mulţi americani se cred conduşi de oamenii-şopârlă!

Admir Statele Unite din multe puncte de vedere. Şi, mai ales după ce-am stat acolo 6 luni (e adevărat, nu e foarte mult), am scăpat de multe idei preconcepute şi am ajuns să apreciez modul în care e construită societatea americană şi felul în care încearcă să-şi gestioneze defectele şi să-şi repare greşelile. Chiar dacă exportă la greu în întreaga lume multe alte tare. Oricum, pe seama nivelului mediu de educaţie al oamenilor de acolo s-a glumit mult. Uneori pe drept, alteori nu. De data asta, avem şi date ştiinţifice, aşa cum numai o cercetare sociologică poate naşte :)

Public Policy Polling (PPP), o firmă serioasă de sondare a opiniei publice, care a reuşit să prevadă cu mare acurateţe rezultatele prezidenţialelor de anul trecut, în toate statele (!), pune oamenilor, din când în când, nişte întrebări mai… năzdrăvane, doar aşa, ca să vadă cam cum gândeşte şi în ce crede cetăţeanul de pe stradă.

Astfel, acum câteva luni, după un astfel de sondaj, a reieşit că 37% dintre americani cred că nu există încălzire globală, 29% că există extratereştri, 20% că autismul e provocat de un vaccin făcut în copilărie, 15% că guvernul controlează minţile prin mesaje subliminale transmise prin televizor, 14% că există Big Foot, 13% că Obama este, la propriu, Anticristul, 7% nu cred că aselenizarea din 1969 a fost reală, 5% spun că Paul McCartney (celebrul Beatles) e mort, de fapt, din 1966! Şi, cireaşa de pe tort, 4% dintre cetăţenii celei mai puternice ţări din lume sunt convinşi că aceasta este condusă de… oameni-şopârlă! Poate procentele nu vi se par mari. Dar înlocuiţi-le cu numărul de persoane: 1% înseamnă puţin peste 3 milioane de oameni!

Acum doi ani, aceiaşi sociologi şugubeţi au vrut să afle cam ce părere au americanii despre treaba pe care o face Dzeu. La întrebarea “Dacă Dzeu există, apreciaţi performanţele sale?”, 52% sunt mulţumiţi, în timp ce 9%, nu. Dacă Dzeu există, aprobaţi modul în care gestionează dezastrele naturale? 50% o fac, 16%, nu. Şi, în sfârşit, dacă Dzeu există, cum credeţi că s-a descurcat cu facerea lumii? 71% sunt mulţumiţi, în timp ce doar 5% cam strâmbă din nas!

În mai, anul trecut, candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, aflat în turneu electoral în Michigan, a scos una dintre perlele lui faimoase (care au contribuit, probabil, la eşecul din alegeri). A spus că arborii din statul respectiv au înălţimea potrivită! Imediat, cei de la PPP i-au întrebat pe băştinaşi dacă ei cred că pomii au sau nu înălţimea justă! Ei bine, 38% au spus că da, 8% că nu, în timp ce 53% nu erau siguri!

Sigur, noi ne amuzăm pe seama americanilor şi-i luăm peste picior. Norocul nostru că în România nu are nimeni bani de aruncat pe astfel de sondaje, că cine ştie ce mai aflam despre noi :)

Surse: aici şi aici.

Categorii: diverse
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. ‘nivel mediu de educatie’ al americanilor? Radu ai fost generos….eu care am trait si traiesc printre ei de multishor as spune ca % dintre americani au un nivel de educatie mult sub medie (care o fi ea) si exemplific: peste 50% dintre american n-au liceul sau daca il au e bine stiut ca liceul lor e sub media europeana…adica e vai de mama lui.

  2. Aia cu ‘cred ca exista extraterestri’ nu mi se pare de domeniul prostiei. Universul este mult prea mare ca sa ratacim doar noi prin el. E o chestie matematica- chiar daca nu stim precis unde sunt si cum arata.

  3. Salut, cu trei sunt si eu de acord, extraterestrii, aselenizarea si incalzirea globala. Imi place ca
   sunt sinceri ! In ultima instanta , fiecare cu parerile sale ( sa nu zic pasarica lui). Totusi, unii cred ca au un stol !