final de capitol pentru Adrian Năstase

Au întins coarda cât au putut. Unii spun că atât cât le-a comandat tătucul. E posibil, dar greu de demonstrat. Şi aşa, în toată această poveste, s-a mers prea mult pe baza impresiilor, a zvonurilor şi a umorilor personale. L-au umilit cât pentru 10 vieţi, i-au scos pe nas orice aroganţă reală sau închipuită va fi deranjat grămezi de români obişnuiţi, lucrători prin mass-media, colegi de partid, adversari politici sau foşti subalterni, pe vremea când puterea lui era mare şi părea nemuritoare.

După un proces şi o condamnare care au stat mai mult sub semnul lui “se ştie” decât sub cel al dovezilor imbatabile, superficialitatea, reaua-voinţă, tergiversările evidente şi lipsa de profesionalism ale acuzatorilor au reuşit să-i diminueze păcatele condamnatului mai mult decât executarea pedepsei.

Acum s-a terminat. Condamnat pentru prea puţin sau pentru prea mult, Adrian Năstase a plătit. Pentru vini reale sau închipuite. Om inteligent, cred că a învăţat ceva din tot acest calvar pe care l-a trăit în ultimii ani. Nu ştiu dacă o să-i mai folosească la ceva. Nu ştiu dacă va mai avea o carieră politică în care să urce altfel decât a făcut-o prima dată. Dar sper să înţeleagă că nu este o victimă. Sau, dacă vreţi, e victima unui sistem, a unui mod de a face lucrurile în România postrevoluţionară, la care şi el a contribuit din plin. Prea multă putere în mâna unui singur om, consilieri şi colaboratori fără coloană, o justiţie labilă, ţinută în lesă prin numiri politice, o mass-media fragmentată şi lipsită de credibilitate, lipsa de transparenţă în conducerea treburilor ţării, o viermuială politică, o reţea de interese, cumetrii, corupţie la toate nivelele… toate acestea nu sunt invenţiile regimului Băsescu. El doar le-a ridicat pe culmi mai înalte decât predecesorii săi. Dar toţi cei care au condus ţara în ultimii 23 de ani, chiar dacă nu pot fi trataţi otova, au încurajat sau au ignorat, au păstrat sau nu s-au implicat prea mult în schimbare, au tolerat sau n-au fost capabili să vadă, au întreţinut sau au accentuat aberaţiile structurale ale unei societăţi bolnave.

În rest, aprecierile de genul “stai să vezi, c-o fi, c-o păţi, c-am auzit eu de la nu’ş cine, că nu ştiu sigur, dar sigur e aşa cum zic eu, că nu se poate să nu fi furat, că n-ai văzut ce moacă antipatică are”… sunt de făcut pe bancă, la poartă, sau în faţa unei cinzeci, în taverne, dar nu de oameni serioşi şi aşezaţi. Aceştia, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale, înţeleg că eliberarea fostului premier este legală, firească şi necesară. Că un alt verdict ar fi prejudiciat şi mai mult imaginea justiţiei, mult prea şifonate, oricum, şi, mai important, ar fi reprezentat un (alt) precedent, tocmai bun de valorificat atunci când roata se va întoarce şi, în locul lui Năstase va sta un alt fost lider atotputernic.

***

Poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Ma deranjaza exagerarile facute de majoritatea posturilor tv. Adrian Nastase este prezentat ca un erou national. Ca un martir al neamului.
   Mai mult , oprirea la spital a fost facuta ca sa impresioneze “prostimea”
   Il cunosc personal , il apreciez ca pe un om educat si “citit” si nu cred ca ar trebui sa apeleze la trucuri ieftine.
   Este jenant………Pacat !

   1. Te inseli. Nu a oprit la clinica pentru a impresiona pe cineva, ci pentru a putea scapa de jurnalisti si pentru a putea pleca apoi la munte, fara sa fie urmarit pas cu pas.
    Si nicio televiziune nu l-a prezentat ca pe un erou. Nici macar el nu cred ca se considera un martir, sa fim seriosi!

   2. Mie truc ieftin mi se pare sa plangi in public, ditamai politicianul, si sa te smiorcai in repetate randuri, doar-doar ii mai aburesti pe “intelectualii” care te sustin…. ca prostimea toata e, fireste, in cealalta tabara. De basescu zic, sa nu fie dubii cine era plangaciosul ipocrit in cauza. Mie aia mi se pare prosteala pe fata, iar atitudinea demna a domnului Nastase, de 8 ani incoace de cand e hartuit non-stop de toti incultii, e de toata lauda. Punct.

  2. Nu stiu ce a facut sau nu a facut Adrian Nastase. Important este ca un om a fost consamnat fara probe, ceea ce e f. f.grav. Restul e razbunare si cancan. Niciodata nu se va sfarsi cu hotia atat timp cat nimeni, nici un partid nu doreste un control riguros al averilor. E inadmisibil sa se arate averi imense, opulenta, (ex. la tv.: cu un imbecilism total) fara a intreba (si dovedi) provenienta acesteia. Pana atunci, “vorbim vorbe”.

  3. Eu sunt un fan Adrian Nastase, unul din acei fani necunoscuti, un nimeni pentru granzii de azi si de ieri, m-a durut cand l-au incatusat , am sperat apoi ca va fi un curent masiv de opinie in nfavoarea sa, un curent de opinie care sa-si apere valorile…dar n-a fost asa, multi au tacut, ca si mine..din lasitate, din lehamite, din frica..
   As dori ca odata , candva, poate peste ani, sa se recunoasca ca sentinta data in acest proces a fost o mare eroare judiciara si sa se recunoasca ca a fost un proces politic – dupa mine de-abia atunci vom avea o justitie reformata si nepartizana;
   Bine ai venit printre “oamenii liberi” domnule Adrian Nastase!

  4. Daca AN va da da dovada de inteligenta pe care a demonstrat-o ca o are, cel putin din articole pe care le-a scris / sincer cartiile nu / va sta departe de viata politica, din cand in cand cate un articol, un
   comentariu pe blog, poate niste carti si va fi foarte castigat, apreciat si poate chiar … iubit! Si eu ma bucur ca a fost eliberat, iar sentimentul cu nonprofesionalismul si ura ca asta a fost a dna cuvintele nu pot fi redate pe blogul tau , …il respect prea mult .

  5. Final de capitol? Asta-i cea mai buna gluma. Urmeaza Zambaccianul cand va fi iar pedeapsa cu executare si fiind recidiva, va face si restul de pedeapsa ramasa pt trofeul cacalitatii , intre noi fie vorba, nu vad la ce calitate pt ca in ro nu se mai face nimic in afara de politica si prostitutie, asa ca e doar o mica pauza in asa zisa justitie romaneasca unde puterea este legea si puterea inseamna dreptate