ultimele cuvinte ale condamnaţilor la moarte

Cam o dată la 22 de zile, un condamnat la moarte este executat în Texas, Statele Unite. El nu are dreptul să aleagă ce mănăncă la ultima masă, dar, odată aşezat pe masă, cu tuburile de la injecţia letală conectate la venele lui şi cu popa alături, i se permite să spună ceva. Un microfon aşezat deasupra capului captează şi transmite posterităţii. 8 din 10 aleg să folosească acest drept.

Departamentul de justiţie din Texas a avut ideea de a pune pe siteul propriu nu doar poveştile celor condamnaţi şi executaţi, ci şi ultimele cuvinte ale acestora. 490 de bărbaţi şi 3 femei au vorbit, înainte de execuţie, timp de aproape 5 ore, rostind cam 40.000 de cuvinte. Media este de 83, spuse înainte de a-i face semn gardianului că poate duce sentinţa la îndeplinire. Care credeţi că sunt cele mai folosite?

Pe primul loc este Iubire. Urmat de Familie. Apoi Mulţumesc. Abia pe locul 4 vine Îmi pare rău. Iar pe 5, Dumnezeu. După care vin Iertare, Viaţă, Speranţă, Mergând, Oameni, Pace, Isus, Moarte, Întrebare, Gardian, Durere, Putere, Tată.

După cum se poate observa, din primele 18 cuvinte lipseşte Vinovat. În general, cam 9,5% din cei executaţi în Texas au susţinut până la sfârşit că sunt nevinovaţi de crimele pentru care fuseseră condamnaţi.

Mai jos găsiţi câteva statistici. Click pe poză pentru a o vedea mai mare.

sursă: jonmillward.com

Categorii: diverse
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. N-as fi crezut ca inca mai dezbatem oportunitatea pedepsei cu moartea. Eu invoc argumentele lui Camus (citite acum niste decenii) care au condus (in cadrul unei miscari mai generale a societatii) la inlaturarea pedepsei cu moartea in Franta. Printre argumente (din memorie): a lua viata unui om care se afla deja in detentie, exclus din societate nu are nimic “uman”, este doar un act de razbunare, deci o manifestare care are in ea samburele violentei fara sfarsit. In plus, este ireversibila, deci, in cazul unei erori judiciare, nu mai permite nici o reparatie. Ori este stiut ca justitia (oamenilor) nu este chiar infailibila! Sunt uimita sa constat cata lume isi mai doreste inca in zilele noastre revenirea la pedeapsa cu moartea, desi toate aceste spirite razbunatoare ar putea sa-si dea seama ca detentia pe viata (lipsirea de libertate, pentru totdeauna) este cu adevarat pedeapsa cea mai rea.

  2. De fiecare data cand revine in atentie chestiunea pedepsei cu moartea ma cutremur si ma intreb cat va mai dura pana cand societatea va admite ca este o masura inumana, imorala si ineficienta care trebuie exclusa din practica, peste tot in lume. Desigur stiu ca este utopic sa sper ca asa ceva se va intampla intr-o perioada rezonabila de timp.

   1. Deci, sa executi un monstru care a violat copii sau a ucis oameni nevinovati este o “masura inumana”???

   2. iar eu ma intreb cat timp va mai dura pana cand (si ) societatea (romaneasca) va admite ca este o masura ce se impune si va fi inclusa in practica peste tot in lume. Cand va citesc pe tine si altii ca tine, voi milostivii si umanii lumii, vad rosu. La victime va ganditi ?? Daca sunteti atat de umani cu criminalii, cum sunteti VOI fata de victime, luand apararea celor care le-au distrus lor viata???
    Ai auzit, vazut, citit (ma indouesc, sau daca da, precis il judeci si pe acel serif ca e inuman si imoral ) despre acel orasel micut din America cu acel serif de “groaza ” !? E de zeci de ani reales ( desi criticat mai peste tot, pt masurile dure aplicate de el ) de cetatenii orasului, tocmai pt ca datorita masurilor dure, in acel oras procentajul de incalcare a legii e aproape nul.Si e aproape nul, tocmai din frica de a nu ajunge prins si bagat in inchisoarea din acel orasel.nici macar legea circulatiei NU se mai incalca :)) Vrei un ex. mic ? In inchisoare nu exista lumina electrica. Cine are nevoie, urca pe o bicicleta si da la pedale si incarca un acumulator :)) vrea apa ? la fel, la munca la pedale si exemplele pot continua..

    Sa revin, sunt ferm convinsa ca daca pedeapsa cu moartea ar exista peste tot in lume, ( e clar,nu? ca nu pt un furtisag marunt ar fi cineva condamnat la moarte ), s-ar gandi toti cei cu ganduri criminale, de “N” ori inainte de a face ceva.de frica. Normal, ff putini poate ar pune in practica ceea ce ar dori sa faca, chiar fiindu-le frica, dar sperand ca nu vor fi prinsi. Insa cum spuneam, vor gandi altfel stiind ca sunt ei insisi, la un pas de moarte, dupa-aceea.

    Ti se pare inuman si imoral si te cutremuri? Dar sa iti fie tie omorat copilul, sau violat si omorat, sau parintele sau sora, iar criminalul sa fie condamnat dupa legi umane si morale, la vreo 7-8 ani, din care face oricum jumate. Sau deloc, daca o “da” pe copilarie nefericita, societate sau iresponsabil (dar DOAR atunci,da ?in momentul comiterii faptei, era mental instabil si scapa/ e liber, cu o terapie de un an?! ) , se trezesc umanii si moralii care se cutremura sa-l condamne.

    Sa iei apararea acestora mi se pare inuman si imoral si MA CUTREMUR EU de atata ignoranta , prostie si falsa umanitate din partea voastra.

    Ca e un procentaj, infim (nici nu stiu daca se ajunge la1%) de nevinovati, condamnati pe nedrept, e adevarat dar, tocmai de aceea de la sentinta pana la executarea ei, trec , intotdeauna, ani de zile..tocmai pt a nu executa un nevinovat se lasa timp, poate apar alte dovezi, martori, probe care pot rasturna sentinta nedreapta ; cei condamnati au dreptul la revizii si reluari de procese …avocatii, familia, lupta mai departe si catorva li se dovedeste nevinovatia, dar cum spuneam, prea putini in comparatie cu toti ceilalti condamnati pe drept la moarte. Mai rar nevinovati in celula mortii, mai ales in aceste timpuri in care forensic-ul e atat de avansat si practic confuzia cu altcineva e nula.

    Eu imi doresc reabilitarea condamnarii la moarte si asta de cativa ani buni. Imi doresc sa existe condamnarea la moarte,peste tot IN LUME, in ORICE TARA.
    Si zau ca sunt sigura ca tocmai asta e uman si moral.Cine a omorat sau violat ( si pt asta tot la moarte cu pedofilul) un copil, un om, sau crime in masa,indiferent ca e psihopat sau nu, la moarte cu el.Daca e sanatos la moarte si daca e criminal psihopat in serie sau nu, la fel, moartea. Bine nu se va face oricum nicicand si dupa terapie, e liber si omoara mai departe. Exemple sunt destule.

   3. P.S.
    Cu o singura chestie nu sunt de acord la condamnarea cu moartea si anume la modul in care ii executa, pt ca mor prea repede. Eu nu le-as grabi moartea ca sa ii doara cat mai putin, ci le-as prelungi-o, si atata timp cat a durat la victime pana au murit si in aceleasi chinuri, nu injectie sau electrocutare care is gata in 3 minute, iar victimele lor au fost chinuite poate ore, zile-n sir si inca ce chinuri…acolo ma cutremur ,doamna, cand vad de ce sunt in stare cei carora le plangeti dvoastra de mila.

  3. Este trist! Mai trist este neintelegerea semenilor nostri,de oriunde ar fi ei,sa respecte legea,Cuvintele finale sunt spaima,disperare.Ele n-au valoare .decat afectiva.Faptul ca nu se recunosc vinovati?,probabil gradul de indobitocire prin agresiunea comisa la care au ajuns.,sau,si ar fi nu trist,ci de-a dreptul catastrofal,instantele sa greseasca. Dar… “Homo homini lupus est”