“mă-ta are cratimă”! Copil n-ar fi trebuit să aibă!

Aşa suntem noi, românii. “Cool”! Nu, nu vine de la cultură, ci de le verişorii noştri, englejii! Sau, mai curând, de la fraţii lor vitregi, americanii, că a lor este hegemonia spirituală! Nu mai e mişto să spui mişto, că doar nu suntem rromi, orice-ar zice Ieuropa. Şi-apoi, suntem o naţiune de hipsteri, şmecheri carevasăzică, haioşi daţi naibii, cu ifose intelectualiste şi glumiţe cu fason, ca o bucată de mămăligă cu glazură de ciocolată, ornată cu usturoi. Şi ăştia nu înjură ca la uşa cortului. Ei o fac in-style! Cu cratimă! Şi, cum se skrem unii să pară deştepţi, amuzanţi şi inventivi, cum mai apare un viral taman bun de dezinhibat naţiunea!

O nouă iniţiativă dăşteaptă a făcut valuri, mai întâi pe net, care e mama, sau tatăl a toate cele, apoi, desigur, la televizor. Un român cu talent, că doar nu există şi altfel, s-a gândit să-i înveţe pe băieţii de băieţi cum se scrie corect româneşte, aşa cum i-ar fi învăţat pe ei la şcoală, dacă s-ar fi dus. Şi-au început cu cratima. Sigur, mai întâi ar fi trebuit să explice onor auditoriului ce e aia şi de ce mamele domniilor lor posedă aşa ceva. Şi de ce gagicile lor vor dobândi una, dacă vor deveni mame ale altor băieţi de cartier.

Ideea e că, din motive care rămân obscure şi cântăreţilor (!?), trebuie să ştii să înjuri cu cratimă şi, dacă asta nu se vede în vorbire, să ştii s-o foloseşti cum trebuie pe formularele de angajare la salubritate sau, dacă norocul îţi surâde, la săpat şanţuri. Nu mi-e clar la ce le trebuie unora care-şi bagă şi-şi scot ce au ei mai important şi care vorbesc cu “mă-ta”să ştie la ce foloseşte o cratimă, dar mă îndoiesc profund că îi va ajuta prea tare să ia bac-ul! Sau, dacă l-au luat deja, pe vremea când nu existau camere video, să depăşească stadiul de fideli cititori/privitori de tabloide!

De aceea, campania mi se pare o mare risipă artistică şi spirituală, strică orzul pe gâşte, cum ar zice unii, sau dau mărgăritare porcilor, cum s-ar da alţii deştepţi. Sau strică lăturile pe gâşte? Na, că m-am zăpăcit!

“Decât” în România poţi ajunge vedetă, învăţându-i pe alţii cum să înjure “cratimal” româneşte, ca să nu se facă de “kkt”! Na, c-am rezolvat dintr-un foc şi celelalte nemulţumiri ale băieţaşilor din clip.  Da, da, ştiu, sunt pudibond! Mi s-a mai spus! Dar măcar ştiu cum e cu cratima! Şi, desigur, e mai greu să spui “te iau la cool” în loc de “te iau la mişto”, dar cred c-au prins ideea!

PS. Dacă unii dintre voi nu ştiţi despre ce vorbesc, n-aţi pierdut nimic :) Şi dacă vreţi să ascultaţi cântecelul cel jmecher, căutaţi-l. Eu nu pun aşa ceva pe blog, oricât de educativ ar fi! Nu de alta, dar nu cred că avem acelaşi grup ţintă!

***

Dacă ţi-a plăcut ce-ai citit, poate ar merita să împărtăşeşti asta şi cu prietenii tăi de pe facebook, twitter sau alte reţele de socializare. E suficient să dai share, folosind unul din butoanele de mai jos :)

***

Dacă doreşti să fii informat/ă rapid despre noile postări de pe acest blog, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: anacronic, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. intr-un fel au dreptate. e nevoie de gramatica dar nu sunt convins ca acest clip va educa pe cineva.

   pe de alta parte, internetul are propriul limbaj. iar ei au atacat chestia cu STF, ASL, PLS …

   internautii folosesc shortcut-uri si nu doar cei din .ro.

   hai sa dau 2-3 exemple din engleza care imi vin in minte acum…

   idk – i don’t know

   ic – i see

   cu – see you

   wc- wrong chat

   wts – want to sell

   OMG- Oh my God

   kk – Ok, Ok..

   FU – Fuck you

   si inca ceva, LOL (laughing out loud) a fost introdus in dictionarul oxford

   http://www.adevarul.ro/life/viata/lol_omg_dictionar_oxford_istoric_0_460154003.html

   1. Mai rau este cand aceste prescurtari sunt folosite in necunostinta de cauza. Acum ceva timp – mult – o prietena mi-a scris intr-un mail “lol”. Evident ca am intrebat-o ce naiba inseamna, mai precis, am intrebat ” ce este un lol?”. Mi-a raspuns ” Un fel de fraier.”

  2. Eu ma refeream la un efect gen “Stirile de la ora 5”. Si cei care fac astfel de emisiuni pot spune ca atentioneaza oamenii legat de ce lucruri gresite se intampla in jur. Cu toate astea eu unul nu pot considera emisiunile respective de calitate pentru ca exploateaza aspecte cu “priza” la public in scopul unei audiente crescute.

   1. In stirile de la ora 5 nu vei vedea comentarii sau analize negative la adresa subiectului prezentat. Asta ar fi una dintre diferente.