aveţi dreptate, dle Pleşu, avem de ce să ne temem, dar…

Ca de obicei, eu am o părere uşor diferită de a ambelor tabere implicate sau spectatoare în conflictul dintre Andrei Pleşu şi anteniştii de la 3. Aşa că mă aştept să fiu urecheat sau înjurat, după caz, de toată lumea, pentru că fiecare va înţelege ce vrea şi ce poate. Şi pentru că, în România, calea de mijloc, în care nu iei partea nimănui, în schimb ai de reproşat câte ceva ambilor, e mult mai rău văzută decât talibanismul visceral, ilogic şi intolerant. N-am talentul la scris al lui Pleşu, aşa că o să fiu iertat dacă voi fi mai direct şi mai puţin metaforic.

Nu e prima dată când o spun. Campania fără nuanţe şi fără echilibru a colegilor de la Antena 3 a contribuit la realegerea lui TB în 2009. Transformarea platourilor în ruguri de ars toţi ereticii băsişti, de obicei în absenţa lor, virulenţa limbajului şi anatemele nediscriminatorii i-au îndepărtat pe mulţi care, în dulcea tradiţie mioritică, ar fi vegetat la umbra gândului “că toţi politicienii sunt la fel”. Şi i-au antagonizat pe cei cărora le displac excesele, stridenţele şi derapajele. Mulţi dintre ei n-au mai fost la vot, cu senzaţia că, de fapt, totul e o mocirlă, indiferent de direcţia din care priveşti. Au fost şi cei care au empatizat cu “victima”, simţindu-se vizaţi direct de criticile aduse caracterului şi metehnelor acesteia.

Pe de altă parte, eu nu-i reproşez domnului Pleşu nimic din ce au a-i imputa adversarii săi. În lipsă de dovezi, acuzaţiile şi răspunsurile la ele nu sunt decât un caz tipic de “el spune că, el zice că”. N-am niciun motiv să nu-l cred pe estetician atunci când demontează tot ce i se pune în cârcă. Un singur lucru nu poate demonta pentru mine, şi e singurul care contează atunci când îl evaluez ca persoană publică: faptul că l-a legitimat pe băsescu. A permis transferarea asupra acestuia a simpatiei şi încrederii pe care unii oameni mai citiţi din ţara asta o aveau faţă de omul de cultură Andrei Pleşu. A activat, conştient sau nu, ca un garant social, precum cei care te conving prin reclame să cumperi vreun produs. Mai mult, chiar şi după despărţirea “instituţională” dintre ei, n-a avut mai nimic a-i reproşa fostului angajator. A avut o tentativă, dar a dat înapoi la prima reacţie de la Cotroceni. Şi, întâmplător sau nu, tirul său a fost mai mereu sincronizat cu al talibanilor de rit băsist. Sigur, el o făcea cu mult mai mult rafinament, îndeplinindu-şi misiunea dată din start: de a-i convinge cu vorbe meşteşugite şi inspirate figuri de stil pe cei care nu rezonau foarte bine nici cu hăhăitul prezidenţial, nici cu croşetatul Duduii. Alături de Liiceanu, Patapievici şi Cărtărescu, se face vinovat în ochii mei de girarea celui mai nociv personaj care a condus ţara în ultimii 25 de ani. Că a făcut-o din naivitate, din oportunism, din idealism sau din interese meschine… mă interesează mai puţin spre deloc.

În răspunsul publicat azi, domnul Pleşu vorbeşte despre “atmosfera morală şi profesională a unei ţări, în care bunul gust, bunul simţ, onestitatea, meseria, comportamentul civilizat şi respectul pentru valori stau sub ameninţarea unor găşti de neisprăviţi, de netrebnici, de mercenari rudimentari: oameni cu pregătire precară, oameni care nu se pot recomanda prin nici o ispravă, în nici un domeniu; guralivi, prost crescuţi, inculţi, dominaţi de resentiment, instincte brutale şi interes privat. Avem de ce să ne temem.” Sunt perfect de acord cu domnia-sa. Dar numai dacă între cei pomeniţi anterior se numără şi traian băsescu, elena udrea şi toţi ceilalţi care i-au servit şi i-au menţinut la putere. Şi cărora li se potriveşte mănuşă ultima parte: guralivi, prost crescuţi, inculţi, dominaţi de resentiment, instincte brutale şi interes privat. Dacă Andrei Pleşu nu s-a gândit şi la ei, atunci când a scris textul, înseamnă că toată retorica sa e ca un ambalaj făţos, care ascunde o cutie goală.

PS. Şi, fără intenţia de a-i scuza pe cei care au transformat mass-media într-un amvon inchizitorial, voi remarca doar că nu ei au început! Ei “s-au născut” ca reacţie la halul în care vorbeşte şi se comportă un preşedinte de ţară. Cu toate repercusiunile  vizibile azi, de la rezultatele la bac până la antagonizarea violentă şi profundă a diferitelor categorii sociale. Şi, oricât ar părea de absurd, oamenii şi atitudinile pe care le înfierează editorialistul Andrei Pleşu (de multe ori, pe bună dreptate), sunt şi rezultatul menţinerii la putere a lui băsescu, la care a contribuit din plin şi intelectualul Andrei Pleşu.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Acest – fost presedinte de tara, a fost demis, deci greseala este atat a d-lui Plesu cat si a celor de la antene, deoarece punerea in aplicare a vointei populare apratine Clasei Politice si atat unii cat si ceilalti nu mai trebuie sa discute decat despre incapacitatea clasei politice de a pune in aplicare vointa populara si gravitatea acestui fapt. Nu Basescu e vinovat ca parlamentul, internele, curtea constitutionala …. sunt incapabile si deci trebuie reformate din radacini. Orice discutie care o face vreun politician refertor la faptul ca nu reuseste sa rezolve ceva din cauza lui Basecu si a clicii sale ESTE LIPSITA DE SENS SI AUTOACUZATOARE, deoarece poporul si-a spus cuvantul iar mai departe este problema directa a politicienilor in a aplica vointa populara. Deja senzatia oamenilor lucizi si normali la cap este ca SE FACE CIRC, pe acesta tema, numai ca sa se justifice de ce NU SE DA PAINE. Atat Plesu cat si Antenistii mai ar pune in discutie problemele GRAVE care s-ar putea sa afecteze Romania in curand. Faptul ca o pseudo-alianta a acceptat sa-l mentina pe presedintele demis din dorinta de a se vedea cat mai repede cu ciolanul in farfurie, are ca revers compromiterea imaginii Romaniei si o Justitie partiala care face demersuri numai pentru politicineii ANTI-BASISITI. Aceste aspecte ii privesc direct pe dnii Politicieni, care poate cu acesta ocazie o sa invete sa respecte si poulatia, respectiv vointa acesteia, si sa devina mai responsabili, mai compententi si corecti, sa numeasca o curte constitututionala pe criterii de competenta si nu aranjamente politruce.

  2. am citit mai multe postari ale stimabililor comentatori ai articolului domniei voastre ,cel mai mult m as identifica cu cel semnat gabi,despre acesti telecti,tuali n ar mai trebui sa vorbim in ori ce sistem s au gasit pupaciosi sa nu caracterizez mai urat al sistemului,acesta este modul intelect tualului las,plecat spoitor de imagini acestia traiesc din firmituri aruncate, mai au tot usi curajul a riposta mai ales cind trecutul acestui zis intelectual este foarte patat,dar onoarea ,patriotismul le lipseste cu desavarsire,au doar Gat,nu cap,Rusineeeee

  3. Am scris si eu pe acelasi subiect, insa am extins referirea si la prietenul dlui Plesu, anume dl Liiceanu. Aseara, la B1 TV, cine credeti ca combatea la unison cu R. Turcescu si A. Pora? Dl Liiceanu!

   1. am vazut ,mi s a produs aceia si scarba ca intodeauna cand apar acesti farisei dogmatici maine poimaine i si vor zice telectuali ai romaniei,toata aceasta gasca de purtatori ilegali de ziaristi,colonei fara armata femei masculinizate de ura minciuna si inducere in eroare acestia sant viitori telecti ai natiei adormite monstri in devenire…

  4. Si critica trebuie sa aiba un limbaj adecvat,pentru ca altfel nu va avea valoarea scontata.Lui Plesu i se reproseaza de fapt ca l-a legitimat pe Basescu,l-a girat cu toata cultura si educatia si intelepciunea…(.am scris intelepciunea ?! retrag,cind esti intelept discerni intre bine si rau)….Plesu trebuia sa ramina un etalon….ca s-a demonetizat acest cuvint referitor la Plesu,vedem din reactia mass-media dar si a lui Plesu care,culmea,le raspunde…

  5. De mult timp distinsul Andei Pleşu nu mai are credibilitatea unui intelectual independent! Şi, evident, nici onorabilitatea unui astfel de personaj. De când? De când, împreună cu alţii asemenea lui, au primit misiunea de a se pune cu arme şi bagaje în slujba domnului preşedinte iar acesta a făcut cam tot ce a vrut cu domnia sa. Inclusiv l-a dat afara după ce l-a supus la toate umilinţele posibile. O fi ştiind “cel mai informat om din ţară” ce o fi ştiind! Că doar nu-l lăsa securitatea nesupravegheat pe Constantin Noica. Şi sigur nu-l putea supraveghea cu strungari! Care, pe vremea aceea, să mai şi primească burse de studii pe afară!