n-aveţi vreun primar japonez, să-l punem preşedinte?

Am considerat mereu Japonia ca fiind leagănul unei mari civilizaţii. Începând cu cărţile adolescenţei ale lui James Clavell şi ajungând până la filme precum Okuribito, detaliile despre societatea niponă m-au fermecat întotdeauna, poate şi pentru că unele dintre ele rămân, ca european, ermetice. Sunt lucruri care nu-mi plac, precum cruzimea cumplită de care au dat dovadă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, una peste alta, oamenii Ţării Soarelui Răsare rămân pentru mine un etalon de civilizaţie, şi acum nu mă refer la cultură şi tradiţie, ci la nivelul de educaţie şi respect pentru ei şi pentru ceilalţi, la regulile de convieţuire.

Am fost acum câteva săptămâni la unul dintre cinematografele dintr-un mall bucureştean. Am mai scris aici de ce nu-mi place să repet experienţa foarte des. Ei bine, de data aceasta, cred c-am fost maxim 10 persoane în sală. La finalul filmului, podelele arătau ca un coş de gunoi, în care floricelele, sticlele de plastic goale, paharele de carton şi ambalajele de la tot felul de ciocolăţi marcau colorat locurile ocupate până în urmă cu câteva minute de conaţionalii mei cinefili. Dacă le măsurai cu privirea, ai fi putut crede că sala a fost plină de spectatori. Dar asta ţine de o altă tară mioritică. Sincer să fiu, n-am fost foarte mirat, genul acesta de atitudine devenind atât de familiar după ’89, încât nu pot decât să-i înregistrez efectele cu amărăciune şi cu resemnare. Şi să-mi ţin în buzunar fiecare rămăşiţă de hârtie până ajung lângă un coş de gunoi sau, de multe ori, ţinând cont că stau în Bucureşti, până acasă.

N-aş fi scris despre asta, dacă n-aş fi văzut această ştire: Suporterii niponi au curăţat tribunele după partida Coasta de Fildeş – Japonia, din cadrul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. Meci pierdut de selecţionata ţării lor! Au amânat să se ducă să se-mbete de supărare, pentru a lăsa în urmă curăţenia pe care o găsiseră! N-am alte comentarii de făcut, informaţia în sine şi pozele vorbesc de la sine. Poate doar să-mi pun întrebarea din titlu :)

PS. Click pe poze pentru a le vedea mai mari!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Draga Radu, daca echipa Romaniei ar fi fist in locul Japoniei, iti imaginezi ce ar fi lasat superterii romani in urma lor? la suparare ce fac semenii nostrii? sparg, distrug, mazgalesc….. crezi ca ar mai fi stat sa curete ??? eu sunt sigura ca nu! Anul trecut langa blocul unde locuiesc s-a facut un parc , care dupa 2 luni de zile arata de parca era facut de ani …… banci cu scandurile rupte, cosuri de gunoi arse, mormane de coji de seminte, ambalaje de dulciuri……. anul acesta au inlocuit cosurile de gunoi, sunt curioasa cut vor rezista!?!?! L a capitolul civilizatie suntem inca in epoca de piatra!

  2. Romania are foarte multe avantaje fata de celelalte tari de pe alte continente, singurul dezavantaj il reprezinta oamenii.

  3. Nu stiu de ce ar nu am o parere buna despre asia… africa in general, chiar daca lor le merge mai bine parca tot romania are anumite avantaje fata de aceste doua continente…

  4. Educatie superba, principii sanatoase… un popor ce poate fi luat de exemplu.
   Si de undeva din off, parca se aude o voce:
   “Da’ ce frate, o viata avem si pe aia sa ne-o chinuim!”
   Era “un roman in general”!