de ce trebuie să facă toţi liceul?

Ura! Procesul de dezalfabetizare a României continuă cu succes şi-n ritm accelerat. Iar efectele nu mai pot fi camuflate nici măcar prin simplificarea până la ridicol a subiectelor de capacitate. Anul acesta, după multe, dar inutile, simulări, 75% dintre absolvenţii de clasa a 8-a au reuşit, cu chiu cu vai, să ia notă de trecere la evaluările naţionale. Procentajul a fost tratat de marea parte a presei ca fiind normal, deci neinteresant pentru titluri galbene. Mai mult, unii jurnallişti îl consideră exagerat de bun, deci tributar unor interese politice. Ca şi când faptul că 25% dintre elevi sunt incapabili să ia 5-ul la un examen cu grad minor de dificultate, ar fi un motiv de mândrie pentru orice guvern! E adevărat că, pe lângă iminentul dezastru de la bac, rezultatele acestea par chiar tonice.

Pe mine, sincer, mă îngrozesc! După 8 ani de şcoală, un sfert dintre adolescenţi nu stăpânesc noţiuni elementare de matematică şi limba română! Ca să nu mai vorbim de cultură generală! Au ajuns la 14-15 ani fără un minim de bagaj educativ, care să le permită supravieţuirea decentă în primele etaje ale societăţii. Chiar şi aşa, vor continua încă 4 ani acest simulacru de “eu mă prefac că învăţ, tu te prefaci că îmi faci educaţie”. Se vor strecura cumva, ajutaţi şi de mediile umflate ale anilor gimnaziali, într-o unitate preuniversitară. Ceea ce nu-i în regulă. Pentru că, oricât ar părea de cinic, nu văd de ce toţi trebuie să meargă la liceu. Ca să îngroaşe numărul celor care vor risipi resursele, şi aşa limitate, ale sistemului, în alţi ani inutili de şcoală? E greu de crezut că, din cei incapabili să treacă de examenul ăsta, vor fi mulţi pe care o să-i izbească brusc dragul de carte şi, ajunşi în faţa bacului, 4 ani mai târziu, vor demonstra lumii că există şi miracole!

Gata, statul şi-a făcut datoria, ţi-a asigurat condiţii să mergi 8 ani la şcoală! Aşa cum e ea, cu clădiri vai de mama lor, profesori blazaţi şi materiale didactice din secolul trecut. Unii au reuşit să depăşească aceste obstacole şi să înveţe. Dacă ţie nu ţi-a plăcut cartea sau nu te duce capul… La muncă! Sau, dacă părinţii îşi permit să te ţină acasă, după ce nu i-a interesat dacă şi cât înveţi, papă-le banii, până mai creşti şi-i poţi da afară din casă, ca s-o vinzi, să-ţi iei băutură şi iphone! Vrei să nu ajungi la săpat şanţuri sau dat cu mopul (ocupaţii mai mult decât onorabile, să ne înţelegem, dar care nu sunt în măsură să-ţi asigure un trai decent)? La şcolile de meserii cu tine! Care, în mod firesc, ar trebui să apară urgent în locul a cel puţin 25% dintre actualele licee sau grupuri şcolare. Începând cu cele care n-au fost în stare să dea ţării nici măcar un absolvent cu bacul luat!

Şi, dintre aceştia, după ani mulţi de muncă obositoare şi salarii mici sau medii, poate vor fi unii care, ajunşi părinţi, se vor implica mai mult în educaţia odraslelor şi îşi vor da interesul în a nu-şi ţine copii de formă în şcoală, veghind mai cu atenţie la raportul acestora cu procesul de învăţare. Pentru că, hai să fim serioşi. Principalii vinovaţi pentru actuala stare de lucruri nu sunt guvernul, media, sistemul, capitalismul, Papa de la Roma! Ci părinţii, mai degrabă preocupaţi să le cumpere junilor lor tablete sau, pur şi simplu, indiferenţi la perfomanţele scolastice ale acestora. Responsabili sunt apoi profesorii, mulţi dintre ei ori slab pregătiţi, ori gata de a se ascunde în spatele oricărei scuze, pentru a coborî ştacheta. Abia apoi vin toate celelalte. În fruntea lor… talentul vechi al românilor de a pasa responsabilităţile şi de a cosmetiza eşecurile pe care nu reuşesc să le ascundă sub preş!

PS. Iată o mostră de subiect la evaluarea naţională abia încheiată. Poftim??? La 14 ani testăm capacitatea de a se uita într-un tabel? vai de capul nostru!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Dragi concetățeni, problemele sunt mari, dar dacă nu-l țin la școală pe elev, conectat la o structură ( cu siguranță cu multe lacune), îl pierd de tot! Se duce draculuii, în lumea celor care fac străzile, nicidecum la muncă ( ce naiba să știe la 14 ani să facă?). Sistemul, ca orice sistem din țara asta, este un sistem ciuntit, fragil, prost asamblat, unde cadrul didactic este silit să facă o grămadă de rahaturi, timpul pe care ar putea să-l aloce elevului fiind minimal ( fără să mai pun la socoteală efectivul clasei…eu am 34 în catalog!!!!!!!! 34 de copii de 15 ani, foarte mulți cu o grămadă de carențe emoționale, cu lipsuri financiare, cu familii vai de soarta lor). Și-n aceste condiții, cît de drăcoasă sa fiu eu cu acest copil, ce anume să-i cer ,cînd el este cum este?). Este mai ușor să/ți spui ”e vai de el, n-am ce să mai fac” decît să-l iei lîngă tine, să-l asiguri ca-i vrei binele, să-i vorbești frumos, să-i cultivi măcar o fărîmă de responsabilitate, să-i arăți și partea frumoasă a lucrurilor, pentru că, oricum pe aia nașpa o cunoaște de acasă sau din alte locuri, pe care el le numește ”acasă”.
   P.S. Radu, eu am o clasă de profesională…dar aici, nu trebuie să vină cei care nu știu să scrie și să citească, ci acei copii cu aplecare către o meserie, cu chemare ( asta fiind o altă tristețe a mea..ideea mult trăncănită ” cine nu vrea carte, la profesionaă cu el”!!! Nefericită afirmați . Cine vrea carte și-o meserie la 17 ani acela să vină la profesională!). Oricum, ei după ce termină profesionala, pot face liceul la seral sau f.r, urmînd a da bacalaureatul, a merge la o facultate, dacă își doresc și pot. Am avut mulți elevi din seriile anterioare, copii foarte buni, peste mulți elevi aflați la liceu- zi, care așa au procedat și ei sunt la această oră posesori de diplomă pe o meserie, diplomă de bacalaureat și licențiați)

  2. nu, de la clasa a 5-a nu ar mai trebui sa fie obligatorie scoala ;) stii sa scrii, sa citesti si gata ! vrei scoala, continui, nu vrei scoala, poftim la tarnacop !

  3. Sint pensionar militar dar nu stau degeaba…am si eu o afacere mica sa treaca timpul ca nu pot sa stau fara activitate.linga mine este un bar si toata ziua sint zeci de elevi de liceu care stau si joaca carti fumeaza si beau cafea…cum sa invete acest copil ceva cind parinti stiu ca e la scoala .

  4. Subiect ca acesta cu tabelul l-a avut fi-miu la evaluarea nationala din Franta (e in clasa I) si face parte din programa de clasa intai….