statul de drept al clanurilor mafiote

Hop și eu! Aș spune ”la spartul târgului”, dar mi-e teamă că e vorba, ca la noi, de bâlci, unde abia au început să fie desfăcute tarabele pe care primadone sau figuranți ai scenei și, mai ales, ai culiselor oligarhiei mioritice s-au apucat să-și etaleze marfa, spre deliciul presei neacoperite și confuzia totală a trecătorilor, care nu pricep ce ”să cumpere” și de la cine. În fiecare zi foști aliați se acuză de câte-n lună și-n stele, iar foști adversari își dau mâna sau condeiul pentru a bălăcări pe cineva, într-un haos atât de straniu, încât pare controlat în detaliu.

”Statul de drept”, cu care erau toată ziua în gură propagandiștii isterici, începe să semene din ce în ce mai mult cu un conclav al marilor clanuri mafiote: politicieni, jurnaliști/patroni de media, magistrați, afaceriști și servicii secrete. Cât timp interesele le-au coincis, lucrurile au mers bine, la adăpostul perdelei de zgomote emise de apărătorii luptei anticorupție și independenței justiției. Odată ruptă cârdășia (românul are o vorbă: ”nu s-au înțeles la bani”, deci acolo am putea găsi și explicația), s-a declanșat războiul total. Deocamdată, toată lumea și-a scos pisicile la geam să le arate vecinilor. Foarte curând vor începe să arunce cu ele unii în alții.

Oricum, dacă cineva vă spune țanțoș că înțelege complet ce se-ntâmplă, nu-l credeți. Se dă mare. Sunt convins că nici protagoniștii nu se așteptau să ajungă aici. Așa că n-o să încerc să găsesc eu niște explicații premature.

Dar cred că, dincolo de toată gălbeneala de pe ecranele televizoarelor și de satisfacțiile sau temerile oamenilor de rând, văzându-și antipatiile confirmate sau, dimpotrivă, idolii demolați, singura întrebare importantă e aceasta: s-a folosit băsescu de oameni din SRI pentru a-și subordona justiția, mediul de afaceri și sistemul politicio-legislativ, pentru a putea stăpâni țara în maniera imundă în care a făcut-o, sau aceștia l-au scos la lumină pe el ca pe o marionetă gălăgioasă și colerică, circul făcut de acesta ascunzând asamblarea unui complex angrenaj de control prin care să poată decide cine și cât poate să fure, cine și când poate fi sacrificat pentru a da mici satisfacții plebei și, mai ales, cine și cât timp se poate crede important!

În funcție de răspuns s-ar putea, dacă s-ar dori, și alegerea unor soluții pentru ca niciuna din aceste situații să nu se mai repete. Dar n-o va face nimeni. Din frică, din prostie, din incompetență sau din complicitate. Și, odată trecut scandalul, liniștea se va așterne din nou asupra cârdășiilor reconfigurate. Pentru că fundul Cutiei Pandorei e găurit, iar în locul speranței nu e decât o stupidă naivitate amnezică.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Parerea mea este, ca ambele variante sunt valabile. S-au ajutat reciproc, pentru a incuraja coruptia,avand toti de castigat, iar, balciul si dezbinarea, au fost activate pentru restul societatii, terapie ocupationala.Sistemul, a dat roade, deoarece, au avut cale libera,spre asocieri mafiote si fraudarea statului de drept. Raul cel mare s-a produs,minciunile au ramas factori de manipulare iar noi, am ramas captivi in mocirla basista.

  2. Eu am o teorie, Romania nu a fost in nici o criza, daca bine va mai aduceti aminte, basescu a si zis la un moment dat ca la noi nu va fi criza, dupa care si-a dat o palma peste gura si el si ai lui si-au zis “ba da prosti suntem, hai ma sa zicem ca e criza sa le taiem la sclavi, pensii ,salarii, sa le majoram TVA, sa le inchidem spitale, sa disponibilizam bugetari, ca avem nevoie de bani” asa cum existau imbogatitii de razboi, asa sunt ei imbogatitii decriza, FALSA CRIZA.
   Si mai am o teorie, basescu nu a fost mentinut presedinte de PPE si prietenii lui GRATIS, si nici ca era el frumos si destept, eu cred ca din banii furati de la noi sclavii, a cotizat puternic si la vedere si la negru pe la prietenii lui de afara, de aia erau surzi si orbi la tot ce se intampla in Romania si numai ce spunea Macovei si basescu era real.Dupa parerea mea a fost cea mai neagra epoca, mi se pare ca am pierdut 10 ani din viata, nu am urat niciodata pe cineva cum il urasc pe nenorocitul, pe jigodia asta analfabeta si nu din 2005 ci inca de cand a aparut in politica totdeauna mi sa parut o NAPARCA.Singura mea dorinta ar fi sa-l vad in puscarie cu tot neamul lui si toti prietenii din PDL si sa ramana in zdrente, cersetori la colt de strada.