N-am mai scris de ceva vreme despre politică şi despre personajele ei “pitoreşti” pentru că lucrurile nu fac decât să se repete. Oricât ar părea de ciudat, nu se-ntâmplă nimic nou, ci se pun în scenă aceleaşi scenete vechi menite să distragă atenţia oamenilor de la mirosul capului de peşte. Nu prea mai simt nicio plăcere în a încerca să desluşesc iţele comportamentului celor din fruntea mesei, în primul rând pentru că am senzaţia, din ce în ce mai accentuată, că nu există, de fapt, niciun fel de plan, mai mult sau mai puţin elaborat, şi că, de cele mai multe ori, analiştii “văd” puzzle-uri complexe acolo unde nu e decât haos şi întâmplare. Ei se încăpăţânează să descopere strategii şi viziuni acolo unde nu sunt decât reacţii, toane şi impulsuri.
Cu atât mai puţin am chef să scriu despre ieşirile locatarului de la Cotroceni şi să încerc să le găsesc vreo raţiune. După cum se poate observa cu ochiul liber, omul e departe de marele combinator politic pe care l-au acreditat slugile talibane şi adversarii neputincioşi. Singurul lucru pe care l-a reuşit în 10 ani a fost să rămână la putere prin orice mijloace. În rest, a eşuat în absolut tot. N-a construit nimic şi a condus România fără nicio idee profundă în cap, ci ca un căpitan beat şi legat la ochi. Strategiile lui durau 5 minute, cam cât umorile şi crizele de personalitate. Repet, singura explicaţie a “succesului” lui a fost incapacitatea celorlalţi de a înţelege că el e e gata să facă orice şi să coboare oricât de jos e nevoie.
Aşa că n-o să comentez prea mult apariţia televizată de aseară. A semănat cu cele de dinainte şi, pentru mine, n-a reflectat faptul că băsescu îşi construieşte viitorul politic de după terminarea mandatului. Asta ar presupune o strategie, o rigoare, o logică. Dimpotrivă, mi s-a părut că văd iar un om care se îneacă şi dă disperat din mâini. Devine din ce în ce mai clar că sindromul mesianic e real şi nu doar o găselniţă de a strânge voturi. El nu joacă rolul de singur împotriva tuturor, ci e din ce în ce mai convins că e cel ales să cureţe ţara de demoni. Care sunt din ce în ce mai mulţi, desigur. Ultimul adăugat pe listă este Guvernatorul BNR, pe care, cu ceva vreme în urmă, îl peria pe toate părţile, doar-doar o obţine vreo firimitură din relaţiile de care se bucură acesta în afara ţării. Nici FMI-ul nu mai e mâna salvatoare care i-a dat bani pentru a acoperi incompetenţa guvernelor Boc. Dar, aşa cum spuneam, nu sunt decât semnele din ce în ce mai evidente ale unui delir de tip don qujotesc, cu diferenţa că personajul din cartea lui Cervantes avea un suflet nobil, iar acţiunile lui erau dezinteresate.
N-aş fi scris rândurile acestea dacă nu aş fi înregistrat, cu silă, un nou record pe care România e gata să-l atingă. După ce ne-am remarcat cu cei mai mulţi Moşi Crăciuni pe metrul pătrat şi cu cel mai lung cârnat din lume, e timpul să devenim singura ţară din lumea civilizată în care şeful statului (mediatorul, nu-i aşa?) cere oamenilor să manifesteze în piaţă împotriva executivului.
Evident, în mintea lui tulburată şi în cea a talibanilor săi, să organizezi conform legii un referendum este o lovitură de stat. Să întărâţi oamenii şi să-i chemi la mişcări de stradă antiguvernamentale este, dimpotrivă, o mostră de democraţie. Pe care, sunt convins, o invidiază şi Barack Obama, pentru că el nu poate, ca preşedinte, să le ceară americanilor să demonstreze împotriva prim-ministrului.
Nebunia politica zilnica, nebunia mediatica zilnica…
Articolul mi-a placut, ma regasesc in asertiunile formulate. Doar ca, ma cotropeste o obosela maxima…Incotro sa ne mai “uitam”, in cine, in ce, sa mai credem?
Cand ti se pare ca, tocmai se arata o “luminita”, nu LUMINITA pe care o tot ravneam, macar liminita, tocmai “luminita” ne mai “trage o copita”!
Si atunci, cum sa ne mai minunam ca, cei dintre noi – poporul -, “mobilati la cap”, iubitori de tara si romani, in stare sa faca realmente ceva, fug “ca dracul de tamaie” de vreo “infatisare” in linia intai?
Cu siguranta, nici oboseala asta nu e de bun augur, nici macar pentru momentul noilor alegeri, care vor fi ele…
Totusi, pentru cei ca mine, nici prosti, nici destepti din cale afara, care ne cunoastem limitele (nu aspiram la pozitii carora suntem constienti ca, nu putem sa le facem fata, suntem in stare sa nu ne lasam “momiti” de perspectivele posibilitatii imbuibarii alor nostri, ignorand complet si definitiv obligatiile intrinsece ale unor astfel de pozitii) dar nu suntem suficient de “outsider”-i sa nu mai gandim: “Noi incotro o luam?” Cum facem sa mergem mai departe?
Chiar sa fim o natie definitiv “autoblestemata”, cu suflet de sluga? Incremeniti etern in sintagma “capului plecat” pe care “sabia IL taie”? Cu maxima descurajare ( mi-am luat crancen “portia” de idealism “vandut” de unii si de altii, asa “desteapta” cum ma socoteam!!!) ma intreb ce as mai putea face, cum as mai putea sa imi incurajez copiii ca, “va fi si mai bine”, daca muncesc si “isi vad de treaba”? CAND si CU CINE???
Felicitari pentru gandire si pozitie,numai sa nu ramanem cu ea,multi prosti sant in aceasta natie,din cauza noastra s a ajuns aici de felul cum am procedat noi din 90 pana acum,la ce sa ne mai asteptam de la aceste actiuni comunisto securiste ,ei conduc ei i si fac partea pe seama prostitului popor in anii de democratie populara.?
Sunt de acord ca multi prosti is in aceasta natie,dar ,”ei conduc si isi fac partea pe seama prostitului popor”??????? Adica iar,sarmanul popor prostit….Prostit poate fi numai cel care se lasa prostit :(
“s-a ajuns aici prin felul in care am procedat noi din ’90 pana acum”..acum ai venit de-acasa :)
O zicala veche spune: nu e prost ala care manca 7 paini,ci cel care le da.
mai pe sleau : nu condamn,sincer,niciodata pe cel care m-a inselat ,ci pe mine ca m-am lasat inselat :(
Doamne, cata dreptate aveti!!! Cu ce am gresit sa meritam
toate astea. Si viitorul si mai sumbru.
Imi permiteti sa va raspund ??
: fiecare primeste ce merita,altfel spus : ” fiecare popor isi merita conducatorul”….pt ca …”poporul” il alege :)
Daca va intrebati cu ce ati gresit ( si dati vina pe divinitate,blestem,etc…) , inca nu ati inteles ( ma refer la tot poporul roman,nu la dvoastra personal :)….nu-i bai….poate veti intelege data viitoare..daca veti intelege :(
Daca nu, se va repeta, pana se invata lectia.. ( se invata..,sau, …..va fi un “perpetuum mobile”
P.S. Au votat cca. 8 MILIOANE ,la referendum,pt demiterea lui basescu…ce s-a intamplat dupa??? Cati au fost in strada sa lupte pentru votul dat??? 2.000 ( DOUA MII) ???
Cred ca acum avem si aveti raspunsul…..
Romanii au ce merita..is toti viteji cat timp e vorba de anonimitate…cand e vorba de fapte,se schimba socoata :((
In primul rind tara nu e condusa de Presedinte, ci de Parlament si Guvern. Presedintele e atit de slab ca putere politica incit a fost propus de 2 ori spre destituire.
In al doile rind, spuneti ca sintem singura tara din lumea civilizata (dar oare chiar facem parte din acea lume ??) in care seful statului cere oamenilor sa manifesteze impotriva executivului. Oare aveti memoria atit de scurta incit ati uitat ca in 2012, dupa ce presedintele a fost suspendat, primul ministru impreuna cu presedintele interimar organizau adevarate mitinguri cu tema “Jos Basescu” si indemnau oamenii sa voteze asta la referendum ?? Si nu numai la mitinguri ci si pe la posturile TV aservite.
Nu sint vreun fan Basescu cum nu sint fan al vreunui politician, dar sfatul meu pt. dvs. ar fi sa va alegeti cu mai multa grija situatiile si argumentele cu care va sustineti punctul de vedere.
Si eu am un sfat. Evitati sa comentati atunci cand nu intelegi mecanismele unei societati normale. Si atunci cand nu puteti avea un fir logic. Una e ca presedintele unui partid (chiar daca e si premier) sa manifesteze pentru demiterea democratica a unui presedinte imund si alta e ca cel desemnat prin Constitutie drept mediator al puterilor statului sa ceara dezordini sociale impotriva uneia dintre aceste “puteri”.
Iar povestea astea cu “nu sunt fan basescu” pastrati-o pentru cei mai slabuti de inger.
Bravo, Radule! Si eu sunt tot un om obisnuit ;) Un articol de nota 10, cu felicitari!