sunt un bou! (partea a 2-a)

Da, ştiu că unii nu mă cunoaşteţi decât în postura de “prompterist” la ştiri. Nu e vina voastră că v-aţi născut ceva mai târziu, deşi sunteţi, totuşi, contemporani cu goagălul :) Perioada mea de glorie în televiziune a fost în anii 1996-1997, adică acum foarte mulţi ani! În acele timpuri am avut libertatea de a face ce mi-am dorit şi ce credeam eu că merită transmis telespectatorilor. Astăzi pare incredibil că un post comercial accepta în grila sa asemenea emisiuni “elitiste” şi chiar că acestea aveau audienţă importantă. Alte vremuri, alţi oameni. Şi în faţa şi în spatele micului ecran.

Dar despre altceva vreau să vă vorbesc. Am găsit printre hârtii un program tv din august 1996! Eram în plină vervă creatoare, simţeam că am atâtea de spus şi voiam să folosesc cât mai eficient acest mijloc fenomenal de a ajunge la oameni care este televiziunea. Mijloacele tehnice şi materiale erau puţine, dar aveam un entuziasm şi un optimism care, din păcate, m-au cam părăsit de-a lungul anilor. Dar atunci chiar eram convins că e nevoie de ceea ce făceam.

Aşadar, într-o săptămână a verii de acum 18 ani, Antena 1 difuza 4 emisiuni realizate de mine (şi produse de Ciprian Homm). Pe lângă cele 5 Observatoare prezentate de luni până vineri :) Şi, bonus, la Radio Romantic, în fiecare vineri noaptea, 3 ore de Nouă ne pasă!, emisiune în care vorbeam cu ascultătorii despre câte-n lună şi-n stele!

Nu v-am spus asta ca să mă laud, ci ca să justific titlul acestei postări. Pentru că eram plătit exact cât colegele cu care prezentam Observatorul. După mult timp, am îndrăznit să deschid subiectul în faţa directorului de atunci al Antenei. M-a privit amuzat şi mi-a spus “dar nu te obligă nimeni să le faci (emisiunile în plus)!” Mi-a-nchis gura, dar am continuat să le fac fără niciun ban. Eşti un bou, veţi spune! Da, ştiu, am afirmat-o şi eu mai sus :)

M-am gândit la toate astea după ce-am aflat ce simplu se câştigă azi banii. E suficient să scrii 4 articole pentru un ziar/site şi te trezeşti cu 28.000 de euro în cont (cu vreo 40% mai mult decât am câştigat eu, adunat, în TOŢI cei 10 ani de Antenă). Sigur, pentru asta nu trebuie să creezi ceva deosebit, trebuie doar să fii purtător de cuvânt al preşedintelui.

PS. Acestea erau emisiunile:

Printre rânduri – un talk show la care invitam în special personalităţi culturale şi oameni interesanţi care făceau mult mai mult decât se ştia despre ei. Octavian Paler, Ileana Vulpescu, Ana Blandiana, Ion Caramitru, Dan Grigore, Păritele Galeriu, Adrian Păunescu, Eugen Simion sunt doar câţiva din cei care au apărut, astfel, pentru prima oară, la o televiziune comercială.

Lumea în care trăim – un fel de magazin cultural-turistic, în  care prezentam câte o ţară. Un scurt interviu cu ambasadorul, un filmuleţ în care acesta sau cineva din ambasadă gătea o mâncare tradiţională, imagini cu locuri de vizitat, citeam câte o poezie a unui scriitor important, minidocumentare cu tradiţii şi obiceiuri, un clip muzical. Nu era uşor, pentru că nu existau bani pentru producţie, pentru decor. Şi nici youtube :)) Şi, evident, nici nu îndrăzneam să sperăm că vom putea filma chiar în locurile despre care vorbeam :)

Controverse istorice – un documentar despre personalităţi marcante ale trecutului nostru. Mareşalul Antonescu, Octavian Goga, Dr. Petru Groza, Lucreţiu Pătrăşcanu. N-a fost uşor, dar istoricii au acceptat să vorbească fără să ceară o remuneraţie, ba chiar ne dădeau din înregistrările şi fotografiile lor, pentru a ilustra emisiunea.

1001 – un magazin informativ-cultural-educativ, cu numeroase rubrici despre yoga, prezentări de carte, tehnici de apărare, reţete, curăţenie, bricolaj. Şi-n acest caz, toţi cei care au fost de acord să împărtăşească din cunoştinţele lor au făcut-o benevol.

PPS. Aici găsiţi primele motive ale afirmaţiei din titlu :)

Categorii: anacronic
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Domnule Herjeu,
   ce timpuri frumoase! Mi-au placut emisiunile acelea si cred ca de aceea sunt abonat la postarile dvs de pe blog. Ocazii vor mai fi, caci totul curge… cum spuneau vechii greci.

  2. Am ajuns sa nu ma mai uit la TV la posturi romanesti RAR gasesti ceva interesant…Pacat…Eu sunt din generatia care asculta la readio emisiuni de stiinta (Vreau sa stiu-emisiune pentru tinerii ascultatori) si asta pe vremea vechiului regim….Acum se urmareste parca prostirea si indobitocirea tinerilor. Asa sunt mai usor de dominat….Manele, fotbalagii, tarfe, oligofreni, analfabeti cu “staif”….Pacat….Sper sa mai apuc vremea cind sa caut cu placere la radio asu tv emisiuni interesante..

  3. Sa nu-mi spui ca acum iti pare rau ca ai facut emisiunile acelea, cum imi place mie sa zic, pe de-a moaca ! Te-au facut sa cresti si cum ziceai tu, ti-au adus …glorie.
   Am citit si cealalta parte a postarii. Super ca n-ai cedat …si ca ai ramas, nu stiu daca obiectiv, dar, sigur, cinstit. ;)

   1. Nu-mi pare rau. Dar nu mi-au adus nicio glorie :) Doar un fel de multumire ca am facut ce-am putut :)

    1. citeodata multumirea de sine nu are valoare in bani iar faptul ca ai continuat sa faci ceea ce ai crezut tu ca e bine nu se poate plati …..cei ce primesc bani pt nimic ii primesc ca sa faca ce li se spune.

    2. Radu,
     nu-ti pare rau, dar nu ti-au adus nici glorie, spui tu. Doar multumire ca ai facut ce ai putut….Ma ierti daca ma indoiesc?! NU poti fi multumit :(

     …impacat, da, ca ai facut ceea ce trebuia, dar nu multumit :(

     Multumit ai fi ( ai putea fi, sincer ) , doar daca ai vedea roadele straduintei tale :( ….

     Cand vezi, insa, incotro se indreapta “poporul”, esti, poti fi, cu adevarat, multumit?

     TU,NU :(

     1. Da, ai dreptate, nu sunt multumit. Si nici impacat nu cred ca sunt. Am mai putine probleme de constiinta pentru ca am incercat fac cat am putut eu de bine .

   2. Da, SUPER!!!!!!!!! ( nu mai avem nici pt “super” corespondent in limba romana )

    SI ?? Daca nu a cedat Radu, s-a schimbat ceva in mentalitatea de kakao a romanilor post-revolutionari?!

    DA! Din pacate, in rau !

    Radu se lupta cu morile de vant, asteptandu-l pe Godot :(

   1. ma scuzi, daca ati fi ( si spun ati fi, pt ca nu mai locuiesc in RO )” destui”, nu s-ar intampla ce se intampla….nu sunteti ” destui”, sunteti f putini, ramasite, ca sa zic asa, din ceea ce cunosteam si stiam eu :((

    Sau ai vrut doar sa subscrii la… resemnarea nationala :(

    Cu alte cuvinte : schimba ce poti, iar ce nu poti schimba, accepta ?!! :(

   1. Ne-ai convins, deja, ca-s alte vremuri , folosind ” man”. Bag’sama , si tu esti de alt calibru, sa ma ierti.