ciobanule, o femeie amărâtă, dar cinstită, nu găseai să ajuţi?

Nu e un secret că ciobanul-deţinut-fost-deputat-liberal nu se numără printre simpatiile mele. Aş spune că, dimpotrivă, este una dintre cele mai nocive prezenţe publice din România ultimilor 25 de ani. Din cauza “modelului” de succes şi viaţă pe care, cu ajutorul televiziunilor, l-a făcut deziderabil în rândul celor cu mai puţină carte şi insuficient creier. Acum se bagă iar singur în seamă şi pozează din nou în generosul creştin, miluind cu 20.000 de lei hoaţa graţiată de băsescu. N-o să discut acum despre gestul locatarului de la Cotroceni, nici despre justeţea unor condamnări aspre pentru furtul unor flori. Şi nici despre motivele care au împins-o pe femeia respectivă să încalce legea, deşi avea acasă doi băieţi de 18 ani, care ar putea să muncească.

Ci despre legitimarea unui astfel de comportament de către un individ care a intuit încă o dată că e rost de publicitate gratuită. Evident că gestul rar al băsescului de a graţia pe cineva a făcut valuri în presă. Cine, cum, de ce? Beneficiara a ajuns, peste noapte, un fel de vedetuţă. Televiziunile, ciopor! Şi-atunci, hop şi becali, cu pungile cu bani, să intre şi el în cadru.

Unii veţi spune, probabil, “ce contează de ce-a făcut gestul, important e că ajută pe cineva. Dacă ar face toţi aşaaaa…” Da, în general e bine când un parvenit postdecembrist îşi rupe din banii de bacşişuri ca să-i dea cuiva mai în nevoie decât el. Doar că sunt în ţara asta o mulţime de oameni amărâţi, care au muncit toată viaţa lor, au crescut copii frumoşi şi decenţi, i-au trimis la şcoală, care n-au furat niciodată şi n-au înşelat pe nimeni. Şi care, printr-un ghinion, au ajuns în sărăcie. Femei cinstite, rămase cu mai mulţi copii în grijă după ce le-a murit bărbatul într-un accident de muncă, tineri cu pantaloni cârpiţi în fund, dar care vor să meargă la şcoală, soţi abandonaţi cu urmaşii în braţe de nevasta fugită in Italia. Şi care n-au încălcat legea!

În momentul în care gestul tău nu are drept scop decât mediatizarea “generozităţii” tale şi, în contextul actual, adăugarea lui la dosarul cu care avocaţii tăi plătiţi regeşte se tot chinuie să te scoată din puşcărie, ei bine, el nu mai are nicio valoare. Nu faci decât să cumperi, aşa cum eşti obişnuit, dar nu ţoale de firmă şi oi sau stucaturi aurite sau tablouri cu tine pe post de Mihai Viteazul. Ci simpatia oamenilor, îngăduinţa lor şi, până la urmă, iertarea pentru toate mizeriile de care ai fost capabil cât timp ai defilat în spaţiul public. Şi, cel mai important, libertatea. Şi mai e ceva. E semnul grandomaniei tale, al obsesiei de a vântura real sau virtual, teancuri de bani, de a fi un mic d-zeu ale cărui mâini să fie pupate de plebea ajutată de tine.

Când totul e de faţadă, atitudinea asta e mai nocivă decât absenţa ajutorului. Pentru că îţi baţi joc de zecile de mii de oameni care, din puţinul lor, trimit un sms cu 2 euro, pentru un copil cu probleme, sau fac voluntariat într-un spital sau un azil de bătrâni, sau strâng gunoaiele parveniţilor ajunşi la munte. Necunoscuţii care nu fac asta pentru faimă sau pentru interese meschine, pe care nu-i aplaudă milogii cu mâna întinsă la poarta poleită kitschos sau reporterii extaziaţi de aura războinicului luminii. Pe care nu-i votează nimeni şi-ale căror păreri despre subiecte mai mult sau mai puţin importante nu interesează decât pe prea puţini. Ei ar merita aprecierea, respectul şi simpatia noastră. Nu un fariseu găunos.

Categorii: anacronic
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. 1. Daca nu merita (si eu cred ca NU merita) atentia, Gigi Becali, de ce ne vorbesti despre el ?
   2. Acceptanta si toleranta se refera la toti oamenii, inclusiv la cei care nu merita atentia noastra.
   3. Jignirea nu are ce cauta, nici in viata, nici in presa; si nici desconsiderarea de tip “ciobanule” “basescului” “milogilor” etc
   4. In schimb, despre “zecile de mii…”, necunoscuti, ar fi foarte nimerit sa ne vorbesti/ sa ne scrii ! Inclusiv despre parerile lor “despre subiecte mai mult sau mai putin importante” . Eu unul am sa citesc cu interes !
   5. Multumesc pentru ingaduinta si rabdare !
   PS. Ca sa fie clar – nici printre simpatiile mele nu se afla cei doi …politicieni amintiti. Si nu doar ei ! Dar, eu cred in “punctul 2” !
   Cu respect, Adrian

   1. 1. pentru ca despre jeg trebuie sa vorbesti pentru a-i face pe unii constienti de el.
    2. eu nu sunt tolerant si nici nu vreau sa accept asemenea specimene. pentru mine sunt periculoase pentru ca unii tineri mai debusolati i-ar putea lua drept modele. Si pentru ca, asa cum s-a-ntamplat cu imundul de la Cotroceni, multi prosti l-au trimis in fruntea tarii.
    3. sa spui adevarul despre cineva nu inseamna sa-l jignesti. Pe mine ma jigneste ipocrizia, de exemplu. Si falsitatea. Si aici nu e “presa”. E un spatiu in care, daca spui despre un cioban ca e cioban e un act de sanatate mintala.
    4. eu vorbesc despre necunoscuti. Dar nu e suficient pentru a schimba mentalitati.

    1. 1. Asa cum raul, frigul, intunericul nu exista in sine, ci sunt doar absenta binelui, caldurii, luminii, tot asa si cu…jegul, care este absenta curateniei ! Daca ai scrie despre curatenie scopul tau declarat de a-i constientiza pe unii ar fi indeplinit. Si chiar ai face o treaba buna ! Multumim anticipat. Daca nu reiese clar, o spun explicit – apreciez ca scrii bine si ca te incurajez s-o faci, in continuare !
     2. A nu fi tolerant nu e o atitudine demna de lauda si, iarta-ma, dar denota tocmai …ignoranta, de care vrei sa te delimitezi ! Unii tineri – despre care vorbesti – vor fi, in continuare, debusolati – daca vor continua sa fie… instruiti de unii asemenea tie, intoleranti si ignoranti. Cand spun ignorant, ma refer la cel care refuza sa accepte si sa inteleaga ansamblul, intregul si se rezuma la…perceptia lui sectoriala. In acceptiunea holistica a lumii, despre care poti, deasemenea, sa nu doresti sa te interesezi si s-o accepti, cu riscul…ignorantei – de care, repet, vrei sa te feresti si sa-i feresti si pe “unii tineri” – in aceasta acceptiune larga (The BIG PICTURE – desigur ai auzit !!!) a fi intolerant este…cel putin hilar. Imundul de la Cotroceni, cum iti permiti sa-l etichetezi, a fost ales in locul unui puscarias si al unui p’afarist, acceptabili si ei, la rigoare, daca ar fi fost alesi. In sistemul democratic, pe care eu il consider o mare pacaleala, cei “prosti” determina sau…este sugerat ca ar fi asa. Despre teocratie ce parere ai ?!
     3. Adevarul nostru, al fiecaruia, este doar parte a Adevarului, care incumba toate adevararurile, inclusiv pe cele despre care nu stii si nu vrei sa stii. Fiecare intilnim in jur reflectii ale noastre, ale caracterelor noastre. Ceea ce te deranjeaza iti semnaleaza, daca vrei sa tii cont, aspecte asupra carora ar fi bine sa te apleci ! Inauntrul tau, insa, caci, pe cei din jur nu poti si nu trebuie sa-i schimbi ! Cand am vorbit de presa, m-am referit la specialitatea ta; banuiesc ca n-ai predat, 4 ani, organe de masini ! Sanatatea mintala, ma rog, i-as spune mentala, e un lucru bun, dar afirmatia ta despre ciobani care sunt, nu-i asa, ciobani, ma duce cu gandul la obsesii, cel putin, aspecte care cam tulbura sanatatea.
     4. Inca astept sa ne vorbesti despre …ilustri necunoscuti; sa nu crezi ca e insuficient ! Oricum, stim de la chinezi ca un drum de 1000 de leghe… A te plange ca nu poti face tot drumul, fara sa faci primul pas, e o problema de comoditate, cel putin.
     5. Repet, multumesc pentru ingaduinta si rabdare ! Toate cele bune !
     Adrian

  2. m-ai uns la suflet si simtire ;esti tare intelept,spune-i vreo doua si lu’ nesimtitul ala de banciu cu”b-mic”ca s-a luat degeaba de SIMONA HALEP=romanca zilei!

  3. BUNA ANALIZA ACESTUI CIOBAN! CEA MAI PERTINENTA DE PANA ACUM,SUNT DE ACORD CU TINE.

  4. Ca de mult ‘imi statea si mie-n gat’ sa spun toate astea! Si ma apuca ‘s-o iau pe campii’ cand aud oameni cu studii spunand “macar n-a facut rau, a ajutat oamenii ‘! Multumesc pentru ca ati exprimat , mai bine decat as fi spus-o eu, o realitate ! La asta eu as adauga prostia endemica si apetitul romanului pentru ‘pomana’! Multumesc!

  5. Cea mai pertinenta analiza a ciobanului parvenit si guraliv(peste masura) din Pipera. Din pacate sunt prea putini aceia asemeni dumneavoastra in stare sa analizeze cu luciditate astfel de “personaje”. Multumesc !