Români, puneţi-vă treningul ăla bun, desfaceţi sticlele de vin spumant şi punga nouă de seminţe, aruncaţi petarde pe balcon, iertaţi-vă soacrele şi rugaţi-le să vă ierte, chemaţi-vă nevestele de la bucătărie şi sărbătoriţi! În sfârşit suntem şi noi pe primul loc la ceva în Europa! În sfârşit nu mai suntem coada cozilor, ca în cazul nivelului de trai, al igienei personale, alfabetismului, kilometrilor de autostradă, caselor cu toaletele înăuntru, După ce am reuşit, cu un efort milenar, să ne clasăm printre primii băutori ai vechiului continent, e timpul pentru o nouă performanţă, mai spectaculoasă!
Suntem pe primul loc, da, da, aţi auzit bine, suntem campionii uitatului la televizor! Nu ne întrece nimeni… nici italianul macaronar, nici neamţul rigid, nici francezul uşuratic, nici britanicul plin de el, nici măcar bulgarul cu ceafa groasă! Nu, nu, noi deţinem recordul absolut la numărul de ore petrecute în faţa micilor ecrane!
Institutul francez Médiamétrie a făcut un studiu aprofundat, la nivel mondial, despre consumul de televiziune. Se pare că, în 2012, omenirea s-a uitat la televizor, în medie, 3 ore şi 17 minute, cu un minut mai mult decât în 2011. Şi, pentru că era în recesiune şi nu prea mai avea ce face la serviciu (cine-l avea), Europa a decis să petreacă mult mai mult timp pe canapea sau fotoliu, cu ochii la cutia fermecată.
Şi, aşa cum vă spuneam la început, cine-s mai cu moţ printre europeni? Românii! Că doar şi la ei a fost criză, iar viaţa e amară, trebuie îndulcită cu un can-can, o subretă proastă, dar dezbrăcată, cu o înmormântare, un divorţ, o păruială politică, un incendiu, un viol, cu chiloţii vreunei cântăreţe de debara, cu fundul lui Boc sau ceara din urechea Ioanei Tufaru. Astfel, dacă nu v-aţi cronometrat, dragi conaţionali, aţi stat în faţa televizoarelor… atenţie… să bată tobele…. 5, adică cinci, ore şi 30 de minute!!! În medie! Cu o oră mai mult decât grecii, care-s pe locul doi, fiind ei mai ocupaţi cu incendiat instituţiile publice! Şi încă o veste bună! Nu suntem doar mai tari decât europenii, ci şi decât americanii! Da, ţaţa Florica a reuşit s-o bată pe celebra Peg Bundy!
Aşa aflăm şi noi, indirect, o posibilă explicaţie a locului pe care îl ocupăm în celelalte topuri, de care pomeneam mai sus. Suntem săraci pentru că ne uităm toată ziua la televizor, sau stăm atâtea ore în faţa ecranelor pentru că suntem amărâţi? Aceasta-i întrebarea! Retorică, desigur, că nu mă aştept la un puseu de sinceritate din partea oamenilor. Mai am o nedumerire… Dacă aduni la orele teoretice de serviciu (8-9-10, cu tot cu drum), o oră-două de mâncat, mers la toaletă, îmbrăcat, cele 5 ore şi jumătate de stat la televizor, ajungi la o medie de, să zicem, 16 ore pe zi. Ceea ce mă face să cred că toate celelalte activităţi atât de dragi românilor: băutul, sexul şi bârfa, se fac fie în timpul orelor de lucru, fie în faţa televizorului. Ceea ce, pe bune, ar arunca o umbră asupra recordului stabilit de noi!
Şi-n timpul ăsta, toată lumea, de la opincă până la vlădică, se plânge de calitatea slabă a programelor de televiziune. Că sunt aşa şi pe dincolo, că-s pline de can-can-uri, de personaje penibile, de discuţii sterile, ce să mai, doar o ciungă pentru ochi. Mă întreb, dacă s-ar da emisiuni mai de calitate, le-ar ajunge românilor toate orele dintr-o zi ca să le consume uitându-se la ele?
Articolul este foarte bun, dar aş vrea să spun că televiziunea este un mijloc de informare rapid, dar şi un mijloc de divertisment pentru cei care nu pot să-şi permită alte distracţii, dar şi pentru cei care se simt bine în sânul familiei, într-o atmosferă plăcută oferită de cămin. Sunt de părere că sunt români, mulţi la număr, care ştiu să facă diferenţa dintre o emisiune de prost gust sau nu. După părerea mea este frumos să vezi şi fete tinere cu fustiţe scurte, că doar nu s-or îmbrăca în călugăriţe la emisiuni de divertisment, totul este să nu se depăşească o limită a bunului simţ, să nu se ajungă la vulgaritate, iar criteriile de apreciere să încurajeze calitatea omului şi nu vulgaritatea.