oameni în faţa cărora m-aş ridica în picioare (5)

Încercaţi, nu pentru o săptămână, o zi sau nici măcar o oră, ci pentru 10 minute, să mâncaţi, să vă îmbrăcaţi, să mergeţi prin casă, fără să vă folosiţi de mâini şi de picioare! Puteţi? Mă îndoiesc că reuşiţi măcar să vă imaginaţi cum este. Apoi, faceţi un efort şi puneţi-vă în pielea unui om care face asta de 67 de ani! Care s-a născut şi a fost obligat să trăiască astfel, pedepsit fără vină de viaţă şi natură.

Cei mai mulţi dintre cei care au suferit de aşa ceva, sau chiar de mult mai puţin, s-au mulţumit să ceară, să aştepte şi să strângă roadele firii milostive a unor semeni sau grijii, precare, de altfel, pe care le-o poartă statul. Suntem aşa de obişnuiţi cu cerşetorii (mulţi dintre ei sănătoşi tun), încât cu greu am crede că un astfel de om, nenăscut într-o familie care să-i asigure o viaţă comodă şi adecvată handicapului său, n-a cerut niciodată un leu de la nimeni. Dimpotrivă, a muncit cum şi pe unde a putut, pentru a-şi completa pensia şi ajutorul de handicap, care, împreună, fac 280 de lei! Exact! Nu cred că v-a mai rămas imaginaţie şi pentru asta!

Ion Benim, din satul Prahudanu, judeţul Vrancea, spune că “Nu m-am gândit să cerşesc. Mi-a fost ruşine. Că mi-ai dat dumneatale o bucată de pâine, zic “bodea proste”. Eu mai degrabă mă împuşc decât să cerşetoresc”

Dar nu pentru asta, sau nu numai pentru asta, am decis să-l includ în rândul celor în faţa cărora ar merita să ne scoatem pălăria. Ci pentru că, deşi el e, sigur, cel care ar fi avut nevoie de sprijin de la ceilalţi, bătrânul le-a luat în grijă pe mătuşa sa şi pe fiica acesteia, amândouă oarbe şi surde. Prima a murit, iar bărbatul continuă să fie alături de nepoată.

Pentru toate astea, Ion Benim, mă ridic în picioare în faţa ta!

PS. Mulţumesc colegului meu Sebastian Oancea pentru subiect!

PPS. Află şi despre alţi Oameni frumoşi, aici.

Categorii: Oameni
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ma inchin in fata acestor adevarati oameni ,ccare si duc soarta cu demnitate adevarati romani pe langa cei care au adus faima acestei tari compozitori inventatori savanti care si au desavarsit opera inafara grnitelor tari deoarece statul roman prin reprezentanti sai mafioti nu i au recunoscut, toata stima pentru ei adevarati oameni lasi avem destui mai ales de culoare,care terfelesc romania in lume….

  2. In fata acestor oameni autoritatile sunt handicapate si nu invers. Persoana are ceva mai mult decat demnitate, ceva mai mult decat rusine, are o putere ancestrala care il duce dincolo de timpurile care le traieste. Omul are capacitataea nu de a-si trai viata ci de a pluti in ea, iar ceilalti doar se chinuie.

  3. Dincolo de faptl ca ma ridic in picioare si ma inclin cu onoare in fata acestu OM , cred ca ar trebui trimis cate un exemplar din articol si micul filmulet FIECARUI RESPONSABIL DIN ROMANIA DE LA CEL PE CARE UNII IL NUMESC PRESEDINTE , PANA LA ULTIMUL FUNCTIONAR PUBLIC pentru a avea mereu in fata acest filmulet si a intelege , daca-i ajuta educatia si demnitatea , cate ar putea face si nu fac pentru cei cere i-au ales !?!

  4. Astfel de oameni si faptele lor sant mai presus de orice cuvinte,mai presus decat intelegerea noastra a celor mai multi care am uitat sa ne multumim cu ceeace avem,sanatate si bunastare,care am uitat sa multumim si mai mult sa oferim dragoste.Emotionant.Respect acestui om .