fanfaronul şi soda caustică

În România, dacă vrei să deschizi o patiserie, ai nevoie de un om care deţine o diplomă de cofetar. Dacă vrei să-ţi faci o farmacie, e musai să demonstrezi că ai pe cineva care are o specializare în domeniu. Dar, dacă vrei să cumperi un combinat chimic, poţi fi realizator TV lăudăros şi să te duci singur, ţaţoş, să preiei bunul poporului şi să-l înghesui în portbagajul Rolls-ului! Nu trebuie să fi probat oareşce talente manageriale, nu-i nevoie de cunoştinţe în domeniu, nu trebuie un plan de afaceri, ci doar să plăteşti o garanţie, corespondentul a câteva mii de sms-uri trimise de telespectatori năuci care o visează pe Elodia.

Sigur, în condiţiile în care asta e legea din România, sau mai bine spus, astea sunt găurile ei, nu ştiu dacă Guvernul sau organismul care s-a ocupat de licitaţie, putea să-l împiedice pe Diaconescu să participe. Scrie undeva că o persoană fizică n-are voie să cumpere un combinat? Nu scrie! Scrie undeva că ea trebuie să se priceapă la sodă caustică (altfel decât când face audienţă cu senzaţionalisme stupide cu femei arse de bărbaţi cu substanţa respectivă)? Nu scrie! Scrie undeva că gargaragii, găunoşii, fanfaronii, mitomanii nu se califică pentru statutul de patron de fabrică? Nu! E stipulat undeva că soarta a mii de oameni nu trebuie să se transforme într-un circ ieftin, mediatic şi cu obiective politice? Nu, altfel ţara ar fi dat faliment de mult! Şi-atunci?

Ca şi în cazul referendumului, şi privatizarea s-a făcut pe repede înainte, cu sula FMI-ului în coaste, o acţiune heirupistă destinată doar cumpărării unui răgaz pentru găsirea unui investitor serios. Care, însă, are toate şansele să rămână ascuns, mai ales după toată tevatura de acum. Evident, au existat şi motive politice pentru a nu se băga prea multe beţe-n roate “viitorului preşedinte” al poporului otevist, care abia aştepta să se dea mare victimă a sistemului corupt! S-ar putea să-i iasă şi acum, mai ales dacă nu vine cu banii în timp util şi, ulterior, mai face o vizită pe la mititica pentru fals în declaraţii şi inducere în eroare a autorităţilor statului. Şi-aşa, sunt convins că e deja, în mintea multor rătăciţi, un fel de erou naţional, oprit din acţiunile lui mesianice de mafia transpartinică!

Dar, norocul nostru că a apucat să trâmbiţeze triumfalist că vrea să cumpre şi Tarom-ul, şi CFR Marfă, şi pe-ăla de călători, Casa Poporului şi luna de pe cer. Că altfel uita guvernul să schimbe regulile jocului, să le facă ceva mai logice şi mai potrivite pentru ducerea la bun sfârşit a unei privatizări. Şi ne trezeam cum toată ţara devine un bun al întregului popor din capul senzaţional al lui DD. Dar, ştiţi cum se spune, dă românului mintea de pe urmă… şi circ dă-i, că nimic nu-i place mai mult!

***

Legat de acelaşi subiect – ia combinatu’, neamule!

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Pe mine,circul facut in zilele din urma, nu numai de protagonist, “senzationalul ” DD ,nu a reusit sa ma pacaleasca deloc, dar ma mir si ma crucesc la ce circ adevarat fac televiziunile ( nu OTV ca l-am sters din meniu) la orice ora din zi si din noapte. Pana la urma nu e nebun cine cere , e nebun cine da…dar cum totul e facatura nu se pune problema sa dea cineva ceva: nu da domnu’ Dan niciun ban (ptr simplul motiv ca nu-i are), dar nu da nici statul (prin vajnicii sai reprezentatnti, vezi AVAS, etc) ptr. ca nu are niciun interes. In an electoral, OLTCHIM e o vaca numai buna de muls. Dar daca suntem obiectivi , omniprezentul domn DDD are un plus major fata de adversar…atata publicitate practic “pe degeaba” facuta de alte TV (asta in cazul in care nu au batut palma din interese mai mult sau mai putin obscure), nu reusea decat cu pretul multor nopti pierdute de DD la televiziunea sa. As fi curioasa sa vad un sondaj, “pe bune” sa vad cate procente a luat PPDD din actiunea sa aparent sinucigasa…In alta ordine de idei marota asta cu FMI incepe sa ma lase indiferenta…nu zic ca aia nu ne freaca ridichea si ca se amesteca un pic prea mult fara ca sa le dea cineva peste bot atunci cand este cazul, dar totul are o limita, cand se vrea ascunderea adevarului ce poate mai la indemana decat cerintele FMI..
   Desigur ca senzationalu’ vrea si TAROM SI CFR SI CASA POPORULUI SI luna de pe cer, ce-l costa sa arunce cu gogosi in cine este dispus sa-l asculte? Vorba e, cine este dispus sa-l asculte in afara de sustinatorii sai (cati or fi si ei cu creierii pe acasa)…dar am convingerea ca televiziunile “isi vor face datoria ” si ne vor asasina cu ultimile noutati in materie de privatizare marca DD.
   Cate zile au mai ramas pana la alegeri? Doamne ce greu trece timpul…
   Lasa insa, ca vine 2013 si incepe pregatirea pentru alegerile prezidentiale…sa vezi privatizari sau cine stie ce idei le mai vin unora…vesela tara, trist popor.

  2. 1) sa-l ia dracu de fmi, nu maine, ci azi la ora si-n clipa asta. 2) guvernul imi insala asteptarile cu fiecare actiune, unde sunt super specialistii? Liviu Voinea parca e consilier sau secretar de stat (este specialist in macroeconomie), comunicarea e la pamant, Bogdan Teodorescu e si el prin “ograda” PM -lui, parca e specialist in comunicare 3) cineva, nu stiu cine, “persoana importanta”, a postat pe un blog un articol despre aparente.