TB e tata şi mama lu’ PDL

Pentru că pedeliştii nu-l pot suspenda pentru încălcarea grosolană a Constituţiei, TB intră cu bocancii în partidul său de suflet (şi de buzunar), până mai ieri atât de obedient. Cic-ar vrea să-l rupă! Eu nu cred. Scenariile cu Udrea şi “intelectualii” refugiaţi pe la partiduleţele de buzunar sunt cam subţirele. Ca şi ideea de a moşi o nouă formaţiune politică. TB nu vrea să renunţe la un partid cu structuri bine cristalizate, cu un număr (oricât de mititel) de parlamentari, cu conexiuni externe bine cultivate. El pare decis, mai degrabă, să recapete controlul, desigur, prin intermediari, asupra a ce a mai rămas din PDL

Aşa că se implică public, fără jenă şi fără fereală, în luptele intestine dintre cele 3 tabere vechi, dar mult mai bine definite după eşecul în alegeri. Prima ar fi, desigur, cea a lui Blaga, care, după ani de gudurare docilă, nu mai vrea să scape din colţi partiduleţul, decât ca, eventual, să şi-i înfigă în mâna care l-a hrănit, dar rareori mângâiat. E secondat de baroni şi baroneţi locali şi vechi lideri ai PD-ului, cei care au dus tot greul luptelor din teritoriu din ultimii ani.

A doua e grupată în jurul Elenei Udrea. Clienţii banilor distribuiţi cu generozitate de ministerele pe care le-a păstorit. Dar, mai ales, cei pentru care soarele răsare la Cotroceni, şi a căror idolatrie sau servilism s-a extins şi asupra Duduii. N-au cine ştie ce legătură cu partidul, fiind mai mult o adunătură de interese diverse, coagulată în jurul celui care le-a satisfăcut, direct sau nu, prin pârghiile pe care le-a avut la îndemână.

A treia, minoră (ca număr de membri şi influenţă în partid), e compusă din “intelectualii” de dreapta, cei mai gălăgioşi fani ai preşedintelui, cei care au atacat fonic, uneori isteric, orice tentativă a societăţii de a schimba macazul şi de a trece pe linie moartă o locomotivă poluantă, instabilă şi depăşită. Oameni care s-au imaginat doctrinari ai noii puteri instaurate de TB, nişte mici Nae Ionescu, ceva mai oportunişti. Şi această grupare are un lider pe măsură: Monica Macovei. Care tot visează la frâiele dreptei de pe vremea în care modela sistemul juridic din România ca pe plastilină, pentru a-i căptuşi poalele soclului stăpânului de la Cotroceni, în caz de cutremur.

Aşadar, 3 găşti care se urăsc în permutări de 3 luate câte două. La cum merg lucrurile în România, se va trece curând de la micile hârjoane publice, la lovituri sub centură, scos de dosare şi şantaje în miez de noapte. Şi, desigur, negocieri cu pistoalele pe masă.

La prima vedere, ieşirile lui TB împotriva lui Blaga au ca scop susţinerea Duduii în rândul acelor şefi de filiale care au uitat de unde le-a venit lumina şi păpica atâta timp. La a doua vedere, s-ar putea ca implicarea preşedintelui să aibă drept obiectiv acutizarea luptei până la fractură. După care toată lumea să îmbrăţişeze, in extremis, o soluţie de compromis. Să fie ea Macovei? Destul de greu de crezut. Ea nu e înghiţită de principalele tabere şi nu cred că ar accepta-o, nici cu preţul liniştii în partid. Dacă ar mai fi fost disponibil, Boc ar fi fost varianta benignă, ca şi în trecut. Dar se pare că el vrea să gestioneze un succes (cel al realegerii sale ca edil al Clujului) şi nu un eşec, numit PDL.

Cine mai rămâne? Una dintre apropiatele preşedintelui. Da, ştiu, nu v-am dat prea multe indicii :) Una mult mai puţin vocală decât Udrea şi Macovei, care nu a trezit adversităţi viscerale, relativ menajată şi de fosta opoziţie şi de presă, şi neimplicată în prea multe scandaluri. Vorbesc despre Boagiu, fostul ministru al transporturilor. Ea ar putea fi soluţia de avarie, agreată cu noduri de toată găştile, în aşteptarea momentului în care TB va putea descăleca legal de la Palatul Cotroceni direct în Modrogan.

PS. Cum ar fi acum ca USL să declanşeze al treilea proces de suspendare a preşedintelui, pentru modul incalificabil în care s-a implicat în afacerile interne ale unei persoane juridice, şi partid politic pe deasupra?

***

Poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Dupa cum se comporta USL – istii pana in prezent , m-ar mira sa aiba curajul sa-l suspende din nou pe Chiorila . S-a dovedit cu varf si indesat la primele doua ca tot ce se cheama aparat de represiune si servicii locuieste in mainile basescului . Si-apoi ce ti-e si cu romanul asta !?! Acuma or fi iesind vreo doua milioane cel mult , la urna de vot , pe principiul ca : doara nici data trecuta n-am reusit desi am fost multi !?!

    2. Tare comment-ul tau Ruxandra! E o bataie pe functii in pdl……… mai nitzel asa si sa ajunge la lupta cu sabii si topoare…… base, tre sa aibe si el un loc in pdl, ca doar n-o sa se duca la tzara sa creasca gaini! Si cum sa intre el, daca n-ar promova-o pe madame udrea in functia de presedinte de partid? Oricum pdl-ul e un partid mort! I-a intrecut pana si PPDD! Deci, sunteti ” de rasul curcilor”, pdl-istilor, vb. lui M.Dinescu

    3. Normal, ce se putea alege dintr-un partid artificial creat de TB, dupa chipul si asemnarea lui? Ce a facut, cum s-a comportat, cum se sfisie, acum, am vazut si vedem. Oameni de aceiasi “calitate” si caracter

    4. Felicitari pentru diagnostic! Oricum, PDL-ul nu mai prea conteaza, cred ca cel mai bun lucru ar fi aplicarea in fapta a “P.S.”-ului. Poate asa ar putea sa functioneze normal institutiile statului de drept, fara influienta guvernatorului de la Cotroceni.