La mulţi ani, Europă!

Sunt un pro-european din convingere. Mai mult, sunt adeptul unei Europe federale, în care să existe o autoritate centrală puternică, cu atribuţii în politica externă, apărare, taxe şi impozite, educaţie şi sănătate. Nu cred să fi existat în istoria continentului o altă perioadă atât de propice atenuării decalajelor dintre zonele mai bogate şi cele mai puţin avute. Desigur, depinde mult şi de dorinţa locuitorilor acelor areale de a evolua, de a se apropia de un standard ridicat de civilizaţie, de a-şi asuma responsabilităţi şi de a le îndeplini.

Sunt pentru o Europă a tuturor, dar a unor egali în drepturi, în măsura în care se dovedesc egali în respectarea regulilor. Nu te poţi aşeza să mănânci  nespălat pe mâini şi tot tu să te superi dacă ţi se atrage atenţia că murdăreşti faţa de masă sau că tacâmurile nu sunt puse de formă. O casă în care să intri şi să rămâi cu capul sus, nu cu coada sus!

Cât priveşte teama de pierderea identităţii culturale…  şi azi, la mai bine de 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, moldovenii au acelaşi grai dulce, prea puţin contaminat de accentul “oficial”. Şi chiar şi azi, ei prepară mucenicii în acelaşi mod, nelăsându-se asimilaţi de muntenii cei diferiţi, care fierb cocă în apă dulce :)

Mai multe pe acest subiect am publicat anul trecut aici, şi nu are rost să mă repet!

La mulţi ani, Europă!

***

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Subscriu total opiniei lui Doru . Suferim in continuare de idealism , suntem usor de manipulat ( si au trecut , totusi , cei 20 de ani brucanieni ) , Europa nu s-a comportat pana acum ca un partener onest si ,sigur, nu o va face niciodata . Ne vor sclavi . Dar nu sclavi din aceea care isi creeaza stapanul ci niste roboteii tampiti cu vreo 200 de euro pe luna .

   1. Din fericire, nu idealistii sunt usor de manipulat! Ci cei care, cu o viziune ingusta, sunt tributari nationalismelor ieftine. Europa nu ne vrea nici sclavi, nici robotei. Europa poate fara noi. Noi nu suntem in stare sa fim mai mult de atat, cu sau fara Europa, decat o populatie ramasa mult in urma pe scara civilizatiei.

  2. E placuta o Europa unita,la bine si la rau, caci toate natiile au problemele lor,cam aceleasi cu ale noastre :somaj, lipsa finantelor,decalaj enorm intre bogati si saraci, calitate scazuta in domenii cheie:invatamant,sanatate…Iar in privinta delingventilor…sunt peste tot,doar ca in alte state legea e mai”ferma”si mai respectata de majoritate!

  3. Da , am intrat in UE . Colega mea organizase cu aceasta ocazie o activitate la care au participat elevi din mai multe scoli . Cu aceasta ocazie elevii nostri au invatat multe despre tarile care sunt parte componenta a acestei uniuni , a fost frumos … ar trebui sa -i invatam pe cei din generatiile care ne vor inlocui ca nu suntem singuri pe lume , avem obiceiuri diferite dar avem nevoie unii de altii .

  4. In principiu sunt de-acord cu tine in ceea ce priveste unificarea intr-un singur stat cu o singura conducere o singura natiune asa cum trebuia facut demult.
   Nu stiu daca se va realiza acest deziderat, avand in vedere ca statele mari nu prea se inteleg intre ele. Cand spun asta ma refer in special la Anglia care nu doreste sa intre in spatiul Shengen sau sa adere la moneda unica.
   Sa speram ca se va intampla si asta pana la urma…