numai în România (9)

De câțiva ani încoace, în vocabularul românilor a intrat un nou cuvânt: anvelopare. Sau, mai ca în documentele oficiale, izolare termică. Toți cei care stau la bloc visează la căptușeala aceea de polistiren care să le reducă facturile la încălzire. Primarii promit în campanii că o să rezolve tot orașul sau sectorul, pe banii statului sau ai UE. Și oamenii îi votează, pentru că au auzit ei de la prieteni că e adevărată chestia aia cu întreținerea mai mică. Deocamdată nu știm cât o să dureze lucrările făcute și dacă, nu cumva, în câțiva ani, vreun vânt mai puternic nu va desprinde de pe fațade plăcile tencuite și vopsite în toate culorile curcubeului.

Dar, deocamdată, e o frenezie de a anvelopa cât mai mult și cât mai repede. Uneori, însă, totul capătă dimensiuni hilare și apar situații penibile. Precum cea de la Craiova unde de entuziasmul autorităților locale de a asigura tuturor confortul termic vor beneficia și cei plecați la cele veșnice. Sigur, pământul e rece, mai ales iarna, dar izolarea gardului cimitirului n-o să rezolve problema!

Zidul stătea să cadă pe anumite porțiuni și, așa cum e firesc, consiliul local a decis refacerea lui, din motive estetice, de siguranță a trecătorilor și de respect față de simbolistica spațiului împrejmuit. Până aici, toate bune și normale. Doar că, luați de val, responsabilii de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ au decis că lucrarea poate fi încununată cu o termoizolare serioasă, care să facă cinste urbei! Așa că muncitorii s-au apucat de treabă, după cum se poate vedea și în imagine.

Desigur, cimitirul Sineasca e cel mai mare din Craiova și, din câte se pare, un loc de veci costă aici câteva mii de euro. Preț care, evident, va crește, țințnd cont de îmbunătățirile aduse. Deh, ca și în lumea viilor, confortul se plătește. De aceea, locuitorii așteaptă cu interes următoarele inițiative ale autorităților, de instalare a aerului condiționat pentru perioada caniculară, a gresiei porțelanate pe alei și a internetului de mare viteză.

Categorii: specimene şi mentalităţi, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. In fapt este vorba de un caz penal in care parchetul va trebui sa se autosesizeze privind fraudarea banului public. Chiar si in cazul locuintelor efctele nu au fost cele scontate datorita calitatii dezastruoase a lucrarilor, lipsei calculelor si a unor masuratori post lucrari ca sa se vada efectul obtinut. Au fost declarate ca respectivele cladiri trec din clasa D in A si au trecut efectiv in C sau B. Se numara pe degete cladirile care au realizate conditiile tehnice ale termoizolarii.