marea sculptură miniaturală

Suntem atât de obișnuiți cu ”operele de artă” chinezești, făcute la ștanță, încât cu greu vom crede că există artiști care mai fac ceva și cu mîinile lor. Și nu așa, oricum, ci pe măsura istoriei culturale a marii lor națiuni. Lui Zheng Chunhui i-au trebuit 4 ani să desăvâșească această sculptură în trunchiul unui copac de 12,28 de metri lungime și înălțime maximă de 3 metri.

Dar nu datorită dimensiunilor m-am gândit să vă invit să admirați această creație. Ci, mai ales, pentru extraordinara bogăție de detalii ale sale. Veți găsi acolo case, poduri, copaci, animale, nori, corăbii șu nu mai puțin de 550 de oameni, toate făurite la scară redusă de mâna artistului. Astfel încât, într-un mod rar întâlnit, ”micul” și ”marele” reușesc să coexiste, dând acestei opere de artă un caracter unic.

 

Există o tradiție în arta chineză. Aceea de a relua o temă veche și de a o îmbogăți cu elemente contemporane. Astfel, și sculptura lui Zheng s-a inspirat dintr-o pictură datând de aproape 1000 de ani, a lui Zhang Zeduan, în care este redată viața locuitorilor, săraci și bogați, dintr-o zonă riverană, în timpul Festivalului Qingming. Creația originală este considerată ”Mona Lisa chineză”, datorită notorietății sale.

Așa cum era de așteptat, sculptura lui Zheng a intrat în Cartea Recordurilor, fiind considerată cea mai mare realizată dintr-o singură bucată de lemn. Ea se află la Muzeul Palatului din Beijing.

PS. Click pe poze pentru a le vedea mari.

Categorii: imaginaţie şi talent
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: