între harlem shake şi dreptul de a vota

Pentru că e cool să te dai interesat de tineri şi de problemele lor, politicienii îşi pregătesc viitoarele campanii electorale, propunând scăderea până la 16 ani a vârstei la care românii pot vota. La prima vedere, mulţi se vor arăta încântaţi de idee, mai ales cei care se văd brusc băgaţi în seamă şi trataţi ca adulţi, într-o ţară în care sunt obişnuiţi să fie ignoraţi. Şi ce altă formă de a le gâdila orgoliul ai putea găsi, decât să le dai responsabilitatea de a alege preşedintele ţării?

Asta vor europarlamentarul Cristian Preda (PDL) şi deputata Alina Gorghiu (PNL). Aceasta din urmă spune că, statistic, “tinerii încep încă de la vârsta de 16 ani să se implice în activități care, de obicei, constituie apanajul majorilor”. Presupunând că nu se referă doar la relaţii sexuale, băut şi fumat, mă întreb dacă stimata doamnă cunoaşte şi acele statistici care spun că, la adolescenţii români, modelele în viaţă sunt Mutu şi Adi Minune. Sau pe cele care vorbesc despre numărul de cărţi citite pe an. Sau despre scările de valori pe care le au cei mai mulţi dintre minori.

Ciine mă cunoaşte sau e puţin curios de ce fac eu în viaţă, ştie că ultimii 16 ani i-am dedicat tinerilor: ba am scos o revistă culturală care se distribuia gratuit în şcoli, ba am susţinut sute de ore de dirigenţie în zeci de licee, ba am făcut un centru unde elevii aveau acces gratuit la tot felul de cursuri, de la matematică la cântat la chitară, ba am organizat cel mai mare concurs de arte pentru liceeni – LicArt, care ajunge anul acesta la a 12-a ediţie (desigur, nu singur, ci alături de puţini oameni, care gândesc şi simt ca mine).

Deci îi cunosc destul de bine pe cei despre care vorbesc. Le ştiu aspiraţiile, aşteptările şi capacităţile reale. Ştiu să nu generalizez şi reuşesc să văd binele şi într-o mare destul de nămoloasă şi învolburată. Sunt îngrijorat în privinţa viitorului şi a generaţiilor care îl vor gestiona, dar mă chinui să-i stimulez pe cei care pot schimba ceva, astfel încât să nu se adeverească previziunile cele mai sumbre. Prin urmare, departe de mine intenţia de a-i băga pe toţi în aceeaşi oală, dar şi naivitatea de a crede în maturitatea tuturor celor aflaţi la acea vârstă.

Aşa că, înainte de a îmbrăţişa entuziasmaţi, măsurile reformiste, uitaţi-vă la imaginile acestea.

Acum, gândiţi-vă dacă e o idee chiar aşa de bună să le daţi pe mână, acestor tineri, ştampila de vot! Nu e suficient că, din cauza unor legi nescrise ale istoriei, ignorate multe secole de noi, ne bălăcim de 23 de ani într-o democraţie infantilă, gestionată prost de o masă de alegători imaturi? Care au emanat personaje ca TB, Becali, Diaconescu sau Vanghelie? Chiar e înţelept să îi amestecăm în asta şi pe cei imberbi, prin legile naturii şi nu din culpe personale?

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Sa lase copiii sa-si faca scoala. La 16 ani sunt prea mici pentru a vota in cunostinta de cauza, copiii de azi sunt mai inteligenti dar mult mai imaturi decat eram noi la varsta lor, in special baietii. Poate ar trebui mutata varsta la 21 de ani in nici un caz la 16.

  2. Subscriu punctului de vedere al lui Dannyboy! Motivul? Consider ca o persoana trebuie sa-si exprime punctul de vedere atunci cand e capabil sa aiba unul, si cand intradevar face ceva practic pentru el si societate, fie ca-si continua studiile, fie ca lucreaza ca angajat sau privat! Altfel, la cat alcool baga in ei, cu reala si manifesta mandrie, tinerii si foarte tinerii nostri compatrioti, vor fi cea mai ieftina mana de vot, chiar sub nivelul pensionarilor! De regula, pana pe la 21 de ani, traiesc din veniturile parintilor, si principala preocupare este unde sa cheltuie mai repede! Daca unii, prea multi din pacate, nu-si iau studiile, respectiv bacalaureatul, in serios, credeti ca au discernamant in ceea ce priveste reprezentarea politica?! Stiu ca nu sunt toti, dar cred ca cei mai multi nu sunt maturi nici la 18, ori 20 de ani… Iar celor care s-au gandit la aceasta masa de manipulare sa le fie rusine!!!

  3. Desigur e bine ca discutam aceasta tema si la modul serios si cu umor.Dar eu consider ca marea masa a tinerilor scolari de 16 ani nu sunt in masura sa analizeze candidatii,sa inteleaga ,cat de cat,campaniile electorale.Cei de la PDL ar fi instare sa admita votul de la 10 ani ca sa aiba si ei ceva votanti .Cum se pricep ei sa dea stimulente pentru vot ar scoate-o cu telefoane mobile,tablete si ciocolata.Putine tari din lume admit votul de la 16 ani si probabil se bazeaza pe o educatie civica si politica mai elevata.