“măscăriciul în mov” s-a-nfrăţit cu “ciocoii”

Mizeră e politica asta dâmboviţeană. Plină de impostori şi incompetenţi, de hoţi şi de proşti, incapabili să stea mai mult de 5 minute la aceeaşi masă, fără să-şi dea în cap şi să se trădeze. În schimb, sunt capabili să se certe şi să se porcăiască, după care să se împace şi să se pupe, ca şi când nimic nu s-a-ntâmplat! În numele măreţului interes naţional, desigur! Sintagmele “să scuipi unde ai lins” şi “să pupi unde ai scuipat” au căpătat o altă formă lingvistică, mai puţin greţoasă: reevaluare!

După trădarea liberală şi ruperea USL, social democraţii au avut nevoie de maghiari pentru a fi siguri de supravieţuirea guvernării. Evident, cei care tocmai dăduseră găuri în barcă au sărit cu gura despre “trădarea intereselor românilor”.  Aceiaşi care, câteva luni mai târziu, se grăbeau să se refugieze în marea tabără populară, alături de Viktor Orban. Şi de traian băsescu, cel care nu vrea nici în ruptul capului să-i retragă decoraţia lui Tokes. Acum, tot ei se sucesc şi în consiliile locale şi judeţene, şi, de dragul noilor dar vechilor parteneri de promiscuitate politică, forţează noi majorităţi.

În faţa acestei ofensive “de dreapta”, PSD-ul se dă pe mâna PPDD-ului, acea aglomerare penibilă de neica nimeni, ajunsă în Parlamentul României datorită prostiei votanţilor săi, sensibilă la gargara imbecilizantă a unui “făcător” de televiziune. Şi-uite-aşa, papagalul care îl lingea pe toate părţile pe imundul de la Cotroceni, când îl prindea prin “garsonieră”, cheamă la lupta cea mare şi la întărirea alianţei anti băsescu! Ponta şi ai lui nu mai sunt “ciocoi”, aşa cum diaconescu nu mai e, desigur “un saltimbanc de circ în mov”!

Nu ştiu dacă există în altă cultură zicala “Fă-te frate cu dracul până treci puntea”. Noi tot pe punţi trecem, de vreo 25 de ani, şi tot frăţii cu draci facem. Desigur, fiecare e drac în ochii celuilalt. Şi noi, perfect justificaţi de raţiuni superioare să încheiem şi să desfacem astfel de pacturi, în dispreţul unei minime moralităţi sau decenţe. Dar unii uită că mai există o vorbă… spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti!

Da, eu, într-o lume ideală în care nu voi trăi niciodată, aş fi declanşat alegeri anticipate.parlamentare şi locale, independent de presiunile propriilor baroni (dacă ar fi existat într-o lume ideală). Şi aş fi câştigat, după cum s-a văzut la scrutinul europarlamentar. Şi aş fi restartat guvernarea, fără să fiu obligat să intru în tot felul de combinaţii, pentru a putea ţine, totuşi, căruţa pe drum. Dar ăsta sunt eu, idealistul care bate câmpii despre valori, într-o lume a interesului personal!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Cunosc foarte bine sentimentul decepţiei în general şi în materie de politică, în particular, apropo de subiectul abordat de Radu (chiar dacă fiecare om o trăieşte cu propriile-i particularităţi).
   Disfuncţionalităţile neamului nostru sunt atât de profunde şi de variate, încât nu este deloc surprinzător că şi clasa politică se sincronizează perfect în acest peisaj brownian; poate chiar mai accentuat.
   Nu ştiu care este structura reală, gradul de reprezentativitate, calitatea şi moralitatea parlamentarilor din statele (mai) civilizate, dar, deşi sunt convins că există şi între ei destule „accidente” ale istoriei, sunt convins că nivelul lor de moralitate şi educaţie, având în spate un mai adânc sentiment de responsabilitate, este mult peste cel al aleşilor noştri.
   Cu regret o spun, dar suntem cel puţin aproape la fel de vinovaţi ca şi aleşii noştri. Aşteptăm totul de la ei, fără să ne implicăm deloc. Suferim de tare profunde, achiziţionate în jumătatea de secol al utopiei comuniste (si transmise educaţional, dacă nu chiar genetic). Nu spun că ne merităm soarta, ci că aceasta este consecinţa alegerilor şi acţiunilor noastre, în condiţiile în care nu reuşim să ne modificăm paradigmele de gândire, cele comportamentale. Ne lamentăm că nu ne regăsim în moralitatea lor precară, în lipsa lor de altruism, de responsabilitate etc. dar uităm (sau evităm) să declamăm lipsa noastră totală de implicare, cu excepţia exercitării dreptului de vot. Cum cred eu cu convingere că există cel puţin mii şi mii de oameni mai buni, mai capabili, mai educaţi, mai pregătiţi şi în primul rând mai morali în ţara asta, trebuie să fie şi alţii împărtăşind aceeaşi percepţie. De ce aceşti oameni, în funcţie de înclinaţiile ideologice, stau în expectativă, fără să se angajeze politic (partinic)? Exact din cauza acelor tare pomenite, din cauza modelului cultural în care au fost formaţi. Şi prea multă modestie şi bun simţ strică, dincolo de o anumită limită. Este necesar să ne remodelăm filosofia existenţială (în măsura în care ne mai simţim capabili ori suficient de tineri) şi să ne implicăm prin activism partinic, ca o primă premisă a unei creşteri calitative a reprezentanţilor legislativului românesc. Şi, cel mai important, trebuie pus un accent deosebit pe educaţia tinerelor generaţii, cele care vor da „gestionarii” viitoarelor clase politice.
   Altfel, ne vom plânge la nesfârşit, ne vom consuma nervos şi nu vom pregeta să ne mirăm, cum de sunt posibile asemenea ciudăţenii în politica românească, dar, cel mai grav, vom fi martorii unei nefireşti deprecieri a calităţii generale a vieţii noastre.

  2. Radu, cred ca am trait tradari , fel de fel, in fiecare primavara, sau bine , fie , in firecare an de dupa 89. Si eu gandeam la anticipate, la toate nivelurile , in eventualitatea ca lumea – o lume potrivita , care oare ?- renunta pana si la ideea unei monarhii constitutionale .

  3. Nu pot decat sa iti multumesc ca faci efortul de a formula argumentat motivele care stau la baza frustrarii, scarbei si exasperarii pe care o simtim noi cei care suportam acest dezgustator spectacol si mai ales urmarile lui . Slaba consolare, sa stim ca nu suntem singuri…in singuratatea noastra…

  4. SINT SATUL SI REVOLTAT DE BATAIA DE JOC A PARTIDELOR ,SUBVENTIONATE LUNAR DE LA STAT ,DECI SI DIN BANII MEI :CELE DIN USD SI CE VA IESI DIN CELE DOUA:PNL SI PDL .. DE BATAIA DE JOC DE TARA SI POPOR I,DE DISTRUGEREA A PESTE 6000 DE UI. SI NIMENI NU E VINOVAT ,PRACTICAT IN ULTIMI 25 DE ANI SINT PT. ,MERITOCRATIE /LAURENTIU PRIMO . JOS CU HOTII SI TOTI MAFIOTII !