regrete şi cicatrici

Dacă nu-i zâzanie, să facem, că doară nouă, românilor, tare ne mai place circul şi starea permanentă de conflict! Cam ăsta pare să fie dictonul după care se ghidează reporteri, editori, blogeri, comentatori şi analişti, adică cei mai cunoscători în ale gândurilor naţiei din mijlocul căreia au răsărit, binemeritat, desigur. Când iese puţin fum, îşi deşartă în grabă gazul din brichete, ca să se vadă vâlvătaia în titluri de-o şchioapă pe fond galben. Când nu-i cazul nici măcar de-un abur uşor, fac ei unul cu ţigările din dotare.

La prima vedere, totul ar fi în spiritul populaţiei autohtone care, în majoritatea ei, a decretat o perioadă de 10 ani de circ, înscăunând la Cotroceni pe cel mai destoinic dintre cei capabili să-l facă şi să-l întreţină. Acum, după 8 dintre ei, societatea românească pare incapabilă să se liniştească şi să-şi găsească altă ocupaţie decât băgatul băţului printre uluci. După ce unii s-au războit cu, şi alţii pentru Traian Băsescu, starea de acalmie din ultima perioadă nu le prieşte. Şi, în timp ce dreptacii se ţin ocupaţi cu lupta pentru micuţul ciolan descărnat rămas pe treptele din Modrogan, ceilalţi se calcă pe bombeuri, pe largile, dar neîncăpătoarele culoare ale puterii. Şi pentru că inerentele fricţiuni dintre ei nu sunt suficient de spectaculoase, trebuie făcute să pară astfel!

Cel mai nou cal de bătaie este regretul lui Ponta vis-a-vis de suspendarea de anul trecut a lui Băsescu. Întrebat de cei de la Gândul, omul nu spune nicăieri aşa ceva. Ci doar că toată tărăşenia de astă vară i-a lăsat cicatrici care se vor vindeca greu. Mulţi dintre cei pe care i-am pomenit la începutul postării au sărit să titreze “Ponta regretă suspendarea!”. Şi, evident, n-au pierdut prilejul de a-l antagoniza iar public pe  Antonescu cu premierul, ştiut fiind că liberalul nu regretă nimic şi nu va ezita să-i mai tragă o smetie colegului de alianţă. Desigur, amicală, pentru că, nu-i aşa, cei doi sunt prieteni. Şi asta se vede mai ales când liderul PNL pomeneşte de acordul de coabitare semnat de premier cu preşedintele.

Cred că, în preocuparea lui, firească pentru un politician, de a-şi întări garda pretoriană din partid cu tot felul de portocalii de mare caracter, în vederea viitorelor confruntări, interne sau externe, Antonescu ar face bine să arunce câte un ochi şi la panta descendentă pe care par să-l situeze toate sondajele de opinie din ultima vreme.

Şi că tot veni vorba de sondaje, cel mai nou, comandat de ziarul Adevărul institutului INSCOP Research, pare să răstoarne teoria potrivit căreia românilor le place scandalul. Pentru că, dacă ar fi alegeri prezidenţiale duminică, Victor Ponta ar bate tot. Şi pe Antonescu, şi pe Oprescu, şi pe MRU. Adică cel care, de luni bune, se chinuie să coboare tonul, să îngroape securea războiului. Să nu-mi spună nimeni că avansul social-democratului (considerabil, în anumite confruntări ipotetice) se datorează rezultatelor bunei guvernări. Nu numai că acestea n-aveau timp să apară, dar nici măcare dreptatea de care s-a tot făcut vorbire în campanie nu dă semne s-o ia din loc, în drumul ei “până la capăt”.

Ceea ce pentru unii analişti pare o slăbiciune, o laşitate, un compromis al premierului, iar partenerului de uniune “o atitudine cooperantă faţă de TB”, poporului i se pare un început de normalitate, după atâţia ani de circotecă, păruieli şi zarvă. E posbil ca discursul moderat, fără concesii, dar şi fără stridenţe, să prindă iar la norod. Şi, poate, mulţi dintre cei care au răspuns la chestionar chiar simt că lupta cu regimul lui Băsescu, oricât de justificată ar fi, a lăsat cicatrici profunde şi dureroase în corpul, şi aşa firav, al unei societăţi anemice şi dezarticulate.

***

Citeşte, pe aceeaşi temă:
a dat strechea-n voi, maică?
smetia
văleu muică, dacă, totuşi, va fi puţină linişte?

***

Pentru a fi sigur/ă că afli rapid ce articole noi au apărut pe blog, evitând astfel intermediarii, abonează-te la newsletter, în meniul din dreapta!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu nu sunt o persoana conflictuala si tot nu inteleg de ce ar trebui sa regrete Antonescu suspendarea ? Doar fiindca are Ponta niste regrete ? Doar nu sunt trasi la calapod . Nici eu nu regret , chiar daca a iesit prost si as vota in fiecare zi demisia lui Basescu .
   Nici nu-i reprosez ceva lui Ponta , chiar daca de numele lui in primul rand se leaga si intelegerea cu Barroso si pactul cu basescu . In virtutea acestui pact o sa-nghitim si galusca cu Kovesi-procuror sef dna si adio dosare pentru sesizarile facute , om pune in cui si audituri si controale ale CC .