Dacă tot nu mai avem președinte certăreț, iar chiloții ”vedetelor” sunt încă în vacanță, era timpul să izbucnească o nouă agitație pe scena publică românească. Televiziunile se înghesuie să se îngălbenească, iar știrea zilei e… cursul francului elvețian! Oameni care habar n-aveau cu ce-și plătesc paznicii văcuțelor mov pita și ceapa luate de la supermarket, își încep discuțiile la serviciu cu ”ai văzut, tu, cât s-a făcut francul elvețian?”. Te întrebi dacă nu cumva România e pe cale să-l adopte ca monedă națională.
Eu nu înțeleg. De ce atâta tevatură pentru că niște persoane private trebuie să returneze unor instituții private mai mulți bani, pe baza unui contract legal, semnat de ambele părți? Nu e vorba de o nouă dijmă inventată peste noapte la palatul Victoria, nici de vreun tribut stabilit ad-hoc de Bruxelles. Nu se pune problema vreunei mașinațiuni a Băncii Naționale de depreciere a leului pentru cine știe ce scopuri obscure. Ci de o măsură a autorităților de la Berna și de consecințele ei asupra unei înțelegeri între două părți, prin care una a luat niște bani, și-a făcut treburile cu ei, și trebuie să-i dea înapoi celeilalte, în condiții asupra cărora au căzut de acord. Nu i-a forțat nimeni să ia credite, nu i-a obligat nimeni să le contracteze în acea monedă și sigur nu i-a oprit careva să citească toată hârțogăraia pe care le-au pus-o sub nas băncile. Și chiar dacă o făceau, nu cred că găseau vreo mențiune despre obligativitatea respectivei instituții financiare de a ține în frâu nărăvașul franc.
Deci, unde-i interesul public?
Multe voturi s-au câștigat cu sintagma ”stat al asistaților”. Mulți corporatiști și întreprinzători privați, dar și bugetari cu lefuri sigure, nu suportă ideea ca executivul să-i sprijine pe cei care au probleme și nu se descurcă singuri. Să pună mâna să muncească și, dacă nu le ajung banii de lemne, să mai pună o treanță pe ei. Să încetăm cu ajutoarele astea sociale, plătite din bani munciți de noi. Acum, brusc, când noi suntem cei cu dificultăți, ieșim în stradă și cerem guvernului și BNR ”să facă ceva”. Păi nu pot face nimic decât pe bani publici. Adică pe ai mei și-ai celorlalți care-și plătesc taxele. Și pe care eu, de exemplu, nu-i vreau cheltuiți pentru că niște oameni nu s-au gândit la viitor atunci când și-au luat o casă, o mașină sau televizor color. I-au înșelat băncile cu ceva? Au încălcat acestea contractul? Să le dea în judecată și să le stoarcă de bani.
Și să nu-mi spună nimeni că oamenii aceștia au luat credite din cauza sărăciei. Amărâților nu le dă nici tata mare împrumuturi, că nu au cu ce să garanteze. Le-au luat ca să trăiască mai bine. Ceea ce e nu e de condamnat, mai ales în logica mecanismelor care stau la baza unei economii capitaliste. Dar și-au asumat riscuri pentru asta. Pot privi cu empatie greutățile în fața cărora s-au trezit, dar nu înțeleg să le împartă cu mine, așa cum n-au făcut-o nici cu beneficiile unei dobânzi mult mai mici.
Există o vorbă din popor: nu te-ntinde mai mult decât ți-e plapuma. Și, oricât de ciudat ar părea, nu comuniștii au inventat-o!
Si încà ceva, ca sà înteleagà toatà lumea: francul elvetian e “tare ” de câtiva ani iar BNS( banca nationalà suisse) l-a tinut într-un mod artificial la un nivel “scàzut”, cumpàrând euros la gros, muuulti euros…Francul nu “a crescut” ( el a fost mare de la început, dar s-a ascuns acest lucru, în România nici nu puteai schimba franci, la casele de schimb nimeni nu-i lua- numai bàncile au stiut asta) de când a început sà se pràbuseascà euro- 2008…care e …pe cale de disparitie se pare…dacà Grecia iese din UE,(pt cà atât i-au îndatorat pe oameni si i-au sàràcit, cà se pare, ei refuzà sà mai plàteascà “datoriile impuse de UE”)…salut…nu mi existà euros…eu nu sunt analist, dar explic si eu la un nivel la care sà priceapà oamenii! Tot ce se întâmplà acum a fost bine calculat de muuulti ani, de când vor sà impunà guvernanta mondialà! Cititi: “Pierro di Giorgio-cum sà te pregàtesti la pràbusirea economicà mondialà”, sper cà e tradus si în româneste!Si cititi site-urile ortodoxe,”lupul dacic”, “gândeste.org”, “conspratii îndelinite”) acolo sunt sfaturi practice clare: ” sà nu aveti datorii la stat”-…vedeti, au stiut de ce v-au spus asta, dar putini aud si …si mai putini înteleg…asa cà lichidati-và toate datoriile, vindeti a sà nu aveti datorii, altfel o sà fiti nevoiti sà và vindeti ce aveti mai scump: sànàtatea, organele sau …si mai ràu – sfletul , sau bateti-và cu ei, nu e altà scàpare! Cei datornici-tàrile îsi vor pierde suveranitatea , iar oamenilor le vor luat tot din casà. Sà aveti un acoperis deasupra capului, ce mânca si ce îmbràca voi si copiii vostri, oricum o sà sàràcim cu totii în curând…Si retineti un lucru: numai împreunà, adicà SOLIDARI o sà reusim sà rezistàm! Nici sà nu và gânditi cà reusiti singuri, fiecare în coltul lui, e iluzoriu, o sà và aduceti aminte de ce và spun eu acum…în scurt timp! Ne ràmâne un singur lucru de fàcut, sau douà: sà ràmânem impreunà ( în familie, cu prietenii, în asociatii) si …sà ne rugàm …cu adevàrat! Doamne ajutà !
Astea sunt tepe date de anumite bànci (unor români prost sfàtuiti si manipulati), dar cu acordul si sustinerea guvernantilor ( mai ales seful bàncii nationale si guvernului )! Se stia cà o sà se întâmple…”ceva”, pt a se asigura, bàncile au fortat împrumuturile numai într-o devizà f stabilà: fr elvetian ( cum stiti, Elvetia-poporul elvetian e cam speriat de UE si legile care o guverneazà), deci ei sunt mai refractari si mai reticenti la anumite “schimbàri” impuse de UE, dar asta i-a salvat de fiecare datà! Acum, retineti un lucru, câstigurile se privatizeazà si pierdeile se nationalizeazà în acceptiunea guvernantilor si a bàncilor! Dacà vor sà plàteascà contribuabilul pt pierderile oamenilor, de ce nu-l ajutà pe acelasi contribuabil ( adicà toti românii care plàtesc taxe) sà si câstige, atunci când banca face profit?Ia sà cereti sà và trimità acasà niste bànuti, pt profiturile pe care le-au fàcut în toti acesti ani, e logic, nu ? Nu và làsati, bateti-và împreunà, pt cà ei vor sà scindeze încà o datà românii între ei! Explicati oamenilor si actionati: petitii, manifetatii, organizati-và în asociatii, dati-le în judecatà ! Au fàcut la fel în Grecia,oamenii au luat cu asalt bàncile!De-aia e bine sà ne mai interesàm un pic si la politicà, pt cà altfel càdem în plasa întinsà de accesti nesàtui criminali! Baftà si curaj la toti!
Domnia si prostia se plateste,deci sa plateasca .
Nu sant de acord sa platesc eu creditele altora ca nu eu am beneficiat de acesti bani si nici mie nu mi-a platit nimeni creditele .Cum sa le dau bani din pensia mea pentru care am muncit 33 de ani?Ma mira totusi naivitatea acestor oameni.
Nu te perii, dar este cel mai clar si la obiect articol pe aceasta teme.
Radu Herjeu,ai dreptate in modul de abordare a consecintelor cresterii francului elvetian asupra celor ce au credite de la banca elvetiana .Aici nu e vorba de protectia cosumatorului unde statul are obligatii si institutii adecvate.Cand ne gandim la credite ,fiecare isi poate alege oportunitatile,avantajele imediate dar se poate gandi si la modificarile cursului valutei respective.