numai în România (4)

Nea Victor din Breazu, judeţul Iaşi, a ajuns, fără voia sa, personaj într-o ştire care, cu greu, ar putea fi imaginată într-o altă ţară decât România. Asta l-ar putea face mândru, dacă nu i-ar face viaţa un chin. Ei bine, el s-a trezit peste noapte cu un mormânt în curtea proprie, de care nu poate scăpa sub nicio formă. Cea îngropată acolo nu-i e rudă, nici cunoştinţă, ci o străină care s-a sinucis.

Povestea ar fi amuzantă, dacă n-ar fi tristă. Bărbatul a cumpărat acum 13 ani o bucată de pământ lângă Biserica Naşterea Maicii Domnului. Numai că trasarea “hotarului” dintre cele două proprietăţi a născut discuţii în contradictoriu. Şi, pentru că cel mai tare face legea, omul s-a trezit în curte cu noul gard al cimitirului lăcaşului de cult. După mulţi ani de ciondăneli şi negocieri sterile, instanţa i-a dat dreptate şi oamenii domnului au consimţit să mute gardul, dar i-au lăsat vecinului o amintire: un mormânt al unei femei care şi-a luat viaţa.

Ei bine, de 9 ani, omul se chinuie să rezolve problema, dar e cu mâinile legate, deşi justiţia s-a pronunţat asupra mutării osemintelor. Problema e că, dacă face asta singur, se va trezi dat în judecată şi, cel mai probabil, condamnat pentru profanare de morminte. Pentru că, potrivit cutumelor şi legii, rămăşiţele pământeşti ale unui om nu pot fi mutate decât la cererea rudelor. Care, influenţate de biserică, nu vor să-şi dea acordul. Deşi, acum, ele nu mai au acces la mormânt, pentru că e, nu-i aşa, pe o proprietate privată, înconjurată cu gard. Nu degeaba se spune că încurcate sunt căile Domnului!

Categorii: specimene şi mentalităţi, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Intrebare : Mai avea loc aceasta intamplare stranie , daca si acolo ar fi existat Carti Funciare ????