Oameni în fața cărora m-aș ridica în picioare (22)

Ryan Hreljac are 25 de ani. Trăiește în Canada, acolo unde s-a și născut, într-o familie cu un nivel obișnuit de viață. Nu i-a lipsit niciodată nimic. Și, precum cei mai mulți copii din lume, a considerat că așa e firesc. Sau, cum spun anglo-saxonii, ”he took it for granted”. Până într-o zi, cînd, la 7 ani, în clasa I, a auzit-o pe învățătoare povestind cum, în Africa, mulți copii sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pentru a bea apă. Și aceea, de cele mai multe ori, murdară. Ceea ce explica multe din bolile lor și, mai ales, rata deceselor premature. În pauză, a numărat pașii până la cișmeaua din curtea școlii. Și, pentru prima dată, a realizat că nu pentru toți copiii din lume lucrurile sunt la fel.

A mers acasă și a început să-și bată părinții la cap să-l ajute. Aceștia s-au gândit să-i dea mai multe responsabilități prin și pe lângă casă, pentru a câștiga niște bănuți. Ryan voia să strângă suficienți pentru a plăti săparea unei fântâni în Africa. Credea că asta va rezolva problema apei pentru copiii de acolo. După 4 luni avea 70 de dolari. A fost momentul în care a aflat că, pentru un puț în Uganda, ar avea nevoie de cel puțin 2000 de dolari. Credeți că s-a descurajat? Vă amintesc, avea doar 7 ani și nu-i lipsea nimic! A început să meargă din clasă în clasă, apoi din școală în școală, la cluburile elevilor și la locurile de joacă din parcuri. A povestit oricui era dispus să asculte ce vrea să facă. Și a reușit să strângă banii pentru fântână. care s-a și construit la Școala elementară din Angolo, Uganda.

Așa s-a născut Ryan’s Well Foundation (Fundația Fântâna lui Ryan). Astăzi, el a terminat cursurile Colegiului Regal din Halifax, fiind licențiat în Dezvoltare Internațională.

Ryan și Jimmy, la prima lor întâlnire, în Uganda, în anul 2000.

Ryan și Jimmy, la prima lor întâlnire, în Uganda, în anul 2000.

Dar, în tot acest răstimp, a călătorit în întreaga lume, vorbind la o mulțime de reuniuni pe tema sărăciei și a aceesului la apă și hrană. Și, desigur, a strâns bani pentru a construi puțuri în Togo, Burkina Faso, Haiti, Ghana, Kenya.

Mâna lui dreaptă este un tânăr de vârsta lui, Jimmy Akana, unul dintre beneficiarii primei fântâni costruite din banii lui Ryan. Un ugandez care a corespondat mult timp cu Ryan, povestindu-i cum e viața în satul lui. La 12 ani a fost răpit de rebeli, dar a reușit să scape și, cu ajutorul unui coordonator din cadrul Fundației, a ajuns în Canada și a fost adoptat de familia lui Ryan. Astăzi, face tot ce poate pentru a ajuta la reușita proiectelor fratelui său. Aici găsiți unele dintre ele, cele în derulare.

Pentru toate acestea, Ryan Hreljac, mă ridic în picioare în fața ta!

PS. Click pe poze pentru a le vedea mari.

Categorii: Oameni
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. In Romania avem apa peste tot si nu avem nevoie sa ne stresam ca si canadianu.
      Problema este de umanitate care a disparut contra banilor si a furtului zilnic necesar pentru a fi cu un pas mai sus ca vecinu sau ca Becali.

      Ce modele sa avem in Romania ?