oameni în fața cărora m-aș ridica în picioare (19)

Trăim o epocă paradoxală. Deși, tehnologic, am cam depășit proiecțiile imaginației bunicilor noștri, la nivel uman continăm să fim tributari mentalităților de ev mediu. De aceea, poate, în secolul 21 continuă să moară oameni în conflicte religioase. Și teama de cel care crede în altceva decât tine a depășit-o, în multe colțuri ale globului, pe cea de boli sau sărăcie. Iar simboluri gândite pentru comuniune umană au devenit surse ale intoleranței.

Poate de aceea a făcut mare vâlvă gestul unui tânăr indian de 22 de ani din Noua Zeelandă, Harman Singh, de religie sikh. Pentru cei care nu știu, aceasta este printre cele mai ”tinere” religii monoteiste din lume, născută în secolul al 15-lea, pe teritoriul actualului Pakistan. Are azi în jur de 30 de milioane de adepți în întreaga lume. Pe toți îi poți recunoaște după două lucruri: părul lung și turbanul cu o formă specială, numit dastaar. Acesta din urmă este un simbol al sfințeniei, respectului de sine și al onoarei. Purtarea lui e obligatorie pentru toate femeile și bărbații sikh, care nu au voie să-l dea jos decât în intimitatea casei lor, când sunt singuri. De obicei, doar când își fac baie. Acest lucru a dus la numeroase conflicte legale în țările în care trăiesc importante comunități sikh. Într-un final, până și tradiția soldaților Reginei Angliei a trebuit să se încline: în 2012, i s-a permis unui membru al gărzii scoțiene să păzească Palatul Buckingham purtând pe cap un dastaar în locul celebrei căciuli din blană de urs!

V-am spus toate acestea ca să înțelegeți greutatea gestului lui Harman, care, poate, unora le va părea minor. În pofida restricțiilor de care v-am vorbit mai sus, nu a ezitat să-și dea jos turbanul pe stradă și să-l pună sub capul unui copil de 5 ani lovit de o mașină.

Harman studiază economia la o școală din Auckland și trăiește în condiții foarte modeste. Doarme pe salteaua pusă pe jos, iar toată mobila lui constă în câteva scaune și o măsuță de plastic. Părinții băiețelului n-au avut ce să-i dăruiască în semn de mulțumire. Doar niște flori, un balon și o scrisoare de mulțumire. Dar, după ce gestul lui a devenit viral, un om de afaceri local i-a dăruit mobilier adevărat, lucru care l-a emoționat până la lacrimi pe tânăr. El povestește că a primit mii de mesaje de felicitare pentru gestul său. ”Dar eu n-am făcut decât ceea ce era normal să fac”, spune de fiecare dată când vine vorba de reacția extraordinară pe care au avut-o oamenii de pe rețelele de socializare sau din comunitatea în care trăiește.

Iată un om care a înțeles că nici tradițiile, nici ritualurile, nici interdicțiile religioase nu sunt mai importante decât viața unui om. Și că niciun dumnezeu, indiferent de numele pe care i-l dai, nu te va pedepsi dacă încalci canoanele inventate de oameni în numele lui.

Pentru toate acestea, Harman Singh, mă ridic în picioare în fața ta.

PS. Click pe poze pentru a le vedea mai mari!

Categorii: Oameni
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: