Să lăsăm la o parte caracteristica profund umană de a considera că proști sunt, întotdeauna, ceilalți, și să ne concentrăm pe specificul ei mioritic. Pentru că românii (ca populație, nu individual), nu au o tradiție în gânditul cu creierele din dotare, ci, mai degrabă, o istorie plină de pupat condurul feluriților tătuci, alogeni sau autohtoni, proces în timpul căruia asimilau și convingerile potrivite, catalogarea celorlalți drept proști sau deștepți nu are nicio bază rațională obiectivă. Singurul criteriu folosit este gradul de similitudine dintre gândurile, motivațiile și deciziile acestora cu cele proprii.
Pe scurt, ”proștii” sunt cei care nu au aceeași părere cu a noastră. Și, pentru că aceasta din urmă se schimbă în timp sau în funcție de circumstanțe, se modifică și percepția noastră asupra capacităților intelectuale ale acelorași oameni. Individul care e deștept pentru că ține cu, evident, cea mai bună echipă de fotbal, devine brusc stupid, atunci când afirmă că friptura de porc e mult mai bună decât cea care-mi place mie, cea de vită. Viziunea evoluată asupra lăsării câinilor pe străzi se tranformă brusc în imbecilitate, când e vorba de atitudinea față de predarea religiei în școli.
Simpatiile și antipatiile politice sunt ingredientul perfect pentru împărțirea celorlalți în categoriile susnumite și mutarea lor dintr-una într-alta. De unde și situații al căror penibil nu-l văd exact cei care le declanșează. ”Proștii” care au ieșit la referendumul de demitere a lui TB, sunt acum ”deștepți” pentru că l-au preferat pe Iohannis. Pentru că președintele este ales de peste 50% dintre români, e greu să nu-ți dai seama că majoritățile din 2009 și din 2014 se cam suprapun, chiar dacă, în funcție de simpatiile noastre electorale, prima a fost formată din ”proști” și a doua din ”deștepți”, sau viceversa. Astfel, mulți ”destupați la minte” care au crezut în țepele din Piața Universității și în independența justiției, au devenit peste noapte ”cei cu 4 clase” pentru că s-au lăsat seduși de Ponta. ”Deștepții” care au cerut în referendumul din 2009 ca numărul parlamentarilor să scadă s-au dovedit a fi, de fapt, 3 ani mai târziu, niște ”idioți” care au votat cu USL-ul. ”Proștii” din anii 90, care nu-și vindeau țara, au devenit ”deștepții” ce se opun capitalismului veros care vrea să exploateze gazele și aurul național. ”Vânduții” care îl bălăcăreau pe un om politic la o televiziune se transformă în surse deontologice de înțelepciune dacă se mută la alt post unde îl laudă pe același om politic. Care, la rândul lui, e un ”deștept” demn de votul nostru, atunci când ne dă, și merită aruncat la gunoi, atunci când ne ia. Ca să ajungem în zilele noastre, cei care au stat la coadă ore în șir la Chișinău sunt niște ”proști”, pentru că au votat majoritar cu Ponta. Cei de la Londra sau Paris sunt ”deștepți” pentru că și-au consumat din timpul ăla care înseamnă bani, ca să voteze împotriva aceluiași Ponta. Pentru că n-au murit chiar toți, e imposibil ca unii dintre ”proștii” care au votat în anii ’90 de teama revenirii moșierilor să nu se regăsească, 25 de ani mai târziu, printre ”deștepții” care bagă buletinul în urne cu spaima întoarcerii comuniștilor.
Mai haios e atunci când, privind din afară, constați că aceiași oameni sunt, concomitent, și proști și deștepți, în funcție de cel care își dă cu părerea despre ei. ”Proștii” care-și doresc liniște pentru a se ascunde hoțiile sunt, dacă-i privești de dincolo, ”deștepții” care nu mai vor scandal, circ și dezbinare. ”Deștepții” care ridică în slăvi independența justiției sunt, de asemenea, ”proștii” care nu văd că susnumita e aservită politic. ”Deștepții” care apără statul de drept sunt și ”proștii” care susțin că un Parlament legitim ales poate da o lovitură de stat.
Din păcate, lucrurile nu se vor schimba niciodată. Vom continua să împărțim lumea în proști și în deștepți, evitând cu grijă oglinzile. Și vom continua să ne considerăm veșnic printe ”deștepții” victime ale ”proștilor”. Întotdeauna noi vom face parte din minoritatea elevată, nevoită să suporte efectele preponderenței în societate a plebei needucate. Niciodată noi nu vom fi victime ale manipulării, spre deosebire de toți ceilalți care se lasă spălați pe creier.
PS. Eu unul știu atât: nu vreau să fiu considerat deștept de cei pe care-i cred proști!
…m-am gandit ,10 ani de infometare si sclavie ajunge..!.. Mi-am dat seama ca Politica e numai politica de interese OCULTE! “Oamenii politici ajung in timp sa semene cu oamenii care ii sustin. Daca sunt sustinuti de hoti, ajung hoti,” daca nu sunt sustinuti de oameni cu idealuri, ajung sa se reprezinte singuri…-“drept misionari”!. “Am decis sa ma exprim si sa investesc votul si sustinerea mea” intr-unu ERASMUS…!Cum acesta e doar intre cei 7-10% -dintre roumanii..regalisti,ma alint cu bufonii bine platiti pentru relaxarea strainatatii..!.”NU MOR CAII CAND VOR CAINII.”..,DOAR STAPANII….!:)-Cu stima..!
Fain articol! Ce pot sa spun este ca raul actual este si o consecinta a lipsei de atitudine in fata Nerusinarii. Cred ca mai toti isi aduc aminte de celebra replica “Ciocul mic, acum noi suntem la putere!”. Mereu lasam sa se intample raul nu-l sanctionam si acest rau va creste imens ca nu vom mai avea putere si vom devini sclavii lui. Efectiv nu pot intelege cum oamenii regreta pe Ceausescu, probabil o parte care au beneficiat de anumite privilegii si care creaza o imagine falsa in ochii generatiilor urmatoare. Ce-i drept pe vremea lui Ceausescu nu am fost nici prosti si nici destepti ci doar “inspaimantati”. Cum poti sa regreti pe Ceausescu cand in 1985 un tanar inginer Ursu a fost ucis de oamenii lui Ceausescu, ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Ursu? Sau mai bine sa facem parte din categoria aia ” ce ma intereseaza pe mine”. Eu am trait acele vremuri in care trebuia sa ai “pila ” la vanzatorul de la autoservire ca sa poti cumpara hartie igenica, sapun… si cate mai cate de stricta necesitate. Cei care au trait acele vremuri ar trebui sa fie cinstiti si sa recunoasca poate ca asta ar fi primul pas spre a ” nu se repeta grozavia”. Nu vreau sa fiu nici in categoria desteptilor nici a prostilor de aceea atunci cand citesc un articol caut sa ma informez sa stiu daca este manipulare sau doar o stire. Cred ca asta este datoria noastra civica ca si votul. Datoria civica nu inseamna sa sustii un candidat in functie de interesele personale sau de familie. Aceasta atitudine este la fel de vinovata ca si aceea anumita “mita” . Am scris aceste randuri ca o recunoastere a calitatii acestui articol si pentru ca m-au socat unele comentarii.
cred ca … in prostia noastra ne place sa fim centrul universului , si la prostie , si la hotie sau la coruptie dar si cand e de bine tot asa
in realitate santem mici copii pe langa coruptii si corupatorii din marile natiuni
iar faptul ca avem pareri despre altii apare mai frecvent in anecdotele oocidentale (eu cred ca si in basmele de la 1001 de nopti)
nu suntem nici cei mai saraci si nici cei mai asupriti si nici cea mai cumplita istorie nu avuram
dar, chiar daca nu e politic corect, eu cred ca unii oameni sunt prosti clinic ba chiar unii la nivel ca prostia doare, doar ca nu le explica nimeni ca doare pt ca fac prostii si asta pt ca sunt …
subscriu la ultima fraza :)
profesorul meu de romana ( noi, elevii, il salutam cu AVE CAESAR :), era un cezar ), avea o vorba si ne-o repeta destul de des, de fapt, ori de cate ori o cereau circumstantele :) :” Prostii , (se face referinta la cei care se nasc prosti – pt ca multi , chiar daca nu o recunosc/ nu se recunoaste, se nasc prosti ), se impart in doua categorii : cei care mai invata ceva pe parcurs si si cei care raman asa cum s-au nascut.
bine…adevarat e si ca multi se nasc mai scuturati , dar se prostesc pe parcurs, insa aici si acum vb de cei care se nasc asa cum raman :)) prosti!!!!!
@Corneliu Apostol – drept graiesti cind spui de coruptie in alte tari: comparati cu coruptia clasei politice din SUA, noi suntem inca la gradinita, abia facem primii pasi… si chiar si acesti pasi, inspre marea coruptie, ii facem sub indrumarea nu intotdeauna blanda a atotputernicelor corporatii americane, ce au infestat sistematic intreaga economie a lumii… o spun cu toata responsabilitatea, ca cetatean roman si american, ce iubeste in egala masura si SUA si Romania, dar nutreste un profund dispret pentru clasa politica din ambele tari
Adevarul este ca nu exista prosti la propriu, exista oameni inhibati, complexati sau pur si simplu blocati, carora le e teama sau nu vor sau nu stiu cum sa-si foloseasca capacitatile mintii ce poate patrunde si calatori in intreg universul de una singura. Romanii sunt doar needucati si individualisti, iar cei tineri sunt rupti de istoria adevarata a romanilor, de trecut si chiar de Dumnezeu care este hulit di ce in ce mai tare chiar aici, unde a inceput cu adevarat geneza inrtegii lumi.
au,au….ce raspuns ti-as da, dar mi-e ca l-as supara pe Radu :(
Nu exista prosti ( la propriu,cum spui tu ) ?!
uita-te prin jur sau in oglinda
Sincer sa fiu, eu cred ca asa am fost dintotdeauna. Nu-mi amintesc ca, de la formarea poporului roman si pana in zilele noastre, sa fi fost altfel. Istoria ne dovedeste ca nu s-a schimbat nimic in mentalul nostru. (Cine nu e cu noi e impotriva noastra). De aici porneste tot raul. Nu putem accepta ca am gresit sau ca nu avem intotdeauna dreptate. Aceasta caracteristica ne defineste si pe ea mizeaza politicenii care, prin diverse tehnici de manipulare, ne dezbina, invrajbindu-ne unii impotriva altora (divide et impera). Daca stau bine si ma gandesc, nu doar noi, romanii, suntem asa. Este o caracteristica a tuturor popoarelor (toti au “destepti“ si “prosti“ “spalati“ sau “nespalati“ pe creier). Ceea ce ii diferentiaza pe ei de noi este faptul ca au conducatori care-si iubesc tara, care vor sa lase ceva in urma lor si, in consecinta, unesc masele nu le dezbina. (“merge si asa“la ei nu exista).
P.S. Ce bine ar fi daca s-ar investi mai mult in educatie si cultura! Cred ca ar disparea macar manipularea prin frica, manipulare ce s-a practicat chiar inaintea primului tur de scrutin.