de ce n-am nevoie de Ștefan cel Mare ca să merg la vot!

Am fost întrebat de mai multe ori de ce nu m-am implicat (scriptic) în această campanie electorală, așa cum am făcut-o în ultimele 3 sau 4. Nu mă gândisem la asta dar, într-adevăr, am comentat foarte puțin pe această temă. Am fost mai mult un martor care, din când în când, a taxat pe facebook vreo gogomănie a candidaților. Mai mult, nici nu simt, pe măsură ce se apropie data alegerilor, impulsul de a-i convinge pe concetățenii mei să meargă să voteze, indiferent cum, dar să meargă. Ba, dimpotrivă, au început să mă deranjeze campaniile care te îndeamnă să nu-i lași pe ”proști” să decidă în locul tău. Uitând că tot ei ni l-au adus pe TB pe cap și ni l-au ținut acolo 10 interminabili ani.

Cred în continuare că votul ar trebui să fie obligatoriu, dublat, însă, de apariția pe buletine a unui dreptunghi în care să fie scris NICIUNUL. Și dacă acesta din urmă va primi mai multe ștampile decât celelalte, alegerile să fie repetate. Eventual, fără candidații din trecut. Continui să fiu convins că numai participarea la un scrutin îți dă dreptul de a cere socoteală cuiva pentru modul în care a folosit rezultatele lui. Nu totul se reduce la gestionarea banilor din taxele pe care le plătești. Votul e o investiție etică pe care o faci în cineva. Și prin această prismă îi evaluezi performanțele pe care le-a avut în funcția obținută în alegeri. Eu voi fi prezent la urne și duminica asta, ca de fiecare dată în ultimii 25 de ani. Și n-am nevoie de îndemnul mustind de manipulare al lui Ștefan cel Mare. Voievod remarcabil, dar care ar fi tratat cu tăișul sabiei orice tentativă de democratizare a domniei sale.

Doar că, de data asta, nu mai simt că e vital să-i conving pe toți concetățenii mei să mi se alăture. Pentru că, acum, indiferent cine iese președinte, nu cred că România poate suferi mai mult decât în ultimii 10 ani. Niciunul dintre candidați, nici măcar clonele feminine ale celui care mai stă încă la Cotroceni, nu mai pot face atât rău țării și populației ei, așa cum a făcut-o el. Cu toate defectele lor, și, din păcate, fiecare are destule, niciunul nu deține acea combinație de tare de caracter specifică actualului ocupant al funcției. Chiar dacă mulți dintre foștii exponenți sau susținători ai unui regim detestabil s-au repliat în spatele lor , fără lipsa de scrupule a celui care-i conduce, nu vor mai putea otrăvi chiar totul în jurul lor.

Să-i luăm doar pe cei doi cu cele mai mari șanse. Chiar dacă între ei sunt diferențe mari, care mă vor face să nu-l aleg la întâmplare pe unul dintre ei, niciunul nu seamănă cu cel la al cărui scaun râvnesc. Eu n-am votat ”împotriva” cuiva decât la cele două referendumuri de demitere. În rest, am pus ștampila mereu pe cel despre care am crezut că are cât mai multe trăsături de caracter decente sau măcar benigne. Consider o tâmpenie aserțiunea ”toți politicienii sunt la fel”. Ea aparține, de obicei, celor care, în viața lor de zi cu zi, își scuză derapajele gândind că nu sunt singurii care le fac. Așa cum nu cred că modul în care funcționează țara de sute de ani va permite apariția unui om providențial în viitorul previzibil

În acest moment eu nu mai visez la cai verzi pe pereți pe care să-i păstorească efemerul președinte. Criteriul cel mai important pe care îl am în alegere este legat de capacitatea de a stopa declinul abrupt al societății românești din ultimul deceniu, de a nu mai provoca răni purulente în țesătura socială și instituțională, de a permite și ajuta celor vechi să se vindece. Nu știu dacă îi vor ajunge 5 ani. Dar știu că abia după asta vom putea să ne gândim serios la o societate normală, în care schimbarea e produsă de fiecare dintre noi, în fiecare zi, nu o dată la 5 ani, prin delegarea prin vot a responsabilităților.

Categorii: anacronic, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Scurt si la obiect. EU NU VOTEZ PRESEDINTI! ROMANIA ARE REGE! Ca un demers de reformare reala si revolutie a societatii romanesti, acum, la 25 de ani de la lovitura de stat in care s – a schimbat un comunist cu un alt comunist cu atitudini mai democratice si dupa ultimii 10 ani de conducere ai sper ultimului dictator in viata, consider ca in 1989 ar fi trebuit sa se faca un recurs istoric la anul 1947 si Romania sa redevina ce a fost prin traditie istorica si nu ceea ce s – a impus cu tancurile in fatidicul an 1947.

   1. greselile trebuie cautate la fiecare dintre noi – romanul are un anumit stil: “la placinte inainte, la razboi inapoi” ; cei mai multi nu stiu sa si suflece mainile si sa vada ce ar fi de facut in mod concret. Se practica egocentrismul, individualismul, hotia la cote mici si mari. Romanul e slab prin firea lui – ori la o extrema ori la alta. Nici nu ma mai intereseaza politica demult. ma intreb totusi: sa fim atta de corupti si prinsi in paiejenisul celor deveniti puternici prin santaj ? – Iubesc spiritul regalitatii. E poate singura radacina buna ramasa.Din pacate … Fara prea mult teren

    Asta e mersul vremurilor de pe urma. Omenirea nu stie – nu a stiut nicioadat sa se ajute singura. Are nevoie de multa intelepciune care vine de la Dumnezeu. Dar, tocmai – cine mai sufera sfanta invatatura ?Alienarea e un proces aproape ireversibil al societatii contemporane. Imi pare rau :(

  2. “Cred în continuare că votul ar trebui să fie obligatoriu, dublat, însă, de apariția pe buletine a unui dreptunghi în care să fie scris NICIUNUL. Și dacă acesta din urmă va primi mai multe ștampile decât celelalte, alegerile să fie repetate.”
   SIGUR CA DA! Ce-ar fi insa ca ele (alegerile) sa fie repetate pe cheltuiala (macar in parte) acelora care nu reusesc sa ne propuna nume viabile pe buletinele de vot? Si daca reusesc sa ne convinga, atunci gasim o cale prin care sa le returnam o parte din banii investiti (din amenzile pe care ar putea sa le plateasca cei care nu voteaza, de ex…)