Ştiţi cât costă, în viziunea statului roman, întreţinerea şi hrănirea unui copil de până în 3 ani? 236 de lei pe lună! Adică puţin peste 7 lei pe zi. Cel puţin atât primeşte (în afară de salariu) un asistent maternal care are în îngrijire un astfel de micuţ. Cu banii ăştia trebuie să-i cumpere mâncare sănătoasă, pamperşi, haine, jucării.
Ştiţi cât costă o sticlă mică de suc la orice terasă dărăpănată din capitală? Între 6 şi 9 lei! Desigur, veţi spune, nu e bine să dai unui copil suc, că are zahăr şi dioxid de carbon! Şi nici hamburgeri nu e bine să-i dai, pentru că, deşi intră doi în 7 lei şi l-ar putea sătura, au cam prea multe calorii şi grăsime cât să înfunde arterele unui elefant. Pe un astfel de copil trebuie să-l porţi legat la ochi prin oraş, când treci pe lângă vitrine. Şi pentru el trebuie să reînveţi meşteşugul antic de confecţionare a păpuşilor din coceni de porumb şi cârpe. Ar fi bine să găseşti în pod marea oală a mamei (sau bunicii) în care fierbea scutecele de pânză. În loc de şampon antilacrimi şi de creme antiiritaţie, cumperi un calup de săpun de casă cu leşie. Cu care poţi spăla şi hainele, dar nu foarte des, ca să nu se uzeze prea repede. În loc de tricicletă, îi rupi un băţ şi-l pui să alerge călare pe el. Ceea ce, combinat cu lipsa preparatelor fast-food şi a dulciurilor din dietă, s-ar putea chiar să-i folosească.
Poate că am putea ceda argumentului că România e amărâtă şi că, pe lângă problemele politice, de infrastructură, de asistaţi social, de hoţie aproape generalizată, mai trebuie să aibă grijă şi de nedoriţii copii ai unor mamifere bipede. Că, din sărăcia lui, plăteşte salariu unor oameni ca să se prefacă a fi părinţi ai celor abandonaţi şi oferă celor mici o şansă la un trai aproape decent (sigur mai apropiat de el decât cel din orfelinate). Poate că e corect până la un punct şi, poate, ar trebui să strângem din dinţi şi să sperăm că lipsurile materiale din copilărie nu-i vor face să crească strâmb. Nu-i vor împinge să-şi ia singuri, nu prin muncă, ceea ce li se va părea că ceilalţi copii au primit pe tavă de la părinţii lor. Poate e adevărat ce ni se spune de 22 de ani încoace: atât se poate acum.
Dar atunci trebuie măcar pusă întrebarea de bun-simţ: de ce statul alocă pentru hrana unui câine dintr-un adăpost comunitar 10 lei pe zi?
***
Pentru a fi sigur/ă că afli rapid ce articole noi au apărut pe blog, evitând astfel intermediarii, abonează-te la newsletter, în meniul din dreapta!
[pentru ca prostiei si mizeriilor din comentariile tale la articolul meu nu li se poate da un raspuns decent, prefer sa le ignor. RH]
Marin, tu ce faci sa ajuti copiii abandonati, bolnavi din spitale si centre de plasament? cel mai comod e sa critici cand nu faci NIMIC. Asta pentru ca cei care chiar ajuta nu au timp sa stea sa comenteze aiurea despre ce fac sau nu fac altii.
Imi vine sa rad cand aud de sumele alocate de catre stat adaposturilor DE STAT in care cainii mor netratati, nevaccinati, nemancati.. afacerea “maidanezul” este destul de profitabila si statul nu o va incheia curand, asa ca statul “aloca” sumele alea ca sa arunce cu ele in fata cui comenteaza ca nu se ocupa de cainii de pe strazi. Apoi, in apropierea campaniilor electorale sa mai omoare cativa..ca de, se ocupa de problema. Euthanasierea pe hartie e vreo 400 ron. Evident ca nu se aplica si in realitate pentru ca o bata in cap e 0 ron.
Problema cainilor fara stapan are o rezolvare aplicabila care e ignorata de stat pentru ca ar inceta profitul: sterilizarea in masa + inregistrarea cainilor cu stapan + obligativitatea sterilizarii cainilor fara drept de monta + sanctionarea abandonului.
Cu cainii e mai usor sa fure banii, inregistreaza cati caini vor ei in adapost fara sa-i verifice nimeni, asa ca aloca sume mai mari. Pentru copii, batrani, persoane cu dizabilitati se aloca sume mai mici pentru ca e mai multa birocratie pana le furi banii, probabil. Atat de simplu..
Si cat aloca statul pentru intretinerea unui caine intrun adapost? Aveti cumva cifre oficiale, documentate si nu pur si simplu niste speculatii din presa? Singura nota oficiala primita vreodata de catre mine, stipula suma de 18 lei pe LUNA (nu pe zi) pentru intretinerea unui caine in adapost. Chiar daca articolul e bun, cred ca titlul nu e corect.
Pai vorbesc pe sume oficiale, nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca e din speculatii de presa.
Legea nr 205/2004 privind protectia animalelor , cu modificare in 2008
Art. 6
(2) In sensul prezentei legi, prin cruzime fata de animale se intelege:
f) abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului;
Art.6(1)
Abandonul consta in lasarea unui animal aflat in proprietatea si ingrijirea omului, pe domeniul public, fara hrana, adapost si tratament medical.”
Art. 23
(II) Constituie infractiuni urmatoarele fapte:
c) faptele prevazute la art. 6;
(III) Infractiunile prevazute la alin. (II) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
c) cele de la lit. c), cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda penala de la 1.000 lei la 10.000 lei si confiscarea animalelor;
TREBUIE DOAR SĂ DISPUNĂ ODATĂ MICROCIPAREA ÎNREGISTRATĂ A CÂINILOR CU STĂPÂN – PL 912
AŞA AR FI SUFICIENŢI BANI LA BUGETE PENTRU COPIII INSTITUTIONALIZAŢI ŞI PENTRU A NU TĂIA INDEMNIZAŢIA MAMELOR!
De ce?! Pentru că e mai comod să batjocoreşti viitorul tării şi să (te prefaci că!) torni bani în ceva ce nu se poate nici aproxima şi nici verifica, DECÂT să dispui microciparea înregistrată şi să aplici amenzi de 10.000.000 lei la 20.000.000 lei – aşa cum legea sancţionează de ani buni când un cretinoid biped îşi abandonează câinele sau puii câinelui.
Responsabilizarea se face prin sancţionare!
Cât despre acele “adăposturi” probabil ai vizitat zona pentru public, sunt de fapt ecarisaje cu boxe ticsite de câini scheletici hămesiţi ce continuă cu îndârjire să îşi dovedească prietenia şi loialitatea, ca şi cum abandonarea cu nesimtire li s-ar imputa tot lor!
Aprofundaţi problema şi veţi înţelege că nu există nici o comparaţie, doar un sistem bolnav şi nesimţit numit “Stat de drept”.