părerea mea – taxa pe animale, alegeri simultane, coplata

Încep azi o nouă rubrică pe blog, în care voi comenta pe scurt câteva subiecte fierbinţi, controversate, care înfierbântă spiritele, la televizor şi, mai ales, în aşa numita social media. Din punctul meu de vedere, ele nu merită un editorial întreg, aşa că o să mă rezum la a-mi argumenta pe scurt, obiectiv sau/şi subiectiv, părerea.

Taxa pe animalele de companie – Sunt pentru instituirea ei, aşa cum există în alte ţări civilizate, la o valoare scăzută. Animalele de casă consumă, ca orice fiinţă vie, căldură, apă, lumină, fac mizerie pe holuri sau în lift, beneficiază de serviciul de salubritate. Veţi spune că toate astea sunt mici cantitativ. Da, de acord. Dar asta nu înseamnă că nu există. Mai ales când numărul necuvântătoarelor sau talia lor sunt semnificative. Iar banii ar trebui folosiţi pentru curăţarea străzilor de excrementele pe care stăpânii iubitori dar necivilizaţi nu se obosesc să le strângă. Sau pentru amenajarea în parcuri a spaţiilor speciale de joacă pentru patrupede. Şi, de ce nu, pentru rezolvarea problemei comunitarilor, că doar aceştia nu sunt paraşutaţi dintr-un alt univers, tot animale de companie au fost la origini!

Alegeri simultane – S-a aruncat pe piaţă, ca un balon de încercare, ideea comasării scrutinului prezidenţial cu cel pentru Parlamentul European, urmând ca noul preşedinte ales în mai 2014 să stea să fluiere prin grădină până i se eliberează biroul, adică în decembrie. Sigur că ideea e strict politică, dar e caraghioasă. În America, există un interval de două luni între desemnarea câştigătorului în alegerile prezidenţiale şi depunerea de către acesta a jurământului. Dar acolo este justificată de dificultatea şi complexitatea procesului de transfer de putere între fostul şi viitorul lider al celei mai puternice ţări din lume. La noi, în schimb, alesul, dar încă neînscăunatul preşedinte, ar ieşi toată ziua în public să critice, în baza proaspătului suport popular, deciziile de pe finalul mandatului actualului, dar deja fostului, şef de stat. Să-l certe că-i strică moştenirea. Mai mult, aşa cum ştim că se întâmplă la români, vor apărea probleme în împărţirea fidelităţii structurilor din subordinea preşedinţiei, servicii secrete, DNA, Parchet General, care nu vor şti cum să se împartă între viitorul-actual şi actualul-fost.

Coplata în sănătate – Nu sunt de acord cu ea, aşa cum nu sunt de acord cu tot sistemul de la noi, care nu ţine cont de sumele plătite obligatoriu la asigurările de sănătate. Toţi au parte în spital de aceleaşi condiţii, fie că li se opresc lunar 50 de lei, fie 500. Dacă vor mai mult, trebuie să scoată bani din buzunar. Teoretic, această coplată, relativ mică, îi va scuti pe pacienţi de umilinţa de a-şi cumpăra singuri feşe sau siringi sau catetere. În realitate, ştim că nu se va întâmpla asta. De aceea, sistemul trebuie schimbat radical, prin stabilirea unui pachet minim, decent, de servicii medicale, pentru care toată lumea să plătească la stat o anumită sumă, urmând ca diferenţa până la cât li se opreşte acum din salariu să fie dată la alegere, dar obligatoriu, unei companii de asigurări private.

***

Dacă doreşti să fii informat/ă rapid despre noile postări de pe acest blog, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu sant de acord si cu coplata , va lamuresc si de ce . Sant operata pe cord deschis din septembrie 2005 . Am urmat monitorizare post operatorie prin policlinica de stat : du-te si fa programare , stai la coada , in ziua programata stai ca prostu ca vin cunostinte si alte rubedenii intra tu tot afara esti . Daca ai o urgenta te duci la medicul curant in spitalul in care lucreaza si stai pe coridoare pana-si termina vizita si restul ca apoi sa-ti spuna ca e tare ocupat si te cheama maine daca intre timp nu faci o minune si ajungi lesinat pe pat daca e liber , daca nu e bine si pe targa .
   Asta am patit cu iubitul medic curant , am facut la 10 zile dupa operatie febra si mi-a spus ca nu am nimic sa merg linistita acasa , apoi seara la orele 20 ajung in spitalul judetean in urgenta cu pericardita si pleurezie dreapta , de am dormit in scaun 5 nopti sub tratamentul [ multumesc medicilor ] dat .Daca eram tratata din timp , nu stateam 6 saptamani in spital pentru neglijenta in serviciu al medicului curant .
   La spitalul judetean si la pneumo am avut parte de medici unul si unul . Desteapta de mine dupa ce m-am facut bine am mers iar la acelesi cardiolog , nu am nevoie de tratament , sa stau linistita pana dupa o luna fac ATAC ISCHEMIC CEREBRAL cu pareza pe dreapta din lipsa de tratament cardiologic .
   Dupa acest episod am revenit la medicul din sp jud si sant bine mersi , nu am mai facut nimic in forma grava , nu sant apta de serviciu dar inca nu am nevoie de insotitor ………..ma descurc cu intretinerea casei la curatenie si mancare , aprovizionare .
   SANT DE ACORT cu coplata si cu internarile de o zi sau doua pentru ca se cheltuie mai putin cu un pacient in faza acuta a bolii , decat daca boala s-a instalat bine-merci de o saptamana sau doua .

  2. NU sunt de acord cu taxa pe animale. Eu am patru caini, inregistrati la ACHR, platesc anual taxa, iar ACHR la randul sau plateste impozitul la stat. Asta in primul rand.
   In al doilea rand, posesorii de caini comunitari, ca sa zic asa, nu au grija sa-i sterilizeze, desi periodic se fac sterilizari gratuite, cu toate acestea ei nu-si duc cainii, ii lasa sa se inmulteasca aiurea si apoi arunca puii in strada. Cand vor afla ca au de platit bani pentru cainii lor, ii vor arunca in strada si pe acestia, acestia iar se vor inmulti aiurea si strazile vor fi iar pline de caini nedoriti. Cred ca aceasta masura se doreste a fi luata pentru a umple cuiva buzunarele.
   Nu aceasta este solutia.
   Cat despre co-plata, NU sunt de acord, atata timp cat platesc de ani de zile prin retinere din salariu contributia la fondul de sanatate. Am pretentia ca atunci cand am nevoie de un doctor in spital, sa fiu tratata asa cum trebuie, avand in vedere ca am platit pentru asta. Nu sa fie folositi banii mei pentru a scoate din coma alcoolica un betivan care a doua zi o ia de la inceput.

  3. Aberatii si manipulari copilaresti ale politicienilor romani . Modalitati de a baga mana inca o data in buzunarul cetateanului ca rezultat al incompetentei manageriale. De ce nu vin propuneri de cum sa se produc a bani nu de cum sa-i mai ciordeasca prin inventarea de taxe si taxute. Maine poimaine o sa ne trezim si cu taxa pe sex( care a mai fost odata – celibatul cum era numita inainte de ’89). Daca locuiesc la curte animalele ce statut au? Aerul si caldura cui le consuma? Alegeri simultane? Se incearca o noua manipulare cum a mai fost si a tinut. Ati uitat? Coplata, gaselnita de manager prost de ati ciordi niscaiva banuti banuti. COMPETENTA, CINSTE, CORECTITUDINE, SERIOZITATE, DISCIPLINA, ORGANIZARE, CONTROL, SCOATEREA POLITICULUI DIN MANAGERIATUL ORICAREI INSTITUTII DE STAT SI BINEINTELES RECOMPENSAREA SALARIATILOR CA IN RESTUL TARILOR MEMBRE UE ..