Traian Băsescu, preşedintele Soare

“L’etat, c’est moi!” exclama, acum câteva sute de ani, Regele Soare, Ludovic al XIV-lea al Franţei. Ceea ce a părut firesc restului oamenilor, într-o perioadă în care democraţia îşi pierduse semnificaţia, odată cu apusul civilizaţiei care îi inventase numele. Ajuns monarh prin graţia divină, cum altfel, cel căruia îi clocotea sângele albastru prin vene avea toate motivele să se creadă nu doar stăpânul absolut a tot ce mişcă sau nu în ţară, dar şi simbolul a tot şi a toate, deţinătorul adevărului, cel împovărat cu responsabilitatea sacră de a şti ce e bine şi ce nu pentru supuşii săi. Şi chiar dacă nu toţi or fi fost convinşi de asta, majoritatea o accepta ca pe o axiomă istorică. Mai ales că, neputându-şi alege suveranul, cel mai bine şi în firea omului e să se convingă că cel uns de D-zeu a binemeritat misiunea de a-l conduce.

Dar dacă asta era considerată, hai să-i spunem normalitate, în condiţiile monarhiei absolute, în democraţie e mai greu de înghiţit. Poate să nu ne placă faptul că în acest sistem ajung să conteze voturile unor oameni cu IQ cât numărul de la pantofi sau cei care absentează de la urne. Poate să nu ne convină că, puşi să aleagă, uneori oamenii optează pentru Barabbas. Dar, atât timp cât nu avem altul mai bun, trebuie să-i respectăm regulile şi, mai ales, esenţa. Iar a afirma că tu decizi ce este în interes naţional, o contrazice. Chiar dacă te cheamă Traian Băsescu, ai fost ales preşedinte de două ori şi ai scăpat de demitere doar pentru că te-ai ascuns în gaură de şarpe. Sau, dacă vrei, mai ales pentru că eşti cel pomenit înainte nu ai dreptul de a te erija în posesorul reţetei cu care poţi ferici poporul, în pofida voinţei sale, oricât de greşită ai considera-o!

Pentru că, fie că e adevărat ce spui tu, că România nu e un stat de drept, că instituţiile nu funcţionează cum trebuie, că şi-a pierdut credibilitatea, fie că e real ce spun oponenţii tăi, că anii de jaf, conducere discreţionară, impunere de “modele” groteşti, subordonare a justiţiei şi serviciilor secrete în interes personal, au cufundat ţara într-o profundă criză economică şi morală, să te consideri exonerat de orice responsabilitate spune multe despre reperele tale valorice. Pentru că ori e vina ta, chiar şi parţial, şi ar trebui să te retragi, ori nu e vina ta, ceea ce dovedeşte eşecul tău ca lider al naţiunii, incompetenţa ta ca gestionar al binelui acesteia, ceea ce atrage, implicit, descalificarea din rolul de purtător de cuvânt al ei. Şi, mai grav, din cel de decident al destinului său. De aceea, a pretinde în continuare că doar tu ştii ce e mai bine pentru popor, care îi este interesul naţional, denotă, dincolo de sindromul mesianic, o gravă desprindere de realitate. Ambele au făcut un imens rău românilor, în timpuri nu foarte îndepărtate.

Aşadar, pentru că aşa e în democraţie, interesul naţional nu-l decide nici ANI, nici DNA, nici SRI, nici SIE, nici Palatul Cotroceni, nici Palatul Victoria, nici măcar cel al Parlamentului. Ci doar naţiunea, în majoritatea ei. Că o face bine, că o face rău, tot ea are de tras după aceea şi tot ea e chemată să repare.

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Acesta a fost punctul lui de vedere, dar știm foarte bine cum stă dânsul cu …vederea :). Soarele mă-sii că orbitor mai e!

  2. Regele -Soare (Louis XIV) al Frantei, botezase pe primul nascut al lui Molière, in semn de mare pretuire (ca stia ce sa pretuiasca) , la Curtea sa il avea pe compozitorul Jean-Baptiste Lully (ca stia sa asculte muzica) si devine protectorul Academiei Franceze, nu al smenarilor…
   Despre ce Rege-Soare vorbiti ?

   1. Mihaela, unii ti-ar putea spune ca si Presedintele Soare i-a ocrotit si stimulat adecvat pe filosofii Plesu si Liiceanu, pe poetul Cartarescu… :)

    1. Nu el i-a protejat, ei au cautat protectie. El nu protejeaza pe numeni, doar distruge. Va veni momentul cand isi vor face “mea culpa.”

   2. Da chiar despre el Louis al d-voastră, Ce vă intrigă în a face o paralelă intre acel despot ,monarh absolut al Franței pre-iluministe si iluministe si președintele actual al Romaniei pe care se vede treaba că nu-l mai putem clintii oriciți si oricît de mulți ne-am dorii acest lucru.Păreați deosebit de avizată în chestiuni istorice.Ce v-a putut face indigestă această legitimă comparație ?

  3. Tara este poporul, nu tagma jefuitorilor, spunea NICOLAE BALCESCU la 1848. Asa este si acum in 2012. Trebuie sa demonstram cine e poporul! basescu nu m-a reprezentat si nici nu ma reprezinta!!!!

   1. De fapt, asta a spus-o Tudor Vladimirescu, in Proclamatia de la Pades, dar in esenta, este corect.

  4. Acest individ nu mai este presedinte;cel putin nu al meu si ca atare ce graieste dumnealui nu reprezinta nimic pentru mine……

  5. De când l-am văzut și ascultat prima dată, Traian Băsescu nu mi-a plăcut. M-am simțit jignită și umilită. De fiecare dată mă simt la fel. Un astfel de individ nu are ce căuta în fruntea românilor. România nu este a lui și a neamului lui, nici a legiunii de pomanagii și profitori pe care o conduce. Fiecare atitudine a sa îmi amintește de ce-mi spunea tata despre unii vechili. Hăhăiturile au făcut impresie tinerilor dezorientați, lipsiți de un minim curs de politică și de experiență de viață. Mulți au căzut în plasa păianjenului care flutura bila cu minciuni, amețiți de hăhăituri. Românii trebuie să se trezească! Viața nu se trăiește de pe o zi pe alta, după cum ”împuști un leu, doi”! Copiii trebuie instruiți, pregătiți pentru viitor or pentru asta părinții au obligația de a construi o țară puternică. Societatea trebuie să se cearnă, gunoaiele trebuie să fie înlăturate! Cultura, educația, dorința de mai bine prin muncă, respectul de sine și de cel de alături trebuie să fie repuse pe vechile făgașe. Familia trebuie reconsiderată la adevărata ei valoare la nivel național, nu numai în găștile celor plini de bani și a politicienilor veroși.
   Acest lucru nu se poate face cât timp avem în fruntea statului ”păianjenul hăhăitor”, pârâcios și plângăreț la ”marile porți”. ”Marile porți” care, pe lângă infatuarea ce le caracterizează, se folosesc și de ocazii meschine oferite de praful genunchilor celor care se târăsc pe lângă dregători iubitori de traiani băsești și găștile lor. Suntem insultați și umiliți pe față atât în țară cât și în afara țării. Tot ce a făcut poporul român de la 1944 până la așa-zisa revoluție a fost călcat în picioare. Toată truda noastră, toate lipsurile noastre și ale copiilor noștri, care erau adaosuri la ridicarea industriei, agriculurii, culturii etc. au fost FURATE la un fel de… ALBA-NEAGRA jucat de șmecheri cu fraieri (poporul credul). Mulți dintre noi, fraierii, am crezut în această democrație, care la noi este de doi bani. Am stat 40 de ani cu urechea lipidă de aparatul de radio, ascultând posturile ademenitoare ale ”marilor porți”. Mulțumim! Ne-au oferit pe Traian Băsescu pe care-l susțin! Probabil că atât merităm… Deocamdată! Dar… cine știe…