de ce s-a grăbit Ponta?

Pe principiul: “fă copilul să râdă şi, când cască gura, bagă-i rapid linguriţa cu siropul de tuse”, Victor Ponta s-a gândit că discursul de după victoria zdrobitoare a USL ar fi cel mai potrivit moment pentru a-i anunţa pe români că veşnicii de la UDMR s-ar putea regăsi şi în structura noului executiv.

Trezit cu lichidul amar pe gât, copilul s-a-necat şi-a-nceput să tuşească, brusc, spasmodic, pe net, prin cabinete, prin studiourile pline de analişti televizaţi. A continuat s-o facă, de dimineaţă, de data aceasta la nivelul eşaloanelor 2 şi 3 ale partidelor încă euforice după rezultatele alegerilor. Deşi nu cred c-au avut timp de sărbătorit cum se cuvine, anunţul de aseară al premierului a avut, sigur, efectul unui medicament antimahmureală.
Aşa că, astăzi, se vorbeşte prea puţin despre procente, despre aberaţia ppdd intrată în Parlament, despre eşecul pe linie al liderilor ARD, incapabili să câştige vreun colegiu, şi mult mai mult despre intrarea ungurilor la guvernare.
De la opinii rezervate până la unele vehemente împotriva ideii, venite din mijlocul taberei învingătoare, toate cuprind un mare semn de întrebare: de ce? De ce are nevoie USL-ul de un partener (încă unul) de alianţă, atât timp cât e clar că va obţine peste 2 treimi din locurile din Parlament, suficiente pentru schimbarea Constituţiei şi adoptarea oricărei legi organice? De ce, neforţaţi de un rezultat pe muchie de cuţit, social-liberalii ar face un astel de compromis, aducându-i la masa învingătorilor pe cei care au avut un rol important nu doar în supravieţuirea PDL-ului la guvernare atât timp, ci şi a locatarului de la Cotroceni, la referendum? Şi dacă, să zicem, ar fi nevoie de ei pentru schimbări constituţionale ample, de ce trebuie băgaţi şi în guvern? Şi de ce s-a grăbit Ponta să anunţe acest lucru încă înainte de a afla rezultatele oficiale?

Gestul lui denotă teamă. Teamă de Europa. Mă rog, de acea parte care îl consideră pe TB apărătorul intereselor ei în ţara noastră. Teamă că aceasta i-ar putea ţine acestuia isonul, în posibila tentativă de a nu-l desemna premier. Ştie că, legal sau constituţional, nu-l poate obliga. Experienţa ultimilor ani i-au arătat că preşedintele e dispus să bage România în haos total, doar ca să-şi satisfacă orgoliul. Şi a mai aflat, în modul cel mai direct cu putinţă, că singurii care-l pot lămuri pe TB că e timpul pentru un armistiţiu sunt prietenii populari europeni ai acestuia.
Dacă nu ştiaţi, UDMR este membră a Partidului Popular European! Care s-ar putea să-l accepte pe liderul PSD în fruntea guvernului, dacă va avea şi el, prin intermediul maghiarilor din România, o bucăţică din acesta!

***

Dacă doreşti să fii informat/ă rapid despre noile postări de pe acest blog, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: jurnal de campanie
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. O colaborare parlamentara ar fi de inteles . La guvernare n-au ce cauta . De altfel se pare ca si Antonescu si PNL resping cooptarea la guvernare a maghiarilor . Nu exista niciun motiv pentru asta .
   Stim jocurile udmr , dar eu as aminti ca si populatia e antrenata de mult timp sa spere in viitor la o anexare intr-o forma sau alta a Ardealului la Ungaria . Dovada promptitudinea cu care a raspuns indemnului lui V Orban . Personal n-am incredere in sentimentele lor fata de romani , chiar daca exista si oameni cu scaun la cap .
   Nu eu trebuie sa-mi pun cenusa in cap pentru ca as avea cev cu ei , sentimentele antiromanesti sunt ale lor . Pentru o buna intelegere e nevoie de doi , daca unu singur e dispus la concordie , vorbim despre altceva .

  2. Corect articolul.Am incredere in Victor Ponta ,dar nu vreau UDMR-ul la guvernare.UDMR-ul a tradat in vara.

  3. Daca Ponta baga U.D.M.R-ul la guvernare Antonescu nu va fi ales presedinte! Si daca Antonescu nu baga de seama,inseamna chiar ca nu merita demnitatea.Nenorocirea este ca am votat aceiasi oameni politici specialisti in nimic care ne consuma timpul,nervii si banii de ani de zile! Solutia este schimbarea clasei politice la nivel de partide sursa fiind societatea civila! Tara e condusa dupa ureche fara o strategie nationonala, fara politici sectoriale, fara griji pentru popor care a ajuns la limita suportabilitatii .Tara e condusa in genunchi fata de U.E de niste oameni politici dedati la rele, santajabili,de unii care nici macar nu stiu scrie romaneste. Sunt foarte mahnit si scarbit!

  4. Radu Herjeu,analiza este corecta,pertinenta,intoarsa pe toate partile,cum se zice.Comentariile ,diverse,majoritatea prea extremiste si patimase.Pasul facut de catre USL,respectiv de catre Ponta,trbuie judecat cu grija,nu cu patima.Maghiarii[UDMR],cu toate pacatele lor[SABOTAREA REFERENDUMULUI,pretentii de autonomie teritoriala etc.] detin si un loc de echilibru la Curtea Constitutionala si s-au opus cu brio taierii pensiilor cu 15%,au o pozitie interesanta si in PPE,DELOC DE NEGLIJAT.Sa vedem ce tratative vor urma si cu ce rezultat si apoi sa ne pronuntam.

  5. Daca in negociere aduceti argumente clare si hotarare in decizie,oferind totusi unele compromisuri rezonabile-care nu starnesc sentimente sovine-se impune intelegere cu UDMR. Maghiarii au avut si atitudini constructive in parlament…Trebuie sa avem in vedere ca in aceasta legislatura presedintele si constitutia vor trece printr-un REFERENDUM.cu cvorum impus de CC (aceasta il va mentine atata vreme cat actuala componenta ramane).HAI sa lasam ura nascuta din trecutul impersonal al vechilor guvernari si sa construim viitorul pe temeiuri democratice.