opriţi nemernicii de pe şosele!

Avea 59 de ani. Cu câteva ore înainte primise, probabil, multe urări de “la mulţi ani”. Le făcuse, la rândul ei, celor dragi. Sărbătorise, poate, alături de aceştia trecerea în noul an. Închinase un pahar cu vin pentru sănătate, că-i mai bună decât toate. Dimineaţa, la 7 fără 10 minute ieşise afară. Cine ştie, poate să ia aer sau să se întoarcă acasă, după ce petrecuse cu prietenii. N-a mai apucat, pentru că a fost ucisă pe trecerea de pietoni de un şofer beat şi cu permisul suspendat!

Vă sună cunoscut? Din păcate, mie da. Pentru că, mai ales în 2013, am avut de dat multe, mult prea multe ştiri asemănătoare. Fie că victima era femeie sau bărbat, de 19 sau 59 de ani, mai întotdeauna criminalul era un şofer băut, fără carnet sau vitezoman. Sau toate trei la un loc.

În acest caz, însă, există un amănunt care m-a făcut să scriu aceste rânduri. În 7 ani de condus, nemernicului i se ridicase permisul de 7 ori! Şapte ori! În majoritatea situaţiilor, pentru conducere sub influenţa alcoolului. De aceea, nu vreau să vorbesc despre el. E un nemernic precum toţi nemernicii: lipsit de responsabilitate, de respect pentru reguli sau măcar pentru viaţă. Un exponent al subspeciei care, în timp ce se târăşte în bezna lipsei de conştiinţă, ucide. Pe ăştia nu prea-i poate vindeca nimic. Sau nimic din ceea ce poate face o societate civilizată.

Ceea ce ar putea face, în schimb, o societate civilizată, ceea ce e obligată să facă, e să protejeze oamenii corecţi, care traversează pe zebră, de astfel de specimene. Şi pentru că nu s-a inventat încă dispozitivul prin care viitorii ucigaşi decervelaţi să fie depistaţi înainte de a se naşte, măcar să ia măsuri imediat după ce au dovedit că au în ei sămânţa tragediilor pe care le vor provoca la un moment dat! Cam de câte ori trebuie prins un individ beat la volan şi încălcând regulile de circulaţie, pentru a fi îndepărtat definitiv de potenţiala armă a unei posibile crime?

O să-mi spuneţi că asta e legislaţia! Ei bine, aici e problema! Că nu foarte de demult, o grămadă de aleşi ai poporului se dădeau de ceasul morţii de grija celor care încalcă normele rutiere. Că, săracii, nu ar putea plăti amenzi prea mari, că, amărâţii, nu pot sta fără carnet prea mult timp! Pentru câteva voturi în plus, de la inconştienţii care vor musai să conducă după ce-au tras la măsea, au îmblânzit codul până l-au făcut hârtie igienică!

Despre ei am vrut să scriu… despre cei pe care, dacă i-aş vedea la faţă, i-aş întreba dacă nu cumva, măcar un pic, se simt complicii nemernicilor care ucid pe şosele.

PS. Aici găsiţi mai multe specimene şi mentalităţi!

Categorii: specimene şi mentalităţi, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Nu o sa iau in niciun caz apararea bizonilor bauti,fara permis,sau a teribilistilor cu audi/bmw si alte torpile ce nu le pot controla.DAR:
   Pietontii au partea lor de vina. Instinctul de auto-conservare,bunul-simt elemenar,nu prea exista,in special la femei: stiu ca e trecere de pietoni si de a naibii parca nu se asigura,sa se holbeze cat de cat in stanga si in dreapta. Stiu ca suna cinic,dar intocmai asa e si realitatea.
   Si “articolul” asta e un fel de jelanie specifica muierilor,care spune cu alte cuvinte ca apa e uda,dar nu vine cu solutii.Legi is,problema e ca smecherii intotdeauna or sa scape.Asta pentru ca opinia publica e amnezica si in niciun caz solidara pe termen lung.Vreti nu vreti,e o problema ce ne caracterizeaza ca popor.Si asta nu doar in domeniul rutier.

   1. Mi se pare culmea mizeriei sa sustii ca un om care traverseaza regulamentar are cea mai mica vina in uciderea sa de catre un nemernic beat!
    In rest, credeam ca e la mintea cocosului care sunt solutiile: legislatie mult mai severa, care sa nu permita ca un individ sa mai conduca dupa ce i se ridica permisul pentru alcool.
    PS. Misoginismul tau e penibil.

  2. Cred ca nu se simt defel complici desi sunt in mod cert complicii soferilor ucigasi. Dovada stau cei ce au pierit nevinovati.
   Categoric legea nu e buna. Dupa multe recidive si ucidere din culpa cred ca legea ar trebui sa prevada anularea definitiva a permisului de conducere si abia apoi pedeapsa cu inchisoare cu executare. Orice condamnare cu suspendare este mult,mult prea blanda pentru indivizii recidivisti.