de ce s-a grăbit Ponta?

Pe principiul: “fă copilul să râdă şi, când cască gura, bagă-i rapid linguriţa cu siropul de tuse”, Victor Ponta s-a gândit că discursul de după victoria zdrobitoare a USL ar fi cel mai potrivit moment pentru a-i anunţa pe români că veşnicii de la UDMR s-ar putea regăsi şi în structura noului executiv.

Trezit cu lichidul amar pe gât, copilul s-a-necat şi-a-nceput să tuşească, brusc, spasmodic, pe net, prin cabinete, prin studiourile pline de analişti televizaţi. A continuat s-o facă, de dimineaţă, de data aceasta la nivelul eşaloanelor 2 şi 3 ale partidelor încă euforice după rezultatele alegerilor. Deşi nu cred c-au avut timp de sărbătorit cum se cuvine, anunţul de aseară al premierului a avut, sigur, efectul unui medicament antimahmureală.
Aşa că, astăzi, se vorbeşte prea puţin despre procente, despre aberaţia ppdd intrată în Parlament, despre eşecul pe linie al liderilor ARD, incapabili să câştige vreun colegiu, şi mult mai mult despre intrarea ungurilor la guvernare.
De la opinii rezervate până la unele vehemente împotriva ideii, venite din mijlocul taberei învingătoare, toate cuprind un mare semn de întrebare: de ce? De ce are nevoie USL-ul de un partener (încă unul) de alianţă, atât timp cât e clar că va obţine peste 2 treimi din locurile din Parlament, suficiente pentru schimbarea Constituţiei şi adoptarea oricărei legi organice? De ce, neforţaţi de un rezultat pe muchie de cuţit, social-liberalii ar face un astel de compromis, aducându-i la masa învingătorilor pe cei care au avut un rol important nu doar în supravieţuirea PDL-ului la guvernare atât timp, ci şi a locatarului de la Cotroceni, la referendum? Şi dacă, să zicem, ar fi nevoie de ei pentru schimbări constituţionale ample, de ce trebuie băgaţi şi în guvern? Şi de ce s-a grăbit Ponta să anunţe acest lucru încă înainte de a afla rezultatele oficiale?

Gestul lui denotă teamă. Teamă de Europa. Mă rog, de acea parte care îl consideră pe TB apărătorul intereselor ei în ţara noastră. Teamă că aceasta i-ar putea ţine acestuia isonul, în posibila tentativă de a nu-l desemna premier. Ştie că, legal sau constituţional, nu-l poate obliga. Experienţa ultimilor ani i-au arătat că preşedintele e dispus să bage România în haos total, doar ca să-şi satisfacă orgoliul. Şi a mai aflat, în modul cel mai direct cu putinţă, că singurii care-l pot lămuri pe TB că e timpul pentru un armistiţiu sunt prietenii populari europeni ai acestuia.
Dacă nu ştiaţi, UDMR este membră a Partidului Popular European! Care s-ar putea să-l accepte pe liderul PSD în fruntea guvernului, dacă va avea şi el, prin intermediul maghiarilor din România, o bucăţică din acesta!

***

Dacă doreşti să fii informat/ă rapid despre noile postări de pe acest blog, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: jurnal de campanie
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Romanii din Harghita- Covasna care am votat USL-ul, am tot inghitit siropuri amare , dar acesta este mai amar ca niciodata. Si uite asa ne radicalizam fortat, nu pt. ca asa gandim de obicei, dar drepturile noastre, “restranse” mereu nu ni le apara nimeni. Dumnezeu sa ne ajute!

  2. O mizerie, asta ni se intampla. Cand ne-am revenit putin vazand rezult. votului, previzibil, de altfel, alt dus rece! Vorbele lui Ponta au cazut sec, nefiresc, ca si cum noi, prostii astia care am fiert asta-vara si care ieri ne-am udat in ploaia rece,doar pt. a reusi sa schimbam ceva, n-am merita o soarta mai buna… Parerea despre unguri este execrabila , nu fara motiv…Stiti bine cate s-au intamplat si de ce sunt in stare acestia…Ma deranjeaza f. f. tare ca o mana de unguri poate ingenunchia, umili (a cata oara?) milioanele de romani. De ce oare nu suntem in stare sa ne purtam demni si de ce , pana cand ne va fi frica de Europa? Dragnea si ceilalti nu m-au convins ca e vorba despre o strategie anume…S-ar putea sa fie si asta, dar de ce atata graba?!

  3. Stati putin si nu manati, nu mai dati in PONTA ca el stie ce face, lectia sau ideea e clocita de mult. Va aduceti aminte cand in vara i-a terminat pe Blaga si pe Roberta in 2 sedinte fulger, de ce n-ar face si cu bozgorimea la fel? se foloseste de ei pana la nominalizarea sa ca prim ministru, le da 2 ministere acolo ca sa se afle in treaba si dupa aceea face o mica remaniere.Hai sa-l lasam sa lucreze, eu sper ca nu ne dezamageste.Asa sa ne ajut DUMNEZEU.

   1. Daaa’… doua ministere mici cum ar fi cel al MEDIULUI SI PADURILOR si COMUNICATIILOR si gata pot fura in liniste din padurile Romaniei si pot avea si niste contracte “cel putin interesante” pe partea de COMUNICATII! Hai sa fim seriosi. UNGURII nu mai au ce cauta la guvernare. PUNCT!

  4. Corect articolul. Nici n-am apucat bine sa ne bucuram, ca a venit Ponta sa ne stearga zambetul de pe buze. Recunosc, in euforia de aseara, n-am fost foarte atenta la intreaga lui declaratie de la Tg Jiu. La scurta vreme insa, butonand, am auzit-o pe duduia Pora la RTV (pfffff…. ce experienta…. cat basism ii curge in vene acestei fiinte) aducand in discutie un subiect oarecum interesant: de ce nu au prea zambit liderii USL la anuntarea victoriei potrivit exit-poll-urilor, de ce erau atat de sobri si retinuti? Ce stia Ponta si nu stiam noi? Am gasit explicatia in acest articol, multumesc, Radu Herjeu. Asadar l-am votat si el ne-a vandut. Din nou. Singur sau cu stiinta lui Antonescu…., dar asta nici nu mai conteaza. Acelasi sentiment amar l-am avut si dupa Referendum, cand au iesit amandoi si-au spus “am gresit”, referindu-se la faptul ca au acceptat introducerea cvorumului impus de la Bruxelles. Ce trist este sa constatam de fiecare data cat suntem de mici… Nu exista adevarati oameni de stat in Romania…

  5. m-am cam asteptat la asta ; politica este cea mai mare C…A ! da udmr-istii merita pusi la colt pe coji de nuca !!!! dar intrebare intrebatoare din ce partid european fac parte ? alta intrebatoare: cine sunt cei mi tari …inca in PE ? si eu ma simt tradat si eu cred ca s-a grabit dar balaurul cel groaznic nu doarme si cine stie ce ai base mintea la Oslo dar nu trebuia sa plece la Oslo sa-i base mintea ceva a plecat cu ea basita gata . nu stiu pana cand mai am rabdare si incredere , dar mai am!