sfânta şi neruşinata ipocrizie

În decembrie 2008, la instalarea guvernului Boc, un litru de benzină costa aproximativ 2,85 lei. În doi ani, el ajungea la 4,79 de lei. Totul, din jocul accizelor, ajutat de fluctuaţia preţului barilului de petrol, deprecierea leului şi creşterea impresionantă a profitului companiilor de profil. Şi, desigur, în plină epocă economico-prezidenţială băsescu.

Nu l-am văzut atunci pe locatarul de la Cotroceni ieşind la televizor, impacientat de soarta românilor. Probabil era mult mai preocupat de cum să le-o îmbunătăţească, tăind otova salarii şi pensii şi mărind TVA-ul. Acum, dacă nu mai are grija asta, are timp să se ocupe de calcule sofisticate, din care reiese că o majorare a preţului carburanţilor cu 50 de bani va aduce după sine apocalipsa. Nu e foarte clar cum a ajuns el de la 7 la 12 eurocenţi, dar nu contează, fanii lui preiau nemestecat orice emite tătucul.

Obiectiv privind, nu această supra-acciză va fi vinovată pentru scumpirile care vor urma. Şi vor urma, cu siguranţă. De vină va fi, însă, rapacitatea comercianţilor români, care vor folosi măsura guvernului ca pretext să adauge multe procente la preţuri. De vină vor fi companiile petroliere care vor ţine cu dinţii de profitul lor imens şi vor mări şi mai mult preţul benzinei, pe motiv că şi dusul combustibililor la staţii costă mai mult. Lor mi-aş fi dorit să li se adreseze preşedintele. Dar el e mai îngrijorat de cât o să-l coste pe el motorina pentru arat moşia familiei

Sigur, noua acciză nu este în măsură să impulsioneze consumul şi creşterea economică. Folosiţi cum trebuie (şi conform justificării), banii aceştia pot contribui la atragerea de fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi. Furaţi sau deturnaţi, în buna tradiţie mioritică, vor ajunge în campanii electorale şi buzunarele unor şmecheri. Aici e de lucru, aici cel care are în mână justiţia de la noi ar putea face ceva. Dar nu, el iese la televizor şi dă din gură, în timp ce bagă beţe în toate roţile care nu apaţin şaretei lui.

După ce el a inventat o suprataxă ascunsă în preţul benzinei, pentru a justifica apariţia pe toate câmpiile patriei a panourilor autopublicitare cu Aici sunt banii dumneavoastră, să vină acum şi să blocheze toată ţara, refuzând bugetul şi memorandumul cu FMI, e o dovadă nu doar de tupeu grosolan, ci şi de derută în faţa declanşării scandalului pământului de la Nana. Ca de obicei, ca să poată scăpa iar într-o perdea de fum, este dispus să dea foc la ţară.

Să ne înţelegem. N-aş vrea să se majoreze preţul carburanţilor. N-aş vrea să se pună taxe şi impozite noi. De fapt, aş vrea să nu existe taxe deloc. Aş vrea să stau acasă sau să mă plimb prin lume şi să fiu plătit pentru că sunt frumos şi inteligent (mă rog, să nu exagerez, doar inteligent). Aş vrea să nu fi existat epoca băsescu în istoria ţării iar românii (de la vlădică până la opincă) să nu fure! Şi aş vrea să existe Moş Crăciun, ca să le tragă o mamă de bătaie tuturor ipocriţilor neruşinaţi!

PS. Cifrele sunt preluate de aici şi de aici. Şi de aici.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. El nu gandeste limpede si cum ar putea s-o faca,daca mintea lui e imbibata de alcool?Ce nu inteleg eu…cum se face ca venira majoritarii la putere si el tot ii joaca-n foi de vita?Noua ne joaca tontoroiul pe destine !Daca il blestem cu lumanarea in mana nu e suficient.Vreau actiune din prtea USL-ului,ca de aceea i-am votat.Bunicul meu pt.10 ha de pamant a fost facut chiabur ,el ce va fi …pasa?…ca tot privesc la Suleyman.I s-ar potrivi un turban in cap,harem de proaste are!