ce vor românii de la Cel Ales

Un sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului Adevărul, arată clar, dacă mai era nevoie, cam ce nebuloasă e în capul românilor atunci când vine vorba de rolul președintelui. Ca să fim sinceri, ar fi fost și greu să nu existe asemenea confuzii, mai ales după ultimul deceniu, în care locatarul de la Cotroceni s-a chinuit și a și reușit în mare parte să dea peste cap orice organizare firească a raporturilor dintre instituții și orice împărțire democratică a rolurilor acestora. El e fost și președinte, și premier, și judecător, și procuror, și patron neoficial de televiziuni, și șef de servicii secrete. A fost absolut tot și a făcut ce-a dorit. Chiar dacă 7,4 milioane de cetățeni l-au vrut plecat de acum 2 ani, asta nu înseamnă că celor mai mulți le-a displăcut sistemul, ci doar omul care îl orchestra.

Și asta se vede foarte clar atunci când 34,1% dintre români spun că prioritatea președintelui nou ales ar trebui să fie crearea de locuri de muncă!!! 18% vor ca el să combată corupția! Iar 4,8% să susțină măsuri de protecție socială. Adică să facă exact ce nu intră în atribuțiile sale. Sau, cu alte cuvinte, se așteaptă de la un singur om să se substituie guvernului și justiției pentru a face să fie bine ca să nu fie rău. Fix ce-a făcut predecesorul lui Iohannis. În schimb, doar 31,3% vor ca șeful statului să garanteze respectarea legilor și a Constituției, o atribuție care sună bine, dar e neclară și neînsoțită de identificarea exactă a pârghiilor. Și 10,2% ar vrea ca președintele să se ocupe cum trebuie de politica externă și de securitatea națională.

Cifrele de mai sus explică, într-o oarecare măsură, și motivele pentru care o parte dintre votanții lui l-au ales pe Iohannis. Pentru că a demosntrat că știe cum să facă bugete bune pentru zugrăveli de case și asfaltări de străzi, deci e bun gospodar. Și, desigur, pentru că e neamț, și se știe că ei se pricep să facă mașinării bune! De altfel, și sloganul de campanie, ”România lucrului bine făcut”, a fost pe gustul oamenilor, pentru că el se potrivea mai mult cu așteptările de la un meseriaș angajat să-ți pună gresie în baie decât de la un moderator chemat să asculte și să armonizeze păreri divergente. După cum se vede, pe români îi interesează puțin spre deloc rolul de mediator în comunitate, deci n-au căutat în candidat veleități de bun vorbitor, abil diplomat și cunoscător al dificilelor angrenaje sociale. Au vrut, în schimb, pe cineva care tace și face, în special lucruri despre care Constituția spune că n-ar trebui să le facă.

Nu știu dacă Iohannis e dispus sau capabil să intre în rolul pe care i l-au atribuit mulți dintre cei care l-au votat. Mă tem că, dacă nu se va transforma într-un alt băsescu, poate mai puțin intruziv, mârlan și zgomotos, noul președinte își va dezamăgi o parte din alegători. Dacă o va face, va dezamăgi o alta. Cât de mare sau cât de vocală va fi fiecare, rămâne de văzut.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Alexandru Ioan Cuza a fost Moldovean. Dupa el au fost adusi la tronul tarii, Germanii din Siegmaringen. Apoi a urmat Gheorgiu-Dej, tot Moldovean.
   Dupa Dej, a fost Ceausescu, din Scornicesti. Dupa revolutie a urmat Ion Iliescu, din Oltenita. Apoi a urmat Emil Constantinescu din Tighina, Basarabia, apoi din nou Iliescu din Oltenita si chiar la urma, la urma, a fost Traian Basescu din …Constanta, Dobrogea.
   Ce vreau eu sa arat este ca KLAUS JOHANNIS ESTE PRIMUL ARDELEAN ALES PRESEDINTE AL ROMANIEI. Da, noi n-am avut niciodata Ardeleni pe cel mai inalt post din Romania, in intreaga noastra istorie! Nu e interesant? Asa ca vom vedea acum dara e adevarat ce se spune despree Nemti.

  2. Inca odata se demonstreaza faptul ca multi romani inca nu-si dau seama ca Romania nu mai are o economie centralizata , ca in “epoca de aur”, cand erau 20 pers. care conduceau tara la comanda sefului !!! Inca nu s-a inteles bine economia de piata , unde guvernul iti creeaza mijloace si tu cauti modul de a lucra , este cam ce se scrie in biblie :” Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista ” ! Incepand de aici si pana la nestiinta unor romani care sunt atributiile institutiilor , ne intalnim cu un ansamblu de desinformari , lipsuri bazice , care mai tarziu se vor transforma in erori , esecuri greu de reparat !!!

  3. Este forte adevarat! Parte din colegii mei de munca romani, asteapta sa fie instalat ca presedinte pentru a se intoarce in tara. O colega mi-a explicat ca in Romania o sa fie la fel ca in Germania, iar cand am intrebat-o de ce, mi-a adus argumentele pe care le-ai gasit si in sondaje si care de altfel circulau pe facebook inainte de alegeri. Cand am incercat sa-i explic care sunt atributiile presedintelui si nu o sa poata sa realizeze aceste lucruri, mi-a explicat ca nu are de unde sa stie pentru ca ea nu stie ce se petrece in Romania. A votat Iohanis.

  4. Iohannis a fost un bun manager pentru Sibiu si va fi un si mai bun manager pentru Romania: un manager al relatiilor dintre diferitele tendinte, interese, presiuni ale prea multor neaveniti ce vor gasi in sfarsit o stavila in calea implinirii propriilor interese in dauna interesului national.
   Poate ca avem intr-adevar nevoie de cineva priceput in logistica guvernarii, pentru ca in utimii 25 de ani s-a dovedit ca acest concept s-a dovedit a fi complet strain mintilor mistocaresti ale liderilor nostri.
   Incercarile dumneavoastra de-al relationa continuu pe Iohannis la ce-a facut predecesorul sau sunt oarecum amuzante, ca si alte aluzii la “calitatile” lui Iohannis pe care, mestesugit, le intoarceti mereu cu susu-n jos (sigur, va e greu sa va separati de deprinderea manipularii, ca doar sunteti, cum ne-ati spus deja, un specialist in asa ceva)
   Cit despre luarile la misto, le inteleg foarte bine, ele sunt ca un pansament pe o rana deschisa de asteptarile inselate ale rezultatului alegerilor – va doresc insanatosire grabnica! Sigur, daca o sa ma gandesc la o cariera in stand-up comedy, promit sa apelez la talentul dumneavoastra scriitoricesc!

  5. Domnule Radu Herjeu, va apreciez punctul dumneavoastra de vedere.In sfarsit,un punct de vedere manifestat cu bun simt si cu multa acuratete.Si eu sunt 100% de acord cu cele scrise de dvs.acum si ,in general,in postarile dumneavoastra.RESPECT