Spre stupoarea talibanilor, Băsescu nu numai că nu i-a dat peste bot pisicuţului cu propunerea acestuia pentru Parchetul General, dar i-a uns în funcţii toţi nominalizaţii. Iar lui Niţu, procurorul mai cu moţ, i-a dat public şi nişte indicaţii despre preocupările pe care ar trebui să le aibă în perioada următoare, cât mai departe de zona politică actuală. Să se concentreze pe Revoluţia Română din ’89, că miza e minoră şi eventualele descoperiri nu mai ameninţă scaunul nimănui.
La noi, cuvântul independenţă e ca o cutie goală în care lovesc toţi cu băţul, că sună bine. În ultimii 23 de ani, în cazul justiţiei, s-au bătut ostentativ cu el în piept, mai ales cei care au controlat-o. Acum, în situaţia ingrată a suprapunerii de regimuri, dacă nu s-a putut ajunge, din motive evidente, genetic-româneşti, la o soluţie ideală, în care procurorii şefi să fie doar oameni de valoare, impecabili moral şi profesional, surzi la orice comandă sau sugestie politică, indiferent din ce zonă ar veni, s-a apelat la cealaltă variantă: unul ţie, unul mie, unu’ lu’ nenea Ilie. Cu rolul primordial nu de a curăţa ţara de mizerie, ci de a ţine în frâu orice tendinţă agresivă a taberei adverse. E ca şi când ai pune la bostănărie 3 paznici care, în loc să-şi unească forţele pentru a ţine hoţii la distanţă, se supraveghează reciproc şi numără fiecare cojile de seminţe aruncate pe jos de ceilalţi doi. Teoretic, asta s-ar putea să-i facă mai puţin dispuşi la derapaje şi abuzuri. Ceea ce n-ar fi rău! Practic, însă, mi-e teamă că totul se va traduce cam aşa: dacă mă deranjezi cu DNA-ul, vin cu DIICOT-ul. Dacă faci nasoale oamenilor mei, pun procurorul general să se intereseze de sănătatea alor tăi. Şi tot aşa. Ceea ce n-ar fi bine!
Prin urmare, dacă justiţia nu poate fi independentă de forţele politice, măcar să fie a tuturor: şi a celei de la Cotroceni, şi a celei de la Palatul Victoria şi a celei altoite pe trunchiul viguros al afacerilor transpartinci. Un fel de Pax rumâna, cum ar spune Ţiriac. Care, din păcate, sub sloganul “lasă-mă să te las”, nu va permite, aşa cum şi-ar dori mulţi, o întrecere jurizată de Bruxelles: cine prinde cei mai mulţi corupţi, hoţi şi tâlhari! Şi, poate, ar fi fost timpul!
PS: Dezamăgirea clamată lacrimogen de ultimii mohicani ai băsescismului ar fi înduioşătoare, dacă n-ar fi penibilă! Brusc, a devenit vizibilă şi pentru ei arama de pe faţa idolului lor! Asta după ce, 9 ani, i-au pus la zid pe toţi cei care îndrăzneau să spună că împăratul e dezbrăcat! De principii, de etică, de cuvânt!
***
Un mare profesor de DREPT a spus acum mai multi ani ca îi este ruşine de ce se întîmplă în sistemul juridic românesc de după 1989- corupţia este la loc de cinste în acest sistem. Se plîng că au mult de lucru, dar şi tras salari nesimţite pensii aşiderea. Aşa că ce să mai zicem. Ne mirăm de pomană de ce se întîmplă iar politicul face ce vrea
Domnule, am mai spus-o și repet. Ponta este printre puținii dacă nu singurul, care l-a făcut pe băse să-l asculte și să facă ceea ce e normal și logic. Ponta înaintează cu pași mici, dar siguri spre a duce la bun sfârșit programul guvernului USL și până acum.a demonstrat că are o echipă bună și unită.
Oare? Tocmai am aflat ca e alunecare de teren, si mai sunt cativa cm de pamant sub talpile lui Ponta. Era prea frumos sa fie si adevarat, ca in sfarsit cineva sa mai faca ceva si in aceasta tara. Tot ZEUS e invingator.( Adevarat a inviat si sapa tare.
Cu procurorii nu ma mir, doar la noi s-a nascut MIORITA.
“Unde nu e moral e coruptiune si o sotietate fara printipuri , care vasazica nu le are …” a spus cineva ca murit Caragiale ? nu Caragiale e cu noi si in societatea noastra .