Un institut de sondare a opiniei publice, IRES, a vrut să afle câţi români l-ar mai vota azi pe Ceauşescu, dacă acesta ar candida la prezidenţiale. Nu prea găsesc logica demersului, dar nu asta contează, ci rezultatele. Cică 50% dintre mioritici ar pune ştampila pe dreptunghiul cu numele Măreţului Conducător. Asta, desigur, dacă parapsihopupu Hara n-ar fi o impostoare, ci chiar ar avea puteri să-l readucă la viaţă pe dictator.
Evident, ei ar face acest gest plin de înţelepciune pentru că ţara merge în direcţia greşită şi cine altcineva ar putea s-o întoarcă-n drum dacă nu Genialul Cârmaci. În autohtona tradiţie a autovictimizării, 69% dintre repondenţi susţin că trăiesc mai prost decât înainte de ’89. Nu mă pricep la numere, dar cred că nici nu se născuseră toţi până la Revoluţie, sau sigur nu aveau vârsta la care să înţeleagă de ce traiul lor de atunci va fi mai rău decât cel de peste un sfert de secol. Deşi mulţi spun că atunci existau locuri de muncă, ei nu ştiu, probabil, că şi acum există o mulţime, gem târgurile de profil, doar că nu le prea vrea nimeni. Acum, un individ cu 4 clase se visează antreprenor sau direct parlamentar, nu se coboară să sape şanţuri.
Cred că şi cei care, cu adevărat, trăiau bine pe vremea aceea, s-ar gândi de două ori înainte de a băga buletinul în urnă. Poate că şi-ar dori şi ar vota pentru revenirea comunismului, ca sistem în care au ştiut ei să se-nvârtă. Dar nu pe Ceauşescu. În fond, nu sunt chiar atât de mulţi tembeli care să-şi dorească să fie conduşi de un analfabet paranoic. Deşi sondajul mă contrazice.
În afară de faptul că niciunul dintre nostalgici nu are suficienţi neuroni pentru a realiza că, odată ajuns la putere, ceauşescu ar începe prin a interzice exact acele emisiuni cu piţipoance şi cocalari, care sunt vârfuri de audienţă. Ceea ce pentru ei ar fi mai rău decât dacă le-ar da doar două ore de program, cu osanale aduse iubitului conducător. Mă îndoiesc că se vor mai găsi iphoane pe toate cărările, ca să le poată cumpăra parveniţii pentru preşcolarii lor. Sau rupţii în cur pentru a distrage atenţia de la nădragi. Iar libertatea de a înjura, între două beri, o pungă de seminţe şi-o râgâitură, guvernul, preşedintele şi pe duduia acestuia, s-ar duce pe apa sâmbetei. Şi, cum sunt convins că nostalgicii sunt nişte credincioşi, că doar tot poporul de pe-aici dă pe dinafară de valori creştine, ar trebui să se aştepte ca, în loc de megacatedrală, dictatorul ales democratic să facă un muzeu al ororilor capitalismului.
Nu înţeleg cine şi de ce a dat banii ca să afle câţi români sunt atât de debusolaţi. Pentru asta e suficient să deschizi orice tabel cu audienţele programelor de televiziune. Pe mine m-ar fi interesat cu cine votează acum toţi aceşti nostalgici. Ca să aibă şi bietele partide democratice şi superprooccidentale o idee despre ce aşteptări au, de fapt, cei mai mulţi oameni, de la ele.
Blogul tau, Radule, este unul dintre putinele locuri in care mai poti comenta, dar in care nu poti scapa de cenzura comisarilor politici de internet. Daca deschizi gura sa spui ca in comunism era mai bine, esti terfelit in fel si chip, indiferent de argumentele pe care le expui. Cel putin, despre propaganda ceausista si cultul personalitatii lui, toata lumea stia ca e vrajeala, de aceea era benigna. E mult mai perfida si mai nociva propaganda din ziua de azi. In fond, dupa 1989 am capatat o iluzie a libertatii. Am avut alegeri ca in Ucraina sau ca inainte de 89, in care toti candidatii aveau, de fapt, aceeasi coloratura si erau manipulati prin fire nevazute din afara tarii. Pentru majoritatea oamenilor obisnuiti, toate au mers mai prost: locurile de munca nesigure si prost platite, patroni abuzivi, concedii lipsa, mancare nesanatoasa, lipsa de educatie a noilor generatii, scolarizare scumpa, servicii medicale proaste si impovaratoare, divertisment tot mai imbecilizat si imbecilizant. La ce bun ca ai 100 de canale TV, daca trebuie sa muncesti din greu cu telecomanda ca sa poti urmari ceva de calitate si sa primesti informatii de valoare? Toate astea alcatuiesc viata acelor oameni simpli, pe care ii condamni. Si e singura viata pe care o au. De la Revolutie incoace au pierdut foarte multe si au castigat foarte putine. Din cate stiu, o recomandare pentru lucratorii din mass media (pentru ca ai fost om de presa) este sa privesti lumea prin ochii publicului. Iar tu nu faci asta. De asemenea, sa fii oglinda lumii, nu judecatorul ei.
Bravo domnule Pitc! Desi mai sunt multe de spus in acest sens , m-am simtit minunat…o scurta incercare de a pune adevarul la locul pe care il merita.
Citind asemenea comentarii, imi este f clar ca suntem un popor care ne-am meritat si ne meritam in continuare soarta ! Este trist sa ajungem sa tanjim dupa un sistem care, in afara de stabilitate, nu a adus nicun aport benefic pentru acest popor si, mai mult, ne-a maltratat fizic si psihic. Ceea ce suntem azi este de fapt rezultatul acelor ani…
Ideea este mai mult decat simpla, asa cizmar cum era el, tara avea o dezvoltare, chiar daca era aiurita dupa Megalomania Cizmarului si erau f multe abuzuri, si imbecilitati. Deci populatia s-a saturat sa tot fie sacrificata in beneficiul partidelor democratice si super occidentale, si mai mult de atat nu pricepe de ce sa fie Cizmarul Impuscat in numele natiunii, in timp ce asa zis-a democratie nu permite sa-l dai jos prin vot pe golanul ala de Marinar. Atunci care-i castigul populatiei de rand ???? Invatamantul a Decazut Major, Santatea e cu mult mai scumpa – E drept ca acum ai dreptul de proprietate asigurat, dar mai ales pentru unii, pentru majoritar este doar o lupta infinita cu bancile care sunt straine, si o frica majora pentru pierderea locurilor de munca. CARE E LOGICA PENTRU CARE A FOST FACUT ROMANUL PARTAS LA O CRIMA IN ZIUA DE CRACIUN ??????
Şi eu am fost prins, să răspund la acest sondaj, fără a se menţiona ce fel de sondaj este. Au fost foarte multe îmtrebări fără sens, la care un om normal nu putea să dea un răspuns logic. Operatoarea s-a scuzat că ea pune doar întrebările din chestionar.
Nu mai reţin întrebările, dar la jumătate din ele nu am putut răspunde.
Cred că sondajul a fost manipulat.
Nene Radu, o intrebare as avea pentru mata.
Cam cati ani aveai in 1989, ca prea ii crezi pe altii limpezi la minte?……Si hai sa-ti spun un secret. Astia care ar vota, fara toti neuronii acasa, cum ii recomanzi tu, sunt cei care trudeau, intr-un fel sau altul, pe santierele Romaniei, prin fabricile de renume international, acele unitati de productie care au facut din Nastase, Ciorbea si Tariceanu, mari primministri, care au “zguduit” economia, ca au avut ce vinde. Toti ceilalti care nu stiu ce a fost si cum a fost pana in 89, nascuti dupa “marea aglomerare”, acei “fluiera” vant cu diplome, sunt deja plecati pe “afara” si nu ii intereseaza , in niciun fel, care smecher, cu 4 clase si cu diplome cumparate , conduce tara…Asa ca nu prea e deloc cum gandesti mata!!!!….Nu ca l-as vrea, inapoi, pe Ceausescu, cu C, dar nici cu astia , de 25 de ani incoace si mai ales cu fostul, interzisul si actualul partid comunist PSD nu mi-e rusine……Toti o apa si-un pamant, lua-i-ar apa si inghiti-i-ar pamantul!!!!!!
Aveam 19. Multumit? Stiam cam ce inseamna comunismul. Si am fost la Revolutie ca sa scap de el!