Abia acum începe adevăratul declin al locatarului de la Cotroceni. Supravieţuitorul a două tentative de demitere şi învingătorul (chiar dacă pe muchie) în două alegeri prezidenţiale începe să piardă controlul asupra uneia din cele două pârghii cu care şi-a exercitat puterea în ultimii 8 ani: justiţia. După eşecul parţial al tentativei de rocadă din vară, între Morar şi Kovesi, strategii de la Cotroceni s-au gândit să aplice acelaşi scenariu şi la Consiliul Superior al Magistraturii, acolo unde lucrurile nu depind decât de membrii organismului, unii dintre ei aleşi şi plantaţi acolo cu grijă, de mult timp.
Prima parte a funcţionat, fosta vicepreşedintă, Hăineală, devenind şefa CSM, în pofida unui vot cel puţin dubios din punctul de vedere al legii şi regulamentelor (cel al procurorului general interimar, acelaşi Morar) şi a cutumelor care prevedeau ca funcţia să revină unui judecător, nu unui procuror. Surpriză, însă! A doua, în care fosta preşedintă, Alina Ghica, trebuia să devină vice… a dat chix. Iar întinderea corzii mai mult decât o permit decenţa şi noile realităţi din ţară a făcut ca atât Ghica cât şi Dănileţ, acest fanfaron narcisist şi caraghios, mare simpatizant al cârmaciului, să fie în pragul excluderii din forul pe care, ani buni, l-au controlat întru slava independenţei justiţiei, atât de clamate de TB şi de goarnele lui isterice.
Votul covârşitor al colegilor celor doi, din judecătorii, în cazul lui Dănileţ, şi din Curţile de Apel, în cazul lui Ghica, au arătat că aceştia nu numai că nu reprezintă casta magistraţilor, dar s-au dovedit incompatibili cu misiunea dată la alegerea lor. Şi-atunci, pe cine au reprezentat ei toţi aceşti ani, dacă cei care i-au trimis acolo îi reneagă în modul acesta categoric? Sigur, răspunsul e evident. Chiar dacă el fusese intuit de mult, în mod subiectiv, în vâltorile luptelor politice din ultimii ani, acum el dă măsura exactă a hiatusului dintre oamenii puşi de TB să conducă justiţia şi cei care, în mod firesc, sunt chemaţi să o înfăptuiască acolo, la bază, în tribunalele din ţară.
Îi va fi greu gărzii prezidenţiale să pună cutremurul din justiţie pe seama noii puteri, deşi va încerca. Şi să dea un răspuns coerent întrebărilor fireşti care se vor naşte în cabinetele europene care au înghiţit prostiile de astă vară, de la referendum. Ştiţi voi, alea cu hoardele de comunişti care dau asaltul asupra ultimei redute independente a statului de drept! Îi mai rămâne lui TB, deocamdată, cealaltă pârghie: serviciile secrete. E de văzut dacă acestea vor putea umple golul lăsat de CSM, DNA şi Parchetul general în strategia lui de a păstra un oarecare control asupra mersului treburilor prin ţărişoară.
***
Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).
Se vede si din comentariile postate frica basistilor de a-si pierde privilegiile, multi din ei fac acum pe impartialii, dar vorba romanului:
,,pestele de la cap se impute,, toata mocirla din aceasta tara pleaca de sus, si tot vorba romanului :
,,au facut din sfanta lege – un rahat de n-ai ce-alege,,
si cata dreptate avea Dan Mihaescu – Dumnezeu sa-l odihneasca ! in scrisoarea deschisa catre Caragiale:
,,Suntem o ţară penală, meştere. De la prezidenţie la govern, toate mangafalele cu foncţii sunt în libertate condiţionată. Nu ştii cum şi cât se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpaţii! Şi toate oalele sparte le plăteşte poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele în Franţa. Visează căpşuni în Spania.
S-au înmulţit nesimţiţii şi proştii şi vorba matale: “Cu prostia te poţi lupta, dar ea întotdeauna învinge!”
……….
Cică dă-i, Doamne, românului mintea de pe urmă şi pe urmă el votează la fel… Într-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancu le. Atunci când ai zis că românul s-a învăţat să aibă din toate câte nimic. În fruntea soţietăţii s-au aburcat mitocanii şi nu le poţi bate obrazul, întrucât (tot matale ne-ai învăţat) mitocanul se naşte jignit.
Încolo, frică ne e că ne-am născut în România şi o că o să murim în Becalia sau Băsescia!
Dar să fim optimişti, că, dacă nu murim, o să fie şi mai rău! ,,
Nu m-astept ca justitia sa-si recapete brusc verticalitatea si sa se bucure de increderea populatiei. Vor fi destule cazuri individuale reprobabile , vor fi destui care vor actiona de pe pozitia unei justitii-stat in stat care abuzeaza cetateanul , fara teama de a plati ( capitolul eroare judiciara e foarte generos ) .
Cu toate astea independenta , pe care justitia e pe cale sa si-o recupereze ramane primordiala , e insusi centrul existentei ei ca justitie . Depinde cum isi vor gestiona acest moment de trezire de aici incolo , stopand odata pentru totdeauna orice subordonare fata de factorul politic . De indata ce TB va pierde controlul asupra varfurilor din justitie si procuratura , va pierde si controlul asupra serviciilor , asupra CCR , ANI si alte instrumente devenite politice . Pana acum informatia obtinuta prin servicii , impotriva adversarilor politici, avea nevoie de bratul unei justitii obediente si santajabile . De aici incolo totul se clatina pentru TB , comanda politica nu se mai finalizeaza .
Nu intamplator , ca urmare a miscarilor din justitie , guvernatorul recurge la intalniri de taina . Nici in visele lui nu s-ar fi gandit sa ceara el intalniri , ba inca in biroul senatorial . Timp de peste opt ani asa ceva nu s-a mai intamplat .
Acum astept cu speranta ca eliberarea justitiei sa se-ntample de-adevaratelea , ca Oana Haineala sa fie revocata , ori acele alegeri sa fie anulate , astept ca numirea celor doi procurori sa nu mai depinda de mofturile lui TB , ca CSM sa se regenereze pentru a functiona cu scopul pentru care a fost creat .
Si desigur astept ca aceasta boala a RO care emana de la Cotroceni sa se vindece . Canta cucuveaua si inca am astfel de sperante .
Bravos!
Justiţia în România este făcută de judecătorii vânduţi salariilor enorme şi intereselor politice. Una din speţele interesante este dreptul muncii.
Au intrat cu picioarele în contractele colective de muncă, nu a mai contat doctrina obligaţiilor stipulată prin contractul sfânt al părţilor, rămasă din dreptul roman. Nu a mai contat că salariaţii sunt bugetari sau extra bugetari. Mint, a contat când a fost vorba de domniile lor şi de grefieri, şi alt personal ce nu trebuia atins. Dar acestea nu sunt discriminări ci simple neconcordanţe, s-au poate frica de mişcările sociale. Din punctul meu de vedere şi cu mare rugăminte către judecătorii tineri, faceţi ce trebuie şi este legal, hotărârile date pe nedrept sunt undeva contorizate. Voi sunteţi viitorul.
Dumnezeu să-i ierte!
Ai perfecta dreptate,Radu Herjeu,in analiza minutioasa asupra justitiei din Romania si subordonarea ei lui TB si acolitilor sai..Sunt semne,semnale pozitive ca justitia se vrea din nou la locul ei,la casa ei,cum s-ar spune.Depinde de judecatori si procurori sa duca actul de independenta al justitiei pana la capat.Este de asteptat ca si serviciile sa se scuture de obedienta fata de TB.Cu cat se va intampla si scest lucru mai curand,cu atat mai bine !