După cum spuneam şi aici, de vreo 25 de ani nu mai sunt naţionalist :) Mă rezum la a fi patriot. Asta înseamnă şi că nu am sensibilităţi bolnăvicioase vis-a-vis de răutăţi sau lipsă de respect la adresa ţării mele sau a populaţiei sale, manifestate prin stereotipuri superficiale şi generalizări stupide. Dar măgăria pe care i-au făcut-o regizorului Cristian Mungiu doi proşti de la o televiziune franceză m-a enervat destul de tare!
Una e să extrapolezi din exasperare, ignoranţă, motive politice sau comerciale, defectele unor oameni la nivelul întregii comunităţi din care provin. Ea poate fi înţeleasă şi, oricât de deranjantă ar fi, nu te poţi simţi vizat personal, atunci când tu nu le ai (defectele). De altfel, şi noi, românii, o facem între noi. La câte bancuri cu “moldoveni”, “olteni” şi “ardeleni” circulă, s-ar zice că ne dispreţuim profund, grupaţi în găşti regionale. Majoritatea moldovenilor sunt harnici iar oraşele din zona aceea sunt mai curate decât multe din Transilvania. Nu toţi ardelenii îşi dau seama duminica de poanta unui banc auzit vineri. Şi nu toţi oltenii sunt şmecheri sau cam tăntălăi, să scarpine pământul peste care să pună talpa care-i mănâncă.
Să ne-nţelegem! S-a umplut Europa de cerşetori şi hoţi proveniţi din România. Nu toţi sunt ţigani. Sunt probabil, mai puţini decât concetăţenii noştri care muncesc cinstit sau învaţă pe meleaguri străine. Dar aceştia rareori ies în evidenţă, aşa cum o fac, zi de zi, la orice colţ de stradă, mîinile întinse. E greu să nu generalizezi atunci când majoritatea celor cu care te întâlneşti aparţin şi acestei naţionalităţi şi acestei “profesii”. De aceea, nu mă sufoc de indignare când occidentalii nu dau buzna în biblioteci, sau măcar pe net, ca să se documenteze despre diferenţa dintre rromi şi români. În primul rând că nu cred că e chiar atât de mare şi, atâta câtă e, poate fi imputată şi societăţii din care provenim cu toţii. Deci, şi nouă. Sau atunci când, imediat după o ştire cu milogi imunzi, cu buletine româneşti, televiziunile nu difuzează şi un documentar despre Brâncuşi sau Eliade.
Dar să pleci de la un stereotip pentru a lovi un om despre care ştii bine că nu se încadrează în el, e cu totul altceva. Nu poţi să-ţi baţi joc de el doar pentru că e român. Nu poţi să-i ignori reuşitele profesionale, apreciate la superlativ chiar la tine-n ţară. Nu poţi să-l cobori conştient alături de concetăţeni de-ai lui, de care-l despart educaţia, alegerile în viaţă, viziunea şi valorile, talentul şi rezultatele acestuia. Să te prefaci că nu vezi deosebirea dintre Mungiu şi anonimii informi despre care te-ai obişnuit să generalizezi e o dovadă de rea voinţă, nu de ignoranţă sau superficialitate. E vorba de a umili un om, doar pentru că face parte dintr-un anumit popor. Şi doar întâmplător e vorba de cel român.
PS: Mungiu răspunde cu înţelepciune: “Oricât de neinspirate pot fi asemenea comentarii la adresa noastră ca români, cred că e preferabil să nu cădem în acelaşi păcat de a generaliza: nu e cazul să considerăm că francezii – în general – ne detestă sau ne nedreptăţesc. E vorba de stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică”
Domnule Herjeu, ati pus foarte bine punctul pe ” i “: este vorba “despre atitudinea anormala a unor imbecili de la o televiziune franceza” . Poate doar prostia lor ar fi o scuza fata de lipsa de respect de care au dat dovada.
Mai interesant ar fi analiza evolutiei acestor stereotipuri culturale. Daca in 90 nu stiu cum eram perceputi (vacante ieftine la mare?), in 2000 deja eram consacrati “mancatori de lebede” (multumesc FSN & Iliescu), in 2010 suntem “cersetori” (atata vreme cat asta este limba vorbita de majoritatea cersetorilor din marile capitale europene…)
Sunt curios daca in 2020 se va schimba in altceva. :)
Franţa şi în general francezi nu mai merită să ne ocupăm de ei . Istoria lor mai veche sau mai nouă este plină de crime împotriva proprilor săi cetăţeni, care sînt tot mai puţini în raport cu cei care sau aciuit pe teritoriul lor. Păcat de faptul că mulţi romîni încă o mai văd ca pe o regină. Nu contează pentru aceşti….. că mulţi dintre ROMÂNI şi-au adus o mare contribuţie la prosperitatea lor. Dar în primul rînd trebuie să vedem cine sînt acei neica nimeni care ne împroaşcă cu noroi. Nu trebuie ignoraţi şi de fiecare dată trebuie să le replicăm, dar cu inteligenţa care ne caracterizează. Deci ROMÂNI ignoraţi pe aceştia.
Imi pare rau pentru polemica creata.
Mungiu este mandria noastra de regizor roman contemporan,daca francezii nu l-ar fi apreciat n-ar fi fost ales in juriul de la Cannes
Radu Mihaileanu celebritate deja in Franta , filmele lui sunt cunoscute si numele lui de roman apreciat.Palme D’Or nu este pentru oricine.
Ca sa nu mai vorbim de Eugen Ionescu, de Vladimir Cosma.
Francezii apreciaza valorile.
Toata tarasenia se incadreaza in campania internationala de denigrare a romanilor si a Romaniei. Problema este si mai neplacuta pentru faptul ca aceste “acte” de jurnalism s-au copiat si la noi, pentru ca noi nu mai avem producatori de radio si tv, ci doar preluam formate! Mistocareala cu care ne trateaza strainii se poate observa si la personajele care ocupa spatiul de emisie la orele diminetii, la radio, dar si la tv. O mistocareala si o carcoteala la adresa oricui, si mai ales a personajelor de can-can, vedete doar prin faptul sa se aude despre ele si despre actiunile mondene! O denigrare a tot ceea ce este romanesc, creandu-se impresia falsa ca acestea sunt modelele de urmat in viata, in timp ce premiile internationale obtinute de romani, sau stirile pozitive, sunt prea putin mediatizate, pentru ca respectivele persoane nu-si au sanii la vedere, ultima limuzina sau vreo gaina cu sange albastru ca accesoriu vestimentar. Ma nemultumeste ca sunt printre acesti moderatori sau realizatori de matinale oameni cu pretentii de educatie si probitate, dar se coboara la comentarii de cartier, ca sa ma exprim elegant! Prostitutia poate lua, cred, forme multiple, daca poti presta astfel de roluri pentru suma potrivita! Si daca ai nostri ne (se) improsca cu laturi zilnic, ce pretentii sa avem de la altii?! Ca sa fii respectat, mai intai trebuie sa te respecti tu insuti…