frate Traian, mai uşor cu MCV-ul pe scări!

Şi-a trecut şi noul moment ruşinos în care doamna profesoară a anunţat notele la purtare şi i-a scos în faţa clasei pe elevii care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor. Da, vorbesc despre Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene şi despre şcolerul veşnic indolent şi indisciplinat, România. Raportul e dur la adresa ţării noastre, aşa cum era de aşteptat după evenimentele tulburi de anul trecut şi după isteria zgomotoasă a apărătorilor statului de dreapta, asediaţi de comuniştii răi, care vor să pună mâna pe justiţie.

Să ne înţelegem din start. Societatea românească e profund bolnavă. Cronic, nu doar acut. Dar n-o să se facă bine niciodată, dacă diagnosticul e pus greşit, pe baza unor decupaje din ziare. E foarte bine ca un medic să te supravegheze şi, atunci când e necesar, să-ţi recomande un tratament adecvat. Dar nu prea e în regulă dacă tu suferi de rinichi iar el iţi sugerează să te tratezi de scolioză, pentru că a auzit el de la un prieten că te-a văzut ţinându-te de şale.

Raportul nu vorbeşte fix despre multele şi gravele probleme pe care le are sistemul nostu judiciar: corupţia, sentinţele pe bază de şpăgi, interlopi scăpaţi de rigorile legii, verdicte în acelaşi caz, care se bat cap în cap, în funcţie de instanţă, tergiversarea la infinit a proceselor, influenţa politicului, prin numirea şefilor DNA şi Parchetului General de către preşedinte. Deplânge, în schimb, generic, soarta lui Dănileţ, victima unor campanii de presă. Care, întâmplător sau nu, n-au reuşit ceea ce au făcut, într-o majoritate covârşitoare, colegii săi magistraţi. Să reducă nivelul de dependenţă politică şi incompetenţă din CSM. De altfel, criticile dure din document la adresa mass-mediei, se referă, bănuiesc, doar la o anumită parte a ei, sigur nu la cea din ale cărei articole şi talk-show-ri s-au inspirat autorii lui.

Cu această ocazie, s-a cam spulberat şi argumentul talibanilor, cum că UE e bine informată, nu stă să asculte ce scot pe gură Macovei şi goarnele ei din ziare, televiziuni, facebook sau Parlamentul European. Atât de riguroasă a fost conceperea raportului, că au găsit 3 miniştri cu dosare penale, pe principiul celor 4 apostoli, care au fost 3, Luca şi Matei. O asemenea greşeală este impardonabilă la un asemenea nivel şi vorbeşte nu despre reaua voinţă a membrilor comisiei, ci despre lipsa de profesionalism şi superficialitatea funcţionarilor europeni în demersul lor, extrem de important, de a face radiografia funcţionării justiţiei într-un stat membru.

3, 2 sau doar unul, şi eu aş fi preferat să nu fie numiţi în guvern astfel de oameni, decât după ce vor fi fost exoneraţi de instanţă. Dar interesele de partid sunt mai mari decât exigenţa principială. Şi nu de ieri, de azi. Dar când îl auzi pe TB cum ne traduce el viziunea Europei asupra cestiunii (“UE spune: Fraţilor, din 22 de milioane nu aveţi unul care să nu aibă probleme în instanţe? “) îţi vine să-l întrebi şi pe el “Frate Traian, în 2004, când ai avut puterea de a propune românilor un candidat la preşedinţie, din 22 de milioane de oameni, n-ai găsit decât unul cu dosar penal şi probeme în instanţă?”

De altfel, raportul MCV a dat un nou prilej preşedintelui să iasă la oră de Album duminical şi să tragă de urechi pe toată lumea, să dea lecţii tuturor şi să ne aducă aminte că el e cel mai bun la toate, că, cică, de peste 8 ani reprezintă România şi ştie el cum stau lucrurile cu Uniunea Europeană. Cu ţara pe care a condus-o atâta timp n-a prea ştiut el ce să facă. Dar, desigur, nu are nicio vină, nu-şi asumă nicio responsabilitate. Doar aşa stă treaba cu spiritele divine: tot ce e bun vine de la ele, tot ce e rău vine de la diavolul din ceilalţi.

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Miturile despre marii democrati europeni si americani mi s-au spulberat din vara si definitiv . Sigur , vor mai juca ei jocul democratic , ca pe un fel de lux , cata vreme nu intra in discutie interesele lor politice, economice , bla , bla . Cu toate ca pare ca au indulcit tonul ( nu ma refer acum la MCV ) , sunt convinsa ca ar repeta partitura ori de cate ori s-ar impune . Dar nici vreun dram de jena nu au , altfel nu se faceau de cacao cu un asemenea raport . Asa iese cand urmeaza indicatii pretioase , iar ei stiu , doar ca nu l pasa , pentru ca oricum ne dispretuiesc indeajuns ca sa fie convinsi ca inghitim galusca .
   Despre TB ? S-ar putea sa ne ducem crucea pana-i expira mandatul . M-as indoi insa ca vreunul dintre cei care au votat asta-vara sa se care isi schimba optiunea . Alegerile partiale recente au aratat ca inca mai putem vota de cateva ori , acelasi jalnic succes va atarna de coada pdleilor , iar pe TB il mai asculta cineva ? Ma rog, basistii rataciti , orbi si surzi , in rest cum sa rezisti cate o ora sau mai mult sa-i vezi mutra ori sa-i asculti zoaiele verbale ?

  2. TB , a stiut foarte bine ce sa faca cu tara pe care a condus-o in acesti opt ani, si din pacate mai stie ce sa faca si in acest rest de mandat. Haosul, saracia, au fost impuse de la inceputul mandatului, apoi jaful si coruptia, a continuat prin programul de manipulare a justitiei si a institutiillor statului. A mai urmat denigrarea tarii si a neamului, prin mesagerii domniei sale, dispretul si ignoranta fata de cetatenii Romaniei, iar in final, sabotarea guvernului prin legi numai de el stiute. Ambitia diabolica de a lasa in urma lui, ruina si dezastru, foc si distrugere, realitati cunoscute in toate functiile detinute de TB.