oamenilor. Mai am o nedumerire… Dacă aduni la orele teoretice de serviciu (8-9-10, cu tot cu drum), o oră-două de mâncat, mers la toaletă, îmbrăcat, cele 5 ore şi jumătate de stat  la televizor, ajungi la o medie de, să zicem, 16 ore pe zi. Ceea ce mă face să cred că toate celelalte activităţi atât de dragi românilor: băutul, sexul şi bârfa, se fac fie în timpul orelor de lucru, fie în faţa televizorului. Ceea ce, pe bune, ar arunca o umbră asupra recordului stabilit de noi!

Şi-n timpul ăsta, toată lumea, de la opincă până la vlădică, se plânge de calitatea slabă a programelor de televiziune. Că sunt aşa şi pe dincolo, că-s pline de can-can-uri, de personaje penibile, de discuţii sterile, ce să mai, doar o ciungă pentru ochi. Mă întreb, dacă s-ar da emisiuni mai de calitate, le-ar ajunge românilor toate orele dintr-o zi ca să le consume uitându-se la ele?

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. La Tv vezi filme si seriale(unele chiar bune) nu numai stiri si emisiuni de scandal…dar eu cred ca internetul a batut de departe televiziunea .

  2. Sunt tot felul de programe la tv, spre exemplu sunt zile cand parca nu m-as mai satura de Discovery Science, insa atunci cand vorbim de grila de programe parca traim intr-o alta lume.
   Rds mai taie din ele, Astral sau cum s-o numi nu are anumite programe…
   Si tot asa.
   De vine poate fi si copilul nu doar tv-ul, cel putin asa cred.

  3. Nu trebuie sa ne mire.Ramanului nu i-a placut niciodata munca.Cum sa ii placa sa munceasca cand salariul este cel mai mic din Europa,iar preturile sunt la fel ca in UE.Da. Asta in cazul fericit cand nu este somer.Despre calitatea emisiunilor sa nu mai vorbim.Nu cred ca programele Discvery sunt in top.,,Cultura romaneasca” se rezuma la manele si scandal.Din aceste categorii suburbane se compun majoritatea emisiunilor tv.In rest sa auzim de bine!

  4. ete………. tv-ul este doar o destindere pentru mine, urmarind doar can-can-urile si si-alea cand am chef……….. in rest……… doar internet-ul, in timpul liber, da? Eu asta sunt!