nu citiţi, că vă prostiţi!

Mai ţineţi minte zicala strămoşească “cine are carte, are parte”? Uitaţi-o! Voi, cei care v-aţi născut după ’89 şi care n-aţi prea auzit-o, nu vă bateţi capul cu ea. E adevărat că nu se specifică de ce anume ai parte, dar experienţa proprie mă face să cred că e vorba de belele. Cu cât citeşti mai mult, cu atât ţi se destupă mintea şi cu atât ai mai multă nevoie de răspunsuri. Cu cât citeşti mai mult, cu atât viziunea despre lume devine mai amplă, cu atât înţelegi mai multe lucruri şi, implicit, starea de angoasă este mai accentuată.

Dar, din fericire, noile generaţii scapă, încet, încet, de asemenea pericole. Responsabilizarea, desuperficializarea, înţelegerea, cunoaşterea sunt piedici serioase în parvenirea în viaţă şi sigur duşmani declaraţi ai societăţii tabloide şi consumiste multilateral dezvoltate. Cum spuneam, aleluia, devenim o populaţie ale cărei idei sunt aproape exclusiv generate şi transmise de televiziuni şi ai cărei eroi nu mai sunt Harap Alb, D’Artagnan, Căpitanul Nemo, Robin Hood, ci florin salam şi bianca drăguşanu. Povestitorii despre oameni şi vremuri nu mai sunt Jules Verne, Dumas, Steinbeck, Hugo (şi adăugaţi voi), ci măruţă, ionescu, capatos, artene, gherghe. În loc de gânduri, trăiri, idei, emoţii, imaginaţie… avem acum chiloţi, silicoane, curvăsăraie şi parvenitism. Dar destul cu consideraţiile, să trecem la cifrele care le-au inspirat:

Institutul Român de Studii Sociale a publicat rezultatele unei cercetări privind interesul românilor pentru lectură.  50% dintre cei intervievaţi nu au citit nici măcar o carte anul acesta, în timp ce 21% au reuşit să termine una, cel mult două. Desigur, în acestea intră, probabil, volumaşele care te învaţă cum să te prefaci ca să-ţi atingi obiectivele şi cum să-i tratezi pe ceilalţi ca să-ţi mănânce din palmă. Din totalul celor care au binevoit să răspundă, 15% au citit 5 sau mai multe cărţi, iar 11% au citit 3 sau 4 cărţi. Dacă scădem din aceste procente numărul celor care “înfloresc” interesul lor pentru cuvântul tipărit (din motive despre care am  vorbit aici), rămânem nu cu puţini, ci cu înspăimântător de puţini. E adevărat că rata cea mai scăzută de necititori (32%) se înregistrează la categoria de vârstă 18-30 de ani. Probabil că aceştia au socotit şi manualele de şcoală sau facultate. Păcat, însă, că studiul nu i-a vizat şi pe cei de 8-15 ani. Sau au fost şi ei întrebaţi şi cercetătorilor le-a fost ruşine să publice rezultatele?

Nici nu ştiu dacă merită căutat un vinovat între părinţi. şcoală, televiziune sau edituri multimilionare care scot cărţi la preţuri prohibitive. Sunt toate la un loc. Nici nu ştiu dacă mai e ceva de făcut pentru a schimba situaţia. Asta ar presupune o reformare profundă a societăţii, a şcolii, a sistemului de reguli, merite şi valori care asigură reuşita în viaţă. Acum, serios, cine s-o facă? becali şi diaconescu?

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Deci, ca sa zicem Asa, print urmare, ……
   Cartile sunt frumoase, dar necesita timp.
   Timp = bani
   Concluzie
   Romanii sunt saraci
   Cine i-a saracit?
   Aia care s-au imbogatit .
   De ce?
   Ca så fie toti la fel ca ei, adică prosti.

  2. Buna ,Sistemul prost de televiziune si lipsa de interes a guvernului a dus la o scadere drastica a invatamintului la noi in tara ……Lipsa unui trai decent a dus la preocuparea oamenilor,in special a tineretului la viata actuala din romania ……….

  3. totul pleaca de la cei 7 ani de acasa,care nu mai sunt demult. Familia trebuie sa aiba o mai mare influenta,nu parintii sa dea vina pe scoala…Cam de aici pornesc problemele…

  4. Buna,
   E ingrozitor de adevarat….si mi-au dat lacrimile,probabil de neputinta…
   Copiii nu mai citesc din cauza scolii care este cumplit de grea. Multa materie,la un nivel mult peste puterea lor de intelegere, cu profesori care nu isi prea fac treaba, cu parinti care vor mult prea mult. Si cu putinul timp liber care le mai ramane ce sa faca: inot, tenis, pian, baschet, maidan, TV, calculator
   sau citit? Cred ca 1% alege cititul (si procentul respectiv va fi alcatuit din fete).

  5. Parerea mea este ca totul tine de EDUCATIE.Cum educatia este la pamint,ceea ce se intimpla este normal.De la vocabularul tinerilor format de scrisul mesajelor pe telefonul mobil,la lipsa de interes a profesorilor, care nu sunt platiti si care sunt jigniti de o parte din elevii lor, prin afisarea unui lux obtinut prin frauda de parintii lor.Lipsa de respect fata de batrini (remarcat pina la virful societatii).Se promoveaza manelismul ,birfa,scandalurile,etc ,in detrimentul frumosului,a normalului.Vinovatii suntem NOI TOTI pentru ca asistam nepasatori neluind ATITUDINE fata de ceea ce nu ne convine.Noi dorim ca CINEVA,sau CEVA sa ne aduca acel ceva dorit de toti (normalul) si asta nu se va intimpla niciodata. SFATUL meu este LUATI ATITUDINE atunci cind cineva arunca un ambalaj pe jos,sau vorbeste urit,sau jigneste sau ….sau…cu orice risc.