am dus iar ţigăneala la Înalta Poartă

Se putea să nu ne facem iar de râs în toată lumea civilizată? Cred că suntem singura ţară europeană în care preşedintele îi dă la gioale premierului, în văzul tuturor partenerilor din UE. Sigur, nu e o apucătură nouă. Ea a supravieţuit timpurilor, încă din vremea în care domnitorii autohtoni şi boierii care voiau să pună mâna pe tron, se porcăiau reciproc la urechile Marilor Viziri de la Stambul. Ca şi-atunci, şi acum suntem incapabili să ne punem de acord cu ceva, chiar când asta e extrem de important pentru interesul naţional.

Şi, precum strămoşii noştri care pârjoleau totul atunci când se retrăgeau în munţi, şi locatarul de la Cotroceni îşi pregăteşte ieşirea din scenă distrugând cât poate de mult în jur, pentru a-i împiedica pe cei ce vin în urma sa să aibă, doamne fereşte, vreun rezultat mai bun decât a avut el în conducerea ţării.

De data asta, mentalitatea lui fanariotă a funcţionat aşa: “dacă nu mai pot să-mi impun eu omul în Comisia Europeană, să nu aibă nici ăştia vreun comisar important pe acolo”. Aşa c-a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Junker ca să-l pârască pe Ponta că i-a cam dat cu flit la desemnarea candidaţilor României: “nenea, nenea, Victor Viorel e un rău, că nu a vrut să facă ce vreau eu, unicul deţinător al binelui naţional. Şi, nenea, am auzit eu la B1, deci e adevărat, că Corina e agent KGB şi vrea să pună mâna pe UE şi s-o transforme în gubernie rusească! Te rog eu mult să-i dai cu linia peste degete!”

Şi-acum, Junker ce să facă? Poate el să rămână insensibil la cântecul de sirenă al celui care a livrat PPE-ului, pe tavă, partid după partid? Nu cred. Nici el, nici şefii lui nu au nevoie de o întărire a puterii de centru stânga de la Bucureşti, în defavoarea vechilor şi fidelilor convertiţi populari mioritici. Rezultatul pe termen scurt al manevrelor băsesciene va fi alocarea României a unui portofoliu insignifiant, în raport cu “greutatea” sa regională.

Efectul pe termen lung va fi acelaşi cu cel obţinut acum câteva sute de ani, la Înalta Poartă. Din ce în ce mai multe hotărâri care ne vor afecta direct vor fi luate acolo, fără teama că autorităţile de la Bucureşti vor fi suficient de unite pentru a riposta eficient, atunci când deciziile comunitare nu corespund intereselor naţionale. Pe români, de când e lumea, nu-i ţii sub control ameninţându-i cu armele. Trebuie doar să îi laşi să se încaiere între ei. O vor face zgomotos, penibil şi, evident, în mijlocul pieţei. Ca să-i vadă toată lumea. Pentru că aşa sunt ei: nu se lasă până nu transformă orice diferend, divorţ, moştenire sau simplă ceartă pe capacul de toaletă, dintr-o dispută domestică într-o ţigăneală mondială. După care, vor veni pe rând să-ţi pupe condurul, în speranţa că vor obţine pentru sine firmanul.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Domnule Herjeu, cu durere în suflet, vă mărturisesc că aveţi dreptate !
   Ba mai mult, plusez: Titlul ar fi fost mai potrivit – “am dus iar ţigăneala la Înaltele Porţi”. Să nu uităm că, în afară de Stambul, au mai fost şi Moscova şi Washington-ul şi cine mai ştie (eu, nu) înainte de primul Război Mondial.
   Vă doresc o zi bună !

  2. Mi-a placut! Oare asa e natia noastra? Comportamentul descris este real si toti ne dam seama de asta. Atunci problema este in gena noastra? Este in educatie? Este in tendinta noastra de autodistrugere?