scenarii

Mai sunt puţine ore până când vom afla deznodământul referendumului. Parcă niciodată până acum  n-a fost mai mare incertitudinea privind, nu atât procentele unei opţiuni, cât atingerea pragului de validare a plebiscitului. În plus, spre deosebire de toate scrutinurile anterioare, acesta nu se va încheia pe 29 iulie, la ora 23. Sau, mai corect spus, valurile pe care le va crea rezultatul, indiferent care va fi acesta, vor continua mult timp de acum înainte să tulbure concentric apele societăţii româneşti. Să vedem câteva scenarii posibile.

1. La referendum vin peste 50% + 1 dintre cei de pe listele electorale. Majoritatea lor votează pentru demitere.

Tabăra TB nu va aştepta rezultatele finale, ci va începe încă de duminică, dupe ce se vor cristaliza cifrele exit-poll-urilor, să declanşeze operaţiunea: “Săriţi, ne-au furat!”. Pe plan local, grupuri de activişti şi de oameni indignaţi vor ieşi pe străzi şi vor gesticula şi vocifera revoltaţi că le-a fost viciat nonvotul! Pe plan naţional, unele televiziuni şi ziare se vor întrece să arate poporului probe ale fraudei şi vor prezenta cifre din ce în ce mai fanteziste despre adevărata dimensiune a hoţiei. Portavocile “intelectuale” vor umple cancelariile europene cu jalbe şi reclamaţii. Vor cere intervenţa Căştilor albastre, ca să apere boicotul de desanturile nord-coreene, sovietice şi cubaneze! “Jurnaliştii” cu sorginte mioritică, dar angajaţi ca şi corespondenţi la publicaţii internaţionale, vor înfiera în articolele lor încălcarea democraţiei. Urmează manifestaţii în pieţele publice, de pe scenele cărora, nişte exaltaţi în alb vor urla că le-a fost furată ţara şi vor chema oamenii să nu mai stea în case, ca la referendum, şi să dea jos puterea uzurpatoare. Eu nu cred că aceştia vor însemna cu vopsea uşile celor care au îndrăznit să iasă la vot. Isteria va continua şi se va acutiza.

2. La referendum vin sub 50% + 1 dintre români. Majoritatea lor votează pentru demitere.

TB va ieşi  la televizor şi, pe baza unei aritmetici halucinante, dar logice ca şi o lovitură de stat dată de o majoritate parlamentară, va demonstra că oamenii au fost, la ei în case, la cârciumi, pe plaje, împotriva demiterii sale, prin urmare, va dori să se întoarcă la Cotroceni ca învingător. Îi va lăuda pe cei care au apărat statul de drept de la ei din pat. Va face apologia absenteismului, prezentat ca maxima expresie a curajului, a implicării şi a interesului pentru soarta naţiunii. Le va spune iar celor dispuşi să-l creadă că a înţeles mesajul celor care au fost pentru demiterea sa, că va avea grijă să nu mai greşească.

Aici apar două subscenarii:

2.1. Pe baza părerii CCR şi a logicii elementare, Parlamentul va lua act de invalidarea referendumului şi va decide repetarea lui, de această dată, fără prag de participare. De aici se reia mare parte din scenariul de la punctul 1. Isteria va exploda! NATO, UNICEF, UEFA, NBA, ONU, UE, RPC, CCA vor intra în alertă defcon 254. Euro ajunge la 500 de roni pe bucată.

2.2. USL abandonează lupta sau e forţată de cancelariile occidentale să pună punct perioadei de instabilitate. Renunţă la repetarea referendumului şi pune semnul egal între invalidarea plebiscitului şi vot majoritar împotriva demiterii. Prin urmare, TB este liber să revină la Cotroceni. El va poza în învingător. Ca de obicei, cota lui şi a partidului său vor creşte, pentru că românilor le plac aşa de mult câştigătorii! La alegerile din noiembrie, USL  riscă să nu mai obţină 50% din voturi. Băsescu numeşte un premier de la PDL sau de la adunarea cea de dreapta păstorită de MRU. Fără Antonescu, USL riscă destrămarea. Băsescu reia operaţiunea binecunoscută de cumpărare de parlamentari la bucată. Circul continuă încă ani buni!

Categorii: jurnal de campanie, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Nu cred in aceste scenarii, da-mi voie sa nu cred. Este imposibil sa nu vezi ca ” locomotiva ” a deraiat. Eu anticipez, mai degraba, o gloata de ” IUDA” bucurosi de a se lepada de personaj la prima strigare a rezultatelor referendumului.

  2. Pentru prima oara in viata mea am votat DA intr-un scrutin in care participa Traian Basescu!