o altfel de chiloţăreală

Da, m-am înşelat. Se pare că această nouă telenovelă dâmboviţeană face audienţă, chiar dacă nu apar chiloţi prin ea. Românii par foarte interesaţi de cum un nene, mare şmecher gargaragiu, a pierdut banii clienţilor săi, toţi oameni unul şi unul, în speculaţii la bursă, după care a şters-o pe o insulă pustie din Atlantic, de unde trimite prin porumbei călători, misive suculente.

Eu credeam că nu are cum să-i pasioneze pe oamenii “de rând” modul în care cei bogaţi, cu care ei nu se pot identifica, şi-au dat banii pe mâna unui escroc, în speranţa că-i va înmulţi precum Caritasul pe vremuri sau FNI-ul mai în timpurile noastre. Ce legătură să fie între universul lor, cu monede numărate când merg la cumpărături, şi cel al lui Sima şi al clienţilor lui, cu milioane de euro pierdute sau câştigate fără muncă, cu ochii la un ecran de calculator?

Dar iar i-am supraestimat pe români. Dacă e cu scandal, e de interes. Şi cu cât televiziunile umflă artificial tevatura, cu atât audienţa creşte. Oamenii stau cu gura căscată să vadă ce-a mai scris fugarul de pe unde e el acum şi ce răspund “victimele”. Probabil există şi un sentiment de bucurie să vezi cum pierd banii unii îmbogăţiţi ai tranziţiei sau vedete autohtone: “dă-i dracu’, bine le-a făcut, că şi aşa aveau destul!”. Şi, desigur, te simţi mai puţin fraier când constaţi că te-a furat în piaţă la cântar sau la rest, când, iată, se-ntâmplă şi la case mai mari. Cu ocazia asta, mai afli şi cam ce se-ntâmplă prin vieţile “upperclassului”, în afară de nunţi, divorţuri, amantlâcuri.

Poate că, până la urmă, tot despre o chiloţăreală este vorba. Una în care nu se văd formele intime ale corpului, ci cele ale spiritului – lăcomie, naivitate, superficialitate, lipsă de scrupule, narcisism, laşitate. Toate, desigur, vizibile la cei mai favorizaţi de soartă, ceea ce nu poate decât să aducă satisfacţie în vieţile mărunte ale celorlalţi. Care sparg seminţe n faţa televizoarelor, spunându-şi că nu se poate ca, acolo unde e cu bani mulţi, vedete şi politicieni, să nu apară, până la urmă, şi sexul.

***

Dacă doreşti să fii informat/ă rapid despre noile postări de pe acest blog, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Despre ce era vorba? Aaa! De tepusoara luata de unii interlopi pe care cu muuulta larghete ii numim “oameni de afaceri”. Hai sa fim seriosi! Locul lor era la zdup, de mult, foarte mult timp. V-ati pus vreodata intrebarea: cum s-au imbogatit borfasii care si-au pierdut banii la bursa? In ori ce caz numai prin mijloace cinstite, nu! Cat despre tv-uri… numai de bine! (ma-ntelegeti la care bine ma refer, la cel basescian).

  2. Stiri , informatii si multe subiecte fara prea multa importanta, completeaza paginile ziarelor si emisiunile canalelor TV. Probabil acestea sunt subiectele preferate de cei mai multi romani, dar care nu au un impact favorabil asupra deciziilor importante din viata noastra. Sigur, sunt multe subiecte care pot fi dezbatute si clarificate pentru opinia publica, dar raman intodeauna la nivel de informatie, deoarece serviciile competente nu sunt preocupate de rezolvarea lor. Poate avem si noi o vina atunci cand votam, asteptand implicare si devotament a celor alesi de noi, dar fara informatii clare si reale asupra candidatilor, nu avem cum sa-i cunoastem. Bine ar fi daca cei mai multi ziaristi si realizatori de emisiuni TV, si-ar da interesul pentru a ne informa cu bune si rele asupra portretelor acelor candidati, care vor sa ocupe un loc cald in politica tarii.

  3. Stimate TELEVIZIUNI : nu ne mai intereseaza subiectul SIMA. Cine a riscat, poate si pierde. Aceasta le este clar si perdantilor, de aceea se codesc spre a-l reclama pe Sima. Ne-am saturat de plansul pe umarul necajitilor imbogatiti cum numai ei stiu. Despre TARA aceasta, despre viitorul ei si locuitorilor acesteia cui ii pasa ? Si mai e ceva : Ne este sila sa-i mai vedem pe domnii Daianu, Vladescu si mai ales Ialomitianu, toti ministri de finante in aceasta amarata tara, care mai de care imbarligati in fel de fel de afaceri, ultimul “retezand” cu cinism veniturile, si asa firave a milioane de romani in 2010. NU MAI PRIMIM LECTII DE LA VOI SAU ALTII CA VOI !

  4. Tot circul de la Tv despre Sima si ceilalti nu este decat o mare intoxicare, o gaselnita pentru a ne abate noua atentia de la adevaratele probleme ale Romaniei si romanilor. Pe mine m-ar interesa mai mult cum recupereaza statul banii investiti aiurea de ministri si cum sunt trasi ei la raspundere. Ti-ai gasit… Udrea, care STIM ca a golit vistieria MDRT cu investitii fara rost, este inca libera si, mai mult de asta, CANDIDEAZA la parlamentare!
   Tot ce vedem pe posturile Tv este o mare facatura. Se bate apa-n piua degeaba, ca nu se face nimic CONCRET. ȚCainii latra, caravana treceȚ…
   Vin alegerile. Ce votam? PSD cu ȚtraseistiȚ PDL, PNL cu fosti PDL-isti? Ce mi-s unii, ce mi-s altii… Am reusit sa ne bagam singuri in ceata. Prin prostia noastra. NOI i-am ales. De ce ne plangem acum, daca stam cu mainile in san si nu facem nimic? Ne-au vandut strainilor, Romania este azi condusa de FMI si Banca Mondiala, Merkel si Barroso se rastesc la noi ca la sclavii de pe tarlaua lor personala iar noi stam si injuram la gard…
   ‘”C-asa-i romanul”…